O veste bună! Copiii din grădinițele Capitalei nu vor mai consuma peltea

Pelteaua (kисель) va fi scoasă în curând din meniul copiilor, iar cantitatea zilnică de zahăr din Meniul Model va fi micșorată. Un grup de părinți au participat la Masa Rotundă ,,Grădinție Meet-up” privind alimentația, desfășurată La Direcția Generală Educație a municipiului și au reușit să implimenteze aceste revendicări.

separator

,,De ce Pelteaua nu este bună și de ce noi am atras atenția ca ea să fie scoasă? Ministerul Sănătății si Centrul de Sănătate Publica, recomanda în “RECOMANDĂRI PENTRU UN REGIM ALIMENTAR SĂNĂTOS ŞI ACTIVITATE FIZICĂ ADECVATĂ ÎN INSTITUȚIILE DE ÎNVĂȚĂMÂNT DIN REPUBLICA MOLDOVA” ca pelteaua sa fie înlocuită cu alte alimente ca: Apă plată, Sucuri de fructe şi legume proaspăt stoarse (fresh), Limonadă: apă plată cu lămâie, Morsă (pomușoare şi/ sau fructe de sezon sau congelate, apă, adaos mic de lămâie), Lapte de nuci şi semințe (hidratate, mărunțite în blender şi amestecate cu apă şi miere de albine).

Pelteaua industrială și jeleurile conțin E 122 (azorubina), care este un colorant roșu, periculos care este demult interzis în Japonia, Suedia, SUA, Austria şi Norvegia. De ce? Pentru ca azorubina poate declanșa sindromul ADHD (deficit de atenție şi hiper-activitate). Toate acestea au fost discutate la Masa Rotunda, Gradinite Meet-up care a avut loc la Directia Centru.

Explicație privind „De ce cantitatea de zahar este prea mare în Meniul Model”. Cantitatea de zahar în Meniul Model la moment, în medie este de ~50 de grame pe zi, dublă față de ceea ce recomandă OMS”, se arată într-un comunicat emis pe pagina de facebook Grupul Părinților Solidari.

Bravo acestor părinți care luptă pentru o alimentație sănătoasă în rândul copiilor lor!

O elevă a contestat toate notele primite la BAC şi a obţinut 10 pe linie
Articolul anterior
Cod roșu de inundații în România!
Articolul următor
Alte articole interesante