Consumul de ardei iute reduce riscul de deces în urma unui atac de cord sau atac cerebral

Din cele mai vechi timpuri, ardeiul iute a fost un aliment folosit pe larg în gastronomie ca stimulent natural de gust, oamenii descoperindu-i și beneficiile pentru sănătate. Recent, un studiu la care au luat parte mai mulți cercetători italieni, a demonstrat că ardeiul iute aduce beneficii reale sănătății.

separator
Un studiu încheiat de curând în Italia arată că persoanele care consumă ardei iute cu regularitate au un risc de deces de cauză cerebrovasculară și cardiovasculară cu 23% mai mic față de al celor care nu au inclus acest ingredient în alimentația de zi cu zi.

La acest studiu au participat 22.811 persoane, cărora li s-au urmărit starea de sănătate a inimii și obiceiurile alimentare de-a lungul a aproximativ opt ani. Cercetătorii au observat că persoanele care au consumat ardei iute de cel puțin patru ori pe săptămână au un risc de deces prin infarct miocardic cu 40% mai mic decât cei care nu au consumat deloc ardei. De asemenea, și riscul de moarte prin accident vascular cerebral a fost redus cu mai mult de jumătate în cazul consumatorilor de ardei.

Acest condiment s-a dovedit a avea efect protector indiferent de tipul de alimentație adoptat de persoanele incluse în studiu (unii dintre participanți aveau o dietă echilibrată, alții mâncau mai puțin sănătos etc.).

Capsaicina, principalul compus din ardeiul iute, are câteva proprietăți utile pentru sănătate. Una dintre ele este aceea că se leagă de receptorii durerii din organism, ceea ce induce o senzație de arsură, dar nu dăunează. Tot capsaicina din compoziția ardeiului iute este responsabilă pentru inhibarea apetitului și stimularea arderii grăsimilor din corp. Dacă este consumat la începutul mesei, ardeiul iute diminuează apetitul și determină consumul a mai puține calorii, fiind de ajutor în curele de slăbire și nu numai prin accelerarea metabolismului.Proprietățile antimicrobiene ale ardeiului iute sunt de folos și pentru conservarea unor alimente, condimentul ținând la distanță germenii și alte microorganisme.

O supă caldă cu ardei iute le este utilă și celor care au nasul înfundat din cauza unei răceli, a unei alergii sau a fumatului. Ardeiul iute conține și vitamina C în cantitate mare, de trei ori mai multă decât portocala, ceea ce îl face util în reducerea inflamațiilor din corp. Evident însă, ardeiul iute nu poate fi consumat în cantități mari, deoarece în acest caz ar putea dăuna.

Fiecare persoană are nivelul ei de toleranță în ceea ce privește consumul de ardei iute. În unele cazuri, acesta poate cauza dureri de stomac, crampe intestinale. Ardeiul iute nu este recomandat persoanelor care suferă de sindromul de intestin iritabil.

Pentru persoanele sănătoase, ardeiul iute poate fi consumat proaspăt sau murat în cantități mici, alături de mâncăruri gătite sau amestecat în ciorbe și feluri mai consistente (paste făinoase, pizza). De asemenea, poate fi presărat sub formă de pudră peste popcorn.

Sursa

O minoră a dispărut de nouă zile. Părinții o caută cu disperare
Articolul anterior
Poliția, către copii: ,,Suntem aici pentru voi! Nu ezitați să ne solicitați ajutorul!”
Articolul următor
Alte articole interesante