De ce e bine să consumi căpşune! Zece proprietăţi benefice ale acestora pentru organism

Căpşunile – sunt o gustare dulce cu o multitudine de proprietăţi nutritive. Iată 10 motive pentru care ar trebui incluse în meniul zilnic.

separator

1. Întăresc sistemul imunitar.
“Căpşunile sunt o sursă excelentă de vitamina C”, spune dieticianul Madeleine Edwards, citată de Best Health în pagina electronică. O porţie conţine 51.5 mg de vitamina C, adică 50% din necesarul zilnic, vitamină care este cunoscută pentru proprietăţile de stimulare a imunităţii organismului, fiind în acelaşi timp un antioxidant eficient.

2. Ajută la menţinerea unei vederi sănătoase.
Proprietăţile antioxidante ale căpşunilor previn apariţia cataractei, iar compoziţia mare de vitamine protejează împotriva radiaţiilor solare şi îmbunătăţeşte corneea şi retina. Potrivit unui studiu al Institutului Karolinska din Stockholm, vitamina C în doze exagerate ar putea creşte riscul dezvoltării cataractei în cazul femeilor peste 65 de ani, dar numai dacă sunt preluate din suplimente şi nu din fructe sau legume.

3. Luptă împotriva cancerului.
Căpşunile conţin antioxidanţii luteină şi zeaxantină şi acid elagic, o fitochimicală extrem de benefică. “A fost demonstrat că acidul elagic are proprietăţi anti-cancer”, a declaratt Madeleine Edwards.

4. Întârzie apariţia ridurilor.
Vitamina C găsită în căpşuni produce colagen, benefic pentru păstrarea elasticitiăţii pielii. Iar conform cercetătorilor Universităţii Hallym din Coreea de Sud, acidul elagic previne distrugerea colagenului şi inflamarea pielii, acestea fiind principalele cauze ale apariţiei ridurilor.

5. Scad nivelul de colesterol.
Fitochimicalele din căpşuni contracarează efectele lipoproteinelor de tip LDL, care pot cauza formarea unei plăci la nivelul arterelor.  Consumul căpşunilor reduce lipidele din sânge, care, în cantităţi mari, se pot depune pe pereţii arterelor.

6. Reduc inflamaţiile.
Căpşunile au proprietatea de a reduce inflamaţiile articulaţiilor, care ar putea provoca artrită. De asemenea, conform unui studiu realizat de Harvard School of Public Health, femeile care mănâncă 16 căpşuni pe săptămână sunt cu 14% mai puţin predispuse să aibă un nivel crescut al proteinei C reactive(CRP).

7. Menţin o valoare normală a presiunii sângelui .
O porţie de căpşuni conţine 134 mg de potasiu şi ajută la menţinerea presiunii sângelui la nivel normal, acţionând ca un amortizor împotriva efectelor negative ale sodiului. Astfel, reducând lipoproteinele LDL, inflamaţia şi presiunea sângelui, căpşunile sunt considerate cele mai bune fructe pentru sănătătatea inimii.

8. Sporesc numărul de fibre.
Căpşunile conţin 2g de fibre pe porţie, esenţiale pentru o digestie sănătoasă. Absenţa lor poate conduce la diverticulită, care se manifestă la 50% dintre persoanele peste 60 de ani. De asemenea, căpşunile consumate cu moderaţie luptă împotriva diabetului zaharat de tip 2.

9. Ţin greutatea sub control.
Căpşunile au un conţinut redus de sodiu, zahăr şi calorii (în jur de 28 kCal pe porţie).

10. Sunt sănătoase în perioada prenatală.
Acidul folic este recomandat femeilor însărcinate sau celor care îşi doresc o sarcină, căpşunile conţinând 21 mg pe porţie. Acest tip de vitamină B ajută fătul să-şi dezvolte craniul şi măduva spinării.

Sursa

Încă un război! Israelul a atacat Iranul

Israelul a atacat Iranul, au declarat pentru Reuters trei surse familiarizate cu situaţia, în timp ce presa de stat iraniană a raportat, vineri dimineaţă, că forţele acestei ţări au distrus drone, la câteva zile după ce Iranul a lansat un atac cu drone ca răzbunare împotriva Israelului, scrie realitatea.md.

O sursă a afirmat pentru Reuters că SUA nu a fost implicată, dar a fost notificată de Israel înainte de atac.
Agenţia de ştiri iraniană Fars a relatat că trei explozii au fost auzite în apropierea unei baze militare din oraşul Isfahan, aflat în centru. Un oficial iranian a declarat pentru Reuters că nu a fost vorba de un atac cu rachete şi că exploziile au fost rezultatul activării sistemului de apărare anti-aeriană iranian.Televiziunea de stat iraniană a afirmat că, la puţin timp după miezul nopţii, ”trei drone au fost observate pe cer deasupra Isfahan. Sistemul de apărare anti-aeriană s-a activat şi a distrus aceste drone în aer”.Ulterior, televiziunea a afirmat că situaţia este normală la Isfahan şi că nu au avut loc explozii la sol.Armata israeliană nu a comentat relatările.

Israelul afirmase că va riposta după atacul din weekend al Iranului, care a implicat sute de drone şi rachete, ca răspuns la o presupusă loviturp a Israelului asupra complexului ambasadei sale din Siria. Majoritatea dronelor şi rachetelor iraniene au fost doborâte înainhte de a ajunge pe teritoriul israelian.

Analiştii şi observatorii au exprimat îngrijorări privind riscul ca războiul Israel-Gaza să se extindă în restul regiunii. Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a avertizat Israelul înainte de atacul de vineri că Teheranul va avea un ”răspuns dur” la orice atac pe teritoriul său.

Iranul a afirmat, joi, la Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite că Israelul ”trebuie obligat să oprească orice alt comportament militar pripit împotriva intereselor noastre”, în timp ce secretarul general al ONU a avertizat că Orientul Mijlociu este ”într-un moment de pericol maxim”.

Televiziunea de stat iraniană a afirmat că facilităţile nucleare unde Iranul desfăşoară lucrări – despre care teheranul spune că sunt pacifiste, dar despre care vestul crede că au ca scop crearea unei arme – nu au fost afectate.

Situl nuclear Natanz, piesa centrală a programului iranian de îmbogăţire a uraniului, se află în provincia Isfahan.

Aeroporturile din Teheran, Shiraz şi Isfahan au fost închise până la ora 7.00 GMT, cu posibilitatea de prelungire, iar zborurile au fost îndepărtate din jumătatea vestică a Iranului, a arătat site-ul de monitorizare a traficuluii aerian FlightRadar24.

Unele zboruri cu destinaţia Teheran Turkish Airlines şi Emirates se întorceau la aeroportul de plecare, a arătat, pe X, FlightRadar24. Un zbor al Iran Air de la Roma la Teheran a fost redirecţionat spre Ankara, Turcia.

FlightRadar24 arată că Emirates, flydubai, Turkish Air, Wizz Air Abu Dhabi şi Belavia sunt printre companiile care continuă să folosească partea din spaţiul aerian care a rămas deschisă vineri dimineaţă.

Asaltul israelian în Gaza a început după ce gruparea islamistă palestiniană Hamas a atacat Israelul, în 7 octombrie, omorând 1.200 de persoane, potrivit bilanţului israelian. Ofensiva militară a Israelului a provocat moartea a peste 33.000 de palestinieni în Gaza, potrivit ministerului local al Sănătăţii.

Grupări sprijinite de Iran şi-au declarat sprijinul pentru palestinieni, lansând atacuri din Liban, Yemen şi Irak.

Recensământ 2024: unii refuză să răspundă la chestionare, alții sunt agresivi. Cazuri raportate la 112

Serviciului 112, gestionat de Ministerul Afacerilor Interne, i s-a raportat despre refuzul unor cetățeni de a participa la recensământ. Unii ar fi avut „reacții neadecvate și comportamente agresive”. Alții au solicitat informații despre identitatea recenzorilor. Datele au fost înregistrate de când a început procesul de chestionare și au fost comunicate de reprezentanții Serviciului, scrie NM.md.

 

Reprezentanții Serviciului 112 au menționat că la numărul unic de urgență au fost raportate solicitări referitoare la identitatea recenzorilor.Totodată s-a raportat despre refuzul cetățenilor de a participa la recensământ, inclusiv despre „reacția neadecvată și comportamentul agresiv din partea respondenților”.

Serviciul 112 a reiterat că „fiecare persoană trebuie să participe la recensământ și să răspundă în întregime și corect chestionarul de recenzare” și că „refuzul de a oferi informații sau furnizarea de date incomplete/eronate în cadrul recenzării constituie contravenții și art. 330 din Codul Contravențional prevede amenzi de până la 2500 de lei”. Amenzile vor fi aplicate doar dacă după efectuarea a 5 vizite ale recenzorului la domiciliu, nicio modalitate de a convinge persoana de a participa nu a fost cu succes, au precizat reprezentanții Serviciului cu referire la informațiile Biroului Național de Statistică.Reprezentanții Serviciului au mai cerut cetățenilor să ofere răspunsuri doar persoanelor angajate de Biroul Național de Statistică, menționând că recenzorul este obligat să prezinte legitimația și să poarte vestimentație cu logo-ul recensământului.

Veste bună pentru moldovenii stabiliți în Spania!

Datorită unui acord semnat astăzi între Moldova și Spania, șoferii vor putea schimba permisele de conducere moldovenești în cele spaniole fără teste suplimentare, iar între timp vor putea circula cu permisele de conducere moldovenești, anunță președintele țării Maia Sandu.

”O viață mai confortabilă pentru cetățenii noștri atât din țară, cât și din diasporă este o prioritate în toate discuțiile mele cu alți șefi de state și de guverne.”, a scris Maia Sandu.

Peste 120 de copii au ajuns la spital cu boli diareice acute
Articolul anterior
Mai multe bloggerițe și artiste de acasă organizează un târg de haine caritabil! Banii adunați vor fi donați copiilor de la centrul SOS Autism
Articolul următor