Controversa consumului de vin

În ultimul timp mass media (susținută sau nu de specialiști) recomandă consumul regulat de vin roșu, în doze acceptabile, datorită proprietăților sale. Nimeni nu contestă faptul că vinul roșu conține antioxidanți și alți nutrienți benefici organismului, dar oare se merită respectarea acestei reguli controversate. Să vedem în care parte înclină balanța.

separator

Beneficiile consumului regulat de vin roșu

Vinul roșu conține polifenoli, antioxidanți și flavonoide. În el găsim cel mai puternic antioxidant resveratrolul. Prin comparație, acest antioxidant întrece de 5 ori betacarotenul, de 50 de ori vitamina E și de 20 de ori vitamina C. Datorită nutrienților din sâmbure și pielița strugurilor, vinul roșu are următoarele proprietăți:

  1. Previne apariția cancerului și inhibă dezvoltarea celulelor tumorale –anticancerigen;
  2. Subțiează sângele, împiedicând formarea cheagurilor de sânge, astfel reduce riscul de infarct miocardic;
  3. Luptă cu radicalii liberi, încetinind procesul de înbătrânire, conferă elasticitate și strălucire pielii;
  4. Îmbunătățește memoria și crește rezistența la stres;
  5. Echilibrează tensiunea arterială.

Acestea sunt cele mai importante beneficii pe care le are vinul pentru sănătatea noastră.

Să vedem care sunt dezavantajele consumului de vin roșu:

  1. Cel mai mare dezavantaj – poate crea dependență. Iar cele mai expuse acestui pericol sunt, cu regret, femeiile, spun specialiștii. Ele sunt și pacienții care se tratează cel mai greu de alcoolism, dacă se tratează.
  2. Dă dureri de cap. Conține tanin, o substanță care provoacă migrene. În plus, procentul de alcool  care variază de la 10% la 15% nu este de neglijat.
  3. Caloriile pe care le conține alcoolul acționează asupra siluetei tale. Chiar dacă ții un regim alimentar corect, dar consumi câte un pahar de vin pe zi, vei avea surpriza rezultatelor nule.

Nemaivorbind de efectele negative în cazul dependenței de vin. De aceea eu consider că regula ”paharului de vin”  care ajută digestia și oferă beneficii arganismului, nu este valabilă, ne asumăm prea mari riscuri. Mai degrabă ași spune ”Să ciocnim paharul”, atunci când este cazul, adică la evenimente, sărbători, petreceri etc. În rest, poți obține resveratrolul din fructe și legume de culoare indigo-vișinie sau neagră: struguri negri, ceapa roșie, fasolea neagră, dude negre, afine, coacăze negre, mure negre, fragi, alune etc.  Flavonoidele le găsești cu ușurință în multe fructe și legume, semințe, nuci, cereale și în unele plante medicinale.

Alternativa există tu alegi regula!

Text: Snejana Țugui

Cât de grav ne putem îmbolnăvi de la recipientele din plastic

Cercetările în domeniu au demonstrat că anumite tipuri de plastic îți afectează direct sănătatea. Unele dintre ele conțin ftalați (polietilentereftalat), niște compuși toxici care se transferă în alimente atunci când în recipiente se toarnă lichide fierbinți, scrie realitatea.net. 

Aceștia perturbă activitatea hormonala, afectează aparatul reproducător masculin și declanșează crize de astm la copii.

Alte recipiente conțin bisfenol A (BPA), o substanță care poate da infertilitate la femei și care afectează creșterea și dezvoltarea în cazul copiilor.

BPA-ul se eliberează în mâncare, sub influență căldurii. Prin urmare, nu este bine să încălzești mâncarea la microunde, în recipiente de plastic, sau să îți bei cafeaua în pahare de unică folosință.

Veselă și tacâmurile de unică folosință conțin și ele compuși cu potențial cancerigen, cum ar fi stirenul. Expunerea la stiren pe perioada îndelungată crește foarte mult riscul de cancer, mai ales dacă există și o predispoziție genetică.

Caserolele, sticlele și paharele care conțin BPA pot cauza cancer și diabet. În plus, te predispun la multe alte probleme printre care:

– leziuni ale creierului;
– nivel de agresivitate crescut;
– sistem imunitar slăbit;
– afecțiuni ovariene, tulburări menstruale sau infertilitate;
– cantitatea de spermă diminuată;
– avort spontan;
– afectarea dezvoltării fătului sau chiar decesul bebelușului la naștere.

De ce nu e bine să refolosești sticlele din plastic

Multe persoane refolosesc sticle din plastic pentru a le umple cu apă sau sucuri ori pentru a depozita în ele vinul făcut la țară, spre exemplu.

Chiar dacă le speli foarte bine, cu apă caldă și detergent de vase, aceste recipiente pot reține colonii întregi de bacterii periculoase. Și dacă le dezinfectezi cu soluții speciale, bacteriile se pot dezvoltă și înmulți ulterior.

Agenții patogeni se formează atât pe suprafață sticlelor din plastic, cât și în zgârieturile și crăpăturile de la suprafață acestora, invizibile cu ochiul liber.

Dacă ai obiceiul să reumpli sticlă cu apă de la dozator, renunță să o mai faci. Poți avea simptome similiare toxiinfecției alimentare: greață, vărsături, diaree sau crampe abdominale.

Și sticlele din plastic reutilizabile se pot contamina cu baterii, mai ales când nu sunt spălate corect sau sunt deteriorate. Spălarea și utilizarea frecvența a recipientelor din plastic cu apă foarte fierbinte duce la apariția unor crăpături invizibile în structura lor.

5 sfaturi de care trebuie să ții cont

– Verifică codul de reciclare de pe ambalaj. Nu cumpără recipiente inscripționate cu cifrele 3 sau 7, conțin cele mai nocive substanțe. Evita să cumperi recipiente fără niciun cod trecut pe ele.

– Nu încălzi mâncarea în recipiente de plastic decât dacă au indicat pe ele simbolul de siguranță pentru microunde.

– Nu pune PET-uri cu apă la congelator! Plasticul eliberează în apă înghețată dioxină, o substanță foarte toxică, ce poate cauza cancer.

– Nu expune PET-ul la căldură. Toxinele din plastic vor trece în apă

– Cumpără doar veselă de unică folosință, de culoare mata, inscripționată cu cifrele 2, 4 sau 5.

Prunele uscate pot preveni bolile cronice

Prunele uscate sunt fructe delicioase și versatile, care pot fi consumate ca atare, adăugate la diverse preparate culinare. Pe lângă gustul lor plăcut, prunele uscate au o serie de beneficii pentru sănătate, care le fac o alegere excelentă pentru o alimentație sănătoasă.

Iată care sunt beneficiile prunelor uscate pentru sănătate:

Ameliorează constipația. Prunele uscate sunt o sursă excelentă de fibre, care sunt esențiale pentru o digestie sănătoasă. Fibrele ajută la menținerea mișcării intestinale regulate și la prevenirea constipației.

Consumul de prune uscate scade tensiunea arterială.  Prunele uscate sunt bogate în potasiu, un mineral care ajută la menținerea tensiunii arteriale în limite normale.

Protejează oasele.  Prunele uscate sunt o sursă bună de calciu, un mineral esențial pentru sănătatea oaselor. Calciul ajută la menținerea oaselor puternice și sănătoase.

Ameliorează simptomele hepatitei.  Prunele uscate au proprietăți antioxidante care pot ajuta la ameliorarea simptomelor hepatitei.

Consumul  regulat de prune uscate reduce riscul de cancer.   Prunele uscate sunt bogate în antioxidanți, care pot ajuta la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative. Daunele oxidative sunt asociate cu un risc crescut de cancer.

Cantitatea recomandată pentru consum zilnic.  Se recomandă să consumați 5-10 prune uscate pe zi pentru a obține beneficiile lor pentru sănătate.

Prunele uscate sunt un fruct sănătos și delicios care poate fi inclus cu ușurință în dieta zilnică. Consumul regulat de prune uscate poate ajuta la îmbunătățirea sănătății generale și la reducerea riscului de apariție a unor afecțiuni cronice.

sursa: www.nordnews.md

Cum să evitați poftele: 9 gustări sănătoase pe care le puteți alege

Gustările, la momentul potrivit, servesc câtorva scopuri. O gustare nutritivă, echilibrată, vă poate ajuta să vă păstraţi energia între mese.

Susan Bowerman, dietetician autorizat de Academy of Nutrition and Dietetics (SUA), specialist autorizat în alimentaţia în sport şi specialist autorizat în managementul obezităţii şi scăderea în greutate ne dă câteva idei de gustări nutritive uşor de pus în practică. Bowerman este şi senior director of Worldwide Nutrition Education and Training în cadrul Herbalife Nutrition şi unul dintre principalii autori ai blogului Discover Good Nutrition.

Gustările, la momentul potrivit, servesc câtorva scopuri. O gustare nutritivă, echilibrată, vă poate ajuta să vă păstraţi energia între mese. Gustările mici, la fel de nutritive, vă pot ajuta, de asemenea, să vă controlaţi foamea în timpul mesei. Însă, situaţiile stresante pot conduce de multe ori la mâncatul iraţional.

Răspunsul organismului la stres este acela de a produce cortizol, cunoscut ca hormonul stresului. În această situaţie, creierul este avertizat că are nevoie de combustibil pentru a lupta împotriva a ceea ce cauzează stresul. De aceea, este posibil să vi se facă poftă de alimente dulci, sărate şi cu grăsimi.

Pentru majoritatea dintre noi, nu este deloc greu să găsim la îndemână un magazin, un automat sau chiar dulapurile din bucătăria noastră pentru a ne satisface pofta cu alimente pline de grăsimi, sare sau zahăr.

DACĂ AVEŢI POFTĂ DE O GUSTARE DULCE

Uneori avem poftă de dulce atunci când nivelul nostru de energie scade. Sunt situaţii în care apelăm la dulce ca un premiu sau o recompensă. Din păcate, multe dulciuri pot avea un aport caloric foarte mare, ceea ce este nerecomandat dacă încercaţi să pierdeţi din greutate sau să vă menţineţi o greutate sănătoasă.

Iată câteva sfaturi pentru a vă putea satisface poftele păstrând în acelaşi timp o alimentaţie bună:

Gustări bogate în proteine

Dacă aveţi poftă de un baton de ciocolată, alegeţi în schimb o gustare bogată în proteine, cum ar fi un baton proteic. Pe lângă faptul că vă satisface pofta de dulce, ajută şi să vă controlaţi foamea.

Fructe gătite

Textura fructelor gătite le face să pară mai degrabă un desert. Încercaţi un grapefruit sau o portocală tăiate în jumătate pe care să le preparaţi la grătar, piersici sau ananas la cuptor sau felii de măr sau prune gătite până devin moi, peste care să presăraţi puţină scorţişoară sau nucşoară.

Adaptarea cafelei de dimineaţă

În prezent, multe băuturi pe bază de cafea includ zahăr, grăsimi şi calorii, şi pot contrabalansa beneficiile oferite de cafeină, cum ar fi starea de alertă şi senzaţia de creştere a energiei. Dacă vă plac dulciurile sau pur şi simplu nu suportaţi cafeaua neagră, alegeţi un latte, dar preparaţi-l cu lapte degresat sau cu conţinut scăzut de grăsimi. Adăugaţi o cantitate mică de îndulcitor, scorţişoară sau praf de cacao.

DACĂ AVEŢI POFTĂ DE O GUSTARE CREMOASĂ

Alimentele cu textură cremoasă, fină, sunt savurate cu plăcere şi multe persoane le asociază cu starea de confort. Dacă vreţi să vă satisfaceţi pofta cu o îngheţată sau brânzeturi bogate în grăsimi, aţi putea încerca una dintre aceste alternative:

Iaurt

Încercaţi iaurtul simplu, degresat, amestecat cu puţină miere sau sirop de arţar şi fructe proaspete.

Banane îngheţate

Curăţaţi bananele, înveliţi-le în hârtie cerată şi congelaţi-le. Ulterior, le puteţi felia şi consuma ca atare sau le puteţi pune în blender pentru un răsfăţ cu îngheţată preparată cu „un singur ingredient”.

Budincă din chia

Amestecaţi o lingură de seminţe de chia cu ½ cană de lapte de soia cu aromă de vanilie. Lăsaţi să se odihnească timp de 10 minute până începe să se îngroaşe, apoi puneţi fructe proaspete deasupra.

DACĂ AVEŢI POFTĂ DE O GUSTARE CROCANTĂ SAU SĂRATĂ

Pofta de alimente crocante şi sărate este uneori generată de frustrare sau stres. Acest lucru se întâmplă deoarece acţiunea de mestecare şi folosire a muşchilor maxilarului ajută la calmare.

Iată câteva alternative sănătoase care vă pot satisface pofta de sare:

Sos din brânză de vaci

Amestecaţi brânză de vaci fără grăsimi sau cu conţinut redus de grăsimi în blender până devine fină. Adăugaţi puţin muştar şi folosiţi ca sos pentru legume crocante.

Chips-uri din kale

Sunt uşor de preparat. Îndepărtaţi tijele dure, rupeţi frunzele de kale în bucăţi mici, spălaţi şi uscaţi foarte bine. Împrăştiaţi frunzele într-o tavă pe hârtie de copt, stropiţi-le cu ulei de măsline şi sare, şi puneţi tava la cuptor timp de 10-15 minute la 350 de grade, întorcându-le din când în când până când marginile devin maro.

Popcorn

Cumpăraţi boabe de porumb pentru popcorn de la magazin în locul popcorn-ului cu diverse arome de la cinematografe sau din parcuri. Când îl gătiţi acasă presăraţi deasupra puţin parmezan sau praf de chili pentru a vă satisface pofta.

Dasha Gauser prezintă o nouă colecţie
Articolul anterior
Ştii ce-ar trebui să conţină un mic dejun sănătos?!
Articolul următor