Cum se obține grâu încolțit acasă

Grâul încolțit este un aliment care capătă tot mai multă popularitate în dietă. S-a constatat că semințele încolțite de grâu au cantități mari de magneziu, calciu, vitamine A, B, E, D, K și PP, hormoni vegetali și enzime, având totodată și acțiune antioxidantă surprinzătoare.

separator
Grâul încolțit se obține extrem de simplu, din semințe aflate în stare latentă, care prin udare capătă viață și pot fi consumate ca un aliment. Grâul germinat ar avea efecte benefice în detoxifierea ficatului, tratarea anemiei, anorexiei și a afecțiunilor glandei tiroide.

Cum se pune grâul la încolțit?

Există mai multe moduri de a pune grâul la încolțit pentru a obține boabe pentru consum, în funcție de posibilitățile fiecăruia. Grâu încolțit se poate găsi și la magazinele naturiste, sub formă de pulbere sau fulgi.

1. Grâu încolțit în vată umezită

Cea mai simplă metodă de a obține grâu încolțit este prin folosirea unei bucăți de vată umezită. Se folosește o farfurie adâncă sau un borcan, se căptușește fundul cu o bucată de vată înmuiată în apă, și deasupra se așează grâul. Se udă zilnic și se păstrează la loc luminos, eventual la geam, pe un pervaz. Grâul necesită un mediu umed, călduros și luminos pentru a încolți.

2. Grâu încolțit în apă

A altă metodă simplă este de a pune semințele de grâu într-un borcan și turna apă peste ele. Apa nu trebuie să depășească înălțimea semințelor, pentru a evita înecarea lor. Grâul are nevoie de oxigen pentru procesul de germinare.

Cum se consumă grâul încolțit? Pentru o administrare mai ușoară și plăcută, germenii se pot da prin mașina de tocat și se pot consuma în combinație cu miere de albine.

Adulții pot lua câte 3-6 linguri de boabe de grâu încolțit, iar copiii între 7 și 14 ani câte 1-2 linguri pe zi.

În medicina populară, grâul încolţit este indicat în: boli de piele (acnee, eczeme, afecţiuni infecţioase recidi­vante); îmbătrânire prematură; trata­mentul întârzierilor de creştere la copii; afec­ţiuni hepatice; probleme de vedere, afecţiuni oculare; afecţiuni respiratorii recidivante, anemie, lipsă de calciu şi magneziu; dureri de cap, migrene, in­somnie, dismenoree.

Contraindicații

Germenii de grâu nu sunt indicați persoanelor care suferă de probleme gastro-intestinale, colon iritabil, disfuncție pancreatică. Ingestia semințelor germinate poate cauza diaree, dureri de stomac, exces de gaze. În cazul apariției reacțiilor adverse, consumul de germeni se suspendă.

Notă: informațiile prezentate în acest articol nu pot substitui recomandările medicului în caz de probleme de sănătate.

Sute de mii de teste rapide pentru Covid, retrase din cauza riscului de a da rezultate fals pozitive
Articolul anterior
Topul celor mai bune 50 de restaurante din lume
Articolul următor
Alte articole interesante