Cum elimini pesticidele din alimente

Pesticidele sunt relativ omniprezente în agricultura industrializată, astfel că multe dintre alimentele sănătoase pe care le consumăm zilnic conțin reziduuri. Este bine să ne ferim pe cât putem de aceste substanțe toxice periculoase, care pe termen lung ne pot afecta grav sănătatea.

separator

1Pesticidele sunt produse chimice folosite în agricultură pentru combaterea dăunătorilor. La nivel european şi naţional există norme care reglementează limitele în care pesticidele pot fi folosite. Producătorii susţin că urmele de pesticide care rămân în alimentele și care ajung în corpul nostru sunt mult sub limitele care ar putea să ne afecteze sănătatea. Deși multe studii arată cu totul alte cifre referitor la prezența pesticidelor în alimente.


În mod normal, organismul neutralizeză reziduurile metabolice produse în interiorul său și compușii carcinogeni care există în mod natural în alimente.

Medicul Joel Fuhrman scrie în cartea sa, ”Mănâncă pentru a trăi”:

”Dacă sunteți îngrijorați în privința pesticidelor și substanțelor chimice din alimente, țineți minte că produsele de origine animală, precum carnea de vită și produsele lactate, conțin cele mai toxice reziduuri de pesticide. Anume vacile consumă cea mai mare cantitate de pesticide. De exemplu dioxina, care se găsește mai ales în carnea grasă și produsele lactate, este una din cele mai periculoase toxine, asociate cu cancerul. Îndepărtați frunzele exterioare de la varză, dacă nu puteți decoji legumele sau fructele, spălați-le cu apă sau produse de spălat ce se găsesc în supermarket, spălarea cu apă simplă îndepărtează 25% -50% din reziduurile de pesticide. ”


pesticide-fructele-legumeleMulte pesticide nu pot fi degradate biologic și se acumulează la nivelul ficatului sau la nivelul țesuturilor adipoase și pot produce intoxicatii grave în momentul în care o persoană slăbește 20-30 Kg timp de 3-4 luni, pentru că acestea sunt eliberate în organism. Acest lucru este valabil pentru toate toxinele ce se acumulează în stratul adipos. Dacă dorești să slăbiți, slăbește treptat și nu prin diete/pastile etc. ce scad foarte rapid greutatea. Slăbind treptat organismul poate să elimine sau să transforme substanțele toxice și astfel nu mai are loc intoxicarea persoanei respective.

Sfaturi pentru a combate pesticidele

  1. Consumă fructe şi legume variate, pentru a nu te expune îndelung la acelaşi fel de pesticid.
  2. Toate fructele şi legumele trebuie spălate bine sub jet de apă, chiar şi cele BIO sau cele ce urmează să fie curăţate de coajă.
  3. O metodă eficientă de spălare a fructelor şi legumelor presupune scufundarea acestora în apă preţ de câteva minute, urmată de spălarea şi clătirea lor sub jet de apă.
  4. După spălare, legumele şi fructele se usucă cu un prosop de bucătărie curat sau cu prosoape de hârtie, deoarece dacă le folosește pe cele textile pesticidele pot rămâne pe țesătură.
  5. Aruncaţi excrescențele exterioare de la salată şi varză.
  6. Îndepărtaţi coaja fructelor şi legumelor, atunci când este posibil.
  7. Fierberea în apă sau în aburi. Acestea sunt două metode bune de gătit și totodată de îndepărtat chimicalele din alimente. Tratarea termică a alimentelor, inclusiv pasteurizarea, fierberea și coacerea, în funcție de natura produsului, ajută la reducerea nivelului de pesticide datorită evaporării și distilării.
  8. Nu consuma pielea şi grăsimea din carne, în special cea de pui şi de peşte, pentru că în aceste părţi se acumulează cantităţi mai ridicate de pesticide.

3 metode eficiente de eliminare a pesticidelor:

  • Sarea de mare.  Dacă adaugi o lingură de sare de mare într-un vas cu apă și lași acolo pentru câteva minute alimentele, pesticidele din fructe și legume se vor reduce considerabil.
  • Bicarbonatul de sodiu.  Freacă bine cu bicarbonat coaja tare a fructelor și legumelor și spală-le apoi cu apa din abundență. Gustul nu va suferi nicio modificare.
  • Oțetul și sucul de lămâie. Amesteci o lingură de bicarbonat de sodiu cu o lingură de oțet sau suc de lămâie, peste care adaugi o cană cu apă. Pulverizezi soluția peste fructe și legume, o lași să acționeze timp de 5-10 minute, apoi le pui sub un jet de apă.

Consumă produse organice, dacă ai această posibilitate. Cumpără alimente de sezon, de la producătorii locali, pentru că șansele să fii expus la pesticide sunt ceva mai mici.

 

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să abordezi corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

Mihaela Bilic, despre postul extrem de 40 de zile

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lângă rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

Veronica Caldîba, avocata care confecționează păpuși!
Articolul anterior
Anatol Durbală este omagiat. Ce mesaj emoționant i-a scris soția
Articolul următor