Cum posteşte familia lui Andrei Porubin!

Indiferent de statutul nostru în societate, de nivelul de trai, toţi avem nevoie de credinţa în Dumnezeu şi toţi suntem egali în faţa lui.  Aşa am cunoscut familia Porubin în Postul Paştelui, cu inima smerită, atenţi la fapte, iertători şi dezlegaţi de păcatul mândriei.

separator


  • unicamd unica.md Cum reuşiţi să postiţi?
  • Ala Porubin: Cred că este mult spus, noi încercăm să ne abţinem de la mâncare, să fim mai buni, mai iertători, nu ştiu în ce măsură reuşim. A ţine post, nu înseamnă  doar a ne  lipsi de unele produse din meniul de fiecare zi, ci în primul rând, abţinerea de la vorbe, fapte, gânduri rele, în plus trebuie să faci lucruri plăcute lui Dumnezeu, cum ar fi rugăciunea.[/interview-li]

  • unicamd unica.md De când aţi început să postiţi?
  • Andrei Porubin: Exact în momentul, în care am reuşit să avem o relaţie cu Dumnezeu. Nu poţi să spui că eu cred în existenţa lui Dumnezeu şi atât, trebuie să urmezi nişte reguli, canoane, convenţionalisme care formează această relaţie. Un mod de viaţă decent care ar răspunde criteriilor unui bun creştin. Trebuie să-ţi revezi unele deprinderi cu care te-ai obişnuit, or noi mai avem de înfrânat nişte pofte.

    Soţia mea citeşte vieţile sfinţiilor părinţi, oameni care şi-au făcut din credinţă pentru Dumnezeu un crez sublim al vieţii, care au renunţat la viaţa lor mireană, la toate plăcerile vieţii de zi cu zi, ei sunt un adevărat exemplu, noi suntem doar nişte creştini, care ne cerem iertare pentru păcatele noastre şi nu vrem să facem din acest lucru laudă.

    Ala Porubin: De fapt, conştientizarea sau frica de Dumnezeu au venit încet şi firesc. Desigur ca şi toată lumea ne trezeam duminică dimineaţă şi primul gând era cum să ne distrăm în acea zi. Pe când mama mea care sta temporar la noi, pleca în fiecare duminică la Biserică şi spunea că este păcat să dormi în această zi, răspunsul meu era simplu „nu pot să mă trezesc şi duminica”, era prea mult, pentru că lucram inclusiv  sâmbăta. Am fost o dată la Biserică cu mama şi mi-a plăcut foarte mult…, uite, aşa am început să facem din acest lucru o obişnuinţă.

    Andrei Porubin: Foarte mult a contat faptul că l-am gasit pe preotul Anatol Goncear, parohul bisericii „Sfinţii Trei ierarhi”. Un duhovnic extraordinar, cu o cultură deosebită, pentru care Biserica este lăcaşul lui Dumnezeu cu adevărat, respectiv trebuie să fie o ordine. Bărbaţii stau în dreapta, femeile în stânga, nimeni nu se mişcă, nimeni nu întârzie. Era pentru prima dată când înţelegeam tot ce se cânta, se vorbea, predica o savuram. În majoritatea bisericilor din capitală e îmbulzeală, e multa forfotă, lumea iese – intră, nu auzi şi nici nu vezi, te duci repede aprinzi o lumânare, stai puţin şi pleci.

  • unicamd unica.md Respectaţi toate posturile din an?
  • Andrei Porubin: De câţiva ani reuşesc să le ţin pe toate.

    Ala Porubin: Ştiţi, datorită postului şi fricii de Dumnezeu, Andrei a lăsat fumatul. Asta nu înseamnă că suntem foarte evlavioşi, doar suntem mai moderaţi în unele acţiuni. Încercăm să avem grijă de suflet, ca să fim împăcaţi cu noi, de aici porneşte dragostea faţă de Dumnezeu, apoi faţă de semeni.

  • unicamd unica.md Ce gătiţi în post? Care este mâncarea preferată?
  • Andrei Porubin: Salata de cartofi fierţi cu ceapă şi ulei.

    Ala Porubin: Dacă ai imaginaţie, nici nu simţi lipsa alimentelor ce nu se consumă în post. Mâncăm legume la cuptor, fasole, hrişcă, mămăligă etc. Ne place foarte mult dovleacul cu miere. Se taie dovleacul felii mari şi se pune miere peste ele, se pun în cuptor. Scoţi dovleacul din cuptor, când este gata şi îl presari cu miez de nucă. Este delicios şi sănătos.

  • unicamd unica.md Domnul Porubin găteşte?
  • Ala Porubin: El face multe alte lucruri gospodăreşti, găteşte mai rar, dar spală vasele. M-a uimit cu hrişca, pe care o pregăteşte extraordinar de bine.

    Andrei Porubin: Hrişca este un produs care nu lipseşte din casa noastră. Se ia un pahar de hrişcă, se spală sub apă curgătoare, se usucă în tigaie, după care strici un ou şi amesteci oul cu hrişca, astfel oul înveleşte fiecare bob, paralel fierbi apa, apoi o torni peste hrişcă, când dă în clocot, dai focul încet şi n-o amesteci, pui sare şi o laşi pe foc până apa scade. Sau o altă reţetă: speli hrişca la fel, o usuci, apoi adaugi trei linguri de ulei şi trei linguri de unt, o prăjeşti un pic, după care pui apa clocotită şi o laşi la foc încet. Ai impresia că mănânci carne. În post nu pui unt.

    Ala Porubin: Mai avem ceva care ne place foarte mult – varza. Am descoperit o reţetă. Pui la un litru de apă 100 gr. ulei 100 gr. oţet de mere, o lingură de sare şi o lingură de zahăr. Fierbi apa, apoi adaugi toate ingredientele menţionate, o laşi să se răcească şi pui varza tocată mărunt (poţi adăuga şi morcov), o laşi trei ore la murat, şi apoi poate fi consumată.

 

  • unicamd unica.md Obişnuiţi să luaţi cina împreună?
  • Ala Porubin: Nu, pentru că avem regim de muncă diferit. De aceea iubim Duminicile, când ne întoarcem de la Biserică, luăm masa în familie, e mult mai gustoasă. În plus vine şi Sanda (fiica) cu familia ei.

  • unicamd unica.md Ştiu că aveţi un nepoţel (8 luni) de la Sanda, cum vă simţiţi bunici?
  • Andrei Porubin: Eu bănuiesc că o să ne simţim cu adevărat bunei, când nepoţelul o să ne spună bunicul şi bunica.

    Ala Porubin: E atât de dulce şi scump, te atrage ca un magnet. Andrei lipeşte faţa copilului de obrazul lui şi îi cântă ore în şir, iar el stă foarte cuminte şi ascultă.

    Iată pentru această minune Dumnezeiască (nepotul) şi pentru faptul că avem copii, relaţia noastră cu Dumnezeu a devenit mai strânsă, grija ca să nu li se întâmple ceva rău ne face să ne rugăm pentru ei, iar prin rugăciune să ne cerem iertarea tuturor păcatelor.

 

Text: Snejana Ţugui

Restaurantul “Casa Diamant”

Adresa: str. 31 august 93A

ATENȚIE CONSUMATORI! A fost retras acest produs dintr-un supermarket din Chișinău

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a retras de pe rafturile unui supermaket file de păstrăv sărat, motivu retragerii fiind contaminarea cu Listeria monocytogenes, informează unica.md.

Ce este Listeria monocytogenes?

Este o bacterie Gram-pozitiva, care cauzeaza listerioza. Este o bacterie facultativa anaeroba, capabila sa supravietuiasca in prezenta sau absenta oxigenului. Se poate dezvolta si reproduce in interiorul celulelor gazda si este unul dintre agentii patogeni ai virusului alimentar  cel mai virulent, cu 20-30% dintre infectiile cu listerioza alimentara, scrie www.reginamaria.ro

Listeria monocytogenes poate infecta creierul, membranele maduvei spinarii si/sau fluxul sanguin al gazdei prin ingerarea alimentelor contaminate, cum ar fi laptele nepasteurizat sau alimente crude.

Un risc crescut il reprezinta femeile insarcinate, nou-nascutii, pacientii imunodeprimati sau persoanele cu afectiuni, cum ar fi diabetul zaharat. Daca este contactata in timpul sarcinii, infectia poate cauza avort. Prezenta infectiei inaintea sau in timpul nasterii poate determina listerioza neonatala.

Perioada de incubatie variaza intre cateva zile si cateva saptamani. Simptomele sunt dependente de poarta de intrare: oculara, cutanata, infecta amigdalelor, etc.

Complicatiile listeriozei sunt reprezentate de: septicemie, endocardita sau meningoencefalita. Listerioza poate afecta orice organ, pe cale limfatica sau hematogena.

Diagnosticul de certitudine al infectiilor listeriene se bazeaza pe izolarea germenului in cultura, din sange, lichid amniotic si lichid cefalo-rahidian.

Așa arată ciupercile otrăvitoare. Asta îți poate salva viața

Pe lângă sortimentele comestibile, există foarte multe ciuperci otrăvitoare, care ne pot pune viața în pericol. Iată cum arată ciupercile otrăvitoare.

1. Ciuperca albă

Ciuperca albă poate fi confundată cu ușurință cu alte ciuperci comestibile. Ea nu trebuie consumată niciodată, având un nivel ridicat de toxicitate și putând cauza probleme grave la nivel gastrointestinal.

2. Muscăriță sau Pălăria Șarpelui

Muscărița sau buretele muștelor, așa cum este cunoscută în popor această ciupercă, conține acid ibotenic și muscimol, substanțe care au efecte neurotoxice și care pot cauza halucinații.

3. Buretele pestriț

Buretele pestriț este un alt tip de ciupercă ce trebuie evitat. Acesta conține o sumedenie de toxine, care atunci când ajung în organism produc halucinații, probleme digestive și intoxicații.

4. Buretele viperei

Această ciupercă este letală. Acesta conține o toxină numită amanitină, care atunci când ajunge în organism provoacă reacții dintre cele mai grave, care pot ajunge să fie letale.

5. Văloasă delicată

Ciuperca cunoscută în popor sub denumirea „Văloasă delicată” este letală și asta pentru că pe lângă alte toxine, aceasta conține orelanină, o substanță care poate duce la insuficiență renală și hepatică.

6. Cortinara de munte

O altă ciupercă ce conține substanța letală orelanină este Cortinara de munte. Aceasta nu trebuie ingerată și asta pentru că poate pune în pericol viața celui ce o consumă.

7. Gheba de brad

Gheba de brad are un aspect comun  și poate fi confundată cu alte ciuperci comestibile. Atunci când este consumată, efectele acesteia sunt letale.

8. Burete porcesc

Buretele porcesc este responsabil pentru apariția Sindromului Paxillus, fiind letal pentru organismul uman.

Dovleacul îți oferă o imunitate ,,de fier’’ şi o piele tânără!

Sănătos şi popular în sezonul de toamnă-iarnă, dovleacul reprezintă o sursă perfectă de vitamina A, care întăreşte imunitatea, păstrează vederea, întinereşte pielea. 100g de miez crud de dovleac conţine 7385 UI de vitamina A, pe când necesarul zilnic recomandat este de 5000 UI pentru bărbaţi şi 4000 UI pentru femei.

orez-copt-dovleac

Aportul vitaminei A din alimente este important, întrucât aceasta:

• Măreşte acuitatea vizuală pe timp de noapte
• Întăreşte imunitatea, previne infecţiile virale mai ales în perioada de tranziţie dintre vară –toamnă, toamna şi iarnă
• Are grijă de sănătatea pielii, părului, danturii și gingiilor, ajută în tratamentul acneei, al ridurilor superficiale
• Vitamina A participă la sinteza hormonului uman de creştere – somatotropina, de aceea este necesară pentru dezvoltarea scheletului şi a oaselor.

dovleac

Dovleacul conţine un spectru larg de vitamine şi minerale

Pe lângă vitamina A, dovleacul mai conţine cantităţi bune de vitamina C, E, vitaminele grupului B, kaliu, dar şi cantităţi mici de fier, calciu, magneziu, zinc, cupru, mangan.

Beta-carotenul, precursorul vitaminei A din alimente vegetale, vitamina C şi E au proprietăţi antioxidante, anti-inflamatoare, de aceea, cumulativ, luptă contra acţiunii radicalilor liberi, menţin sănătatea sistemului cardiovascular, previn degenerescenţa maculară a retinei la vârstnici, îmbâtrânirea precoce a organismului.

Consumul frecvent de bostan sporeşte imunitatea

Când suntem expuşi virozelor, consumul frecvent de dovleac şi alte alimente bogate în vitamina A (morcov, ardei gras, spanac, roşii), susţine şi măreşte răspunsul imun al organismului.

Dovleacul – ceva dulce în cura de slăbire, fără teama că te vei îngrăşa

Deşi este dulce, dovleacul are puţine calorii (cam 30/100g), iar carbohidraţii pe care îi conţine sunt cei complecşi, ceea ce înseamnă că digestia lor este ceva mai lentă şi nu produce oscilaţii bruşte ale nivelului de glucoză în sânge, astfel, dovleacul devine potrivit pentru dietele de slăbire.

dovleac-si-must-08

Dovleacul – sursă de kaliu

Dieta bogată în kaliu şi scăzută în natriu previne tensiunea arterială mărită, iar adulţii ar trebui să primească din alimente cel puţin 4,700mg de kaliu şi nu mai mult de 2,300mg de natriu pe zi, potrivit specialiştilor. 100g de bostan conţine 340 mg de kaliu.

De ce piureul de bostan este un aliment sănătos în dieta copilaşilor

  • Bostanul are gust plăcut, aromat şi un grad foarte scăzut de aciditate
  • Bostanul conţine un spectru larg de vitamine şi minerale
  • Este bogat în vitamina A, care îmbunătăţeşte vederea, dezvoltarea scheletului, a oaselor la copii
  • Sporeşte imunitatea, creşte rezistența la infecțiile respiratorii, scurtează durata de boală
  • Vitamina A are grijă de sanătatea dinților și gingiilor.
  • Atenţie la bebeluşii predispuşi către reacţii alergice; dovleacul, datorită conţinutului înalt de pigment galben beta-caroten, poate provoca manifestări alergice; orice aliment cu potenţial alergenic se introduce treptat în dieta copilaşilor.

Deficienţa vtaminei A în alimentaţie cauzează: piele uscată, coşuri pe faţă, gingivite, infecţii respiratorii frecvente, dezvoltarea întârziată a scheletului, a sistemului osos, orbire de noapte, procese infecţioase cronice.

supa-dovleac-reteteletale.ro-foter_com-1024x768

Cum să incluzi mai mult bostan în dietă, câteva idei:

• Bostanul se serveşte atât cald cât şi rece
• Pireul de bostan, copt la cuptor sau la aburi, cu scorţişoară este delicios
• Bostanul se asociază excelent în supa cremă cu morcov, roşii, ceapă, ţelină, busuioc , pătrunjel, rozmarin, conopidă
• Este binevenit în bucatele cu orez, cartofi, fasole, brânză, paste
• Deserturile cu dovleac sunt savuroase: plăcinte, prăjituri, ştrudel, checuri , tarte, pâine, gem.

Secretul unui corp sănătos este simplu şi la îndemână: consumă fructe şi legume, pe lângă multă mişcare!

Un post plin de vitamine!
Articolul anterior
Nu trebuie să ai calități deosebite să le reușești pe toate!
Articolul următor