Descoperă secretul dulciurilor fără conservanți!

Cu câțiva ani în urmă mă întrebam: oare cum este să cauți un produs natural fără conservanți, să-ți fie frică să mănânci, dacă îți vine pofta de ceva, să ai obsesia că nu tot ce se comercializează este bun pentru sănătatea ta? Ca peste ani să devină o realitate tristă și la noi – produsele care nu mai au nimic decât o chimie întreagă. În special când vine vorba despre copii, mă nedumerește acceptarea regulei ”dulciurilor toxice”.

separator

Ludmila Șapoșnikova,
Manager café Tortik

Din fericire mai există producători care țin la calitatea și valoarea produsului. Desigur costul producției în acest caz este mai mare, dar cred că mai bine consumi mai puțin, dar sănătos, decât mult și nociv pentru sănătatea ta.

Ai opțiunea de a alege

Este important în acest caz să înveți să citești etichetele produselor. Îți ia ceva timp ca să le înțelegi, dar nu este imposibil și, atunci când vine vorba de sănăteatea ta și a celor dragi, trebuie să înveți să trăiești în lumea produselor industrializate.

Există opțiunea alegerii – produse numite ”bio” sau ”naturale”. Am fost plăcut surprinsă că există prăjituri și torte pe bază de ingredientre naturale. Compania ”Tortik” și-a făcut un nume în lumea dulciurilor prin faptul că a optat pentru formula ”fără conservanți și fără aromatizatori”. A ales ”rețeta bunicii” care naște din ingrediente naturale gustul și aroma de neînlocuit.

În era vitezei, în care noi, de obicei, suntem prinși în diverse activități  și avem din ce în ce mai puțin timp pentru ”bucătărie” căutăm cu disperare ”mâna” care să ne scape de ”gătit”. Dar nu de fiecare dată soluția aleasă este și cea bună. Prindem fast-food-urile ”străzii” ca să ne potolim foamea, ”vânăm” dulciurile ”de bulevard” ca să savurăm plăcerea gustului. Iar consecințele nu întârzie să apară – obezitate, diabet, boli cardiovasculare și altele.

Dulcele naște dragoste

De fiecare dată când vorbesc despre ”dulce”, îmi amintesc de filmul ”Chocolat – Ciocolata cu dragoste”, cu el descoperi universul ciocolatei, îți trezește simțul plăcerii, dorința de a savura ”fructul oprit”, bineînțeles vorbesc de cei care țin cure de slăbit.  Așa am găsit lumea ”dulciurilor” la Compania ”Tortik”.

Ludmila Șapoșnikova vorbește cu mândrie despre faptul că ”oul din tort este ou și nu altceva, gustul de vișină vine de la delicioasele vișine și nu de la aromatizatori indentici naturali, smântâna este produs natural și nu chimie… Noi facem cu dragoste aceste minunății dulci. Spun asta pentru că nu acceptăm ”formula chimicalelor”, considerăm că ”rețeta bunicii” pe lângă faptul că este sănătoasă, este și delicioasă. Nu poate înlocui nimic gustul și mirosul ciocolatei din cacao sau ce poate fi mai gustos decât un cozonc care miroase a basm.”

Compania ”Tortik” se deosebește de alți producători nu numai prin folosirea ”ingredintelor naturale”, ci și prin faptul că frumusețea ”cireșei” de pe tort o fac chiar sculptorii și designerii. Astfel un tort arăta ca o operă de artă.

”Ne străduim să reproducem visele copiilor, să aducem lumea poveștilor maturilor și să surprindem prin originalitate invitații la eveniment”, mărturisește Ludmila Șapoșnikova.

Varietatea rețetelor îți oferă posibilitatea să găsești exact gustul preferat al prăjiturii închipuite. Iar în fiecare săptămână, ”Tortik”, organizează o degustație, astfel încât să poți alege prăjitura care îți place.

Unele evenimente necesită în mod tradițional, prezența unei copturi pe masa festivă, cum ar fi: tortul omagiatului sau a miresei, colacii cumătrilor sau a nunului, pasca sau cozonacul creștinului. Toate le găsești la cofetarii companiei ”Tortik”, ei sunt cei care poartă responsabilitatea ”gospodinei” ca aceste minunății să fie naturale, proaspete și delicioase.

Un produs natural are durata de viață scurtă pentru că este ”viu”, tocmai acest fapt oferă un plus de înceredere companiei ”Tortik”, produsele lor expiră foarte repede. Cofetarii sunt nevoiți să muncesc uneori și noaptea, pentru ca tu să te mândrești cu somptuosul tort a doua zi. Iar temerile unei intoxicații, nu te mai urmăresc, în special, când vine vorba despre copii care sunt mult mai sensibili, dar totodată sunt ahtiați după dulce. ”Chiar și accesoriile pentru tort sunt comestibile! Utilizăm doar coloranți și produse naturale pentru pregătirea tuturor detaliilor și accesoriile necesare unui tort. Pentru că de obicei ești tentat (în special copiii), să guști din elementele decorative care redau emoțiile acestor opere de artă”, specifică Ludmila Șapoșnikova.

Descoperă secretul gustului cu Compania ”Tortik”!

Text: Snejana Țugui

TORTIK
mun. Chisinau, str. Petru Movila 14
Tel. : +373 22-23-70-58
Mob.: +373 78-200-200 – Ludmila
+373 78-200-201 – Iulia
E-mail: office@tortik.md
www.tortik.md

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

Mihaela Bilic, despre postul extrem de 40 de zile

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lângă rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

Obiceiul alimentar care ar putea fi un semn de demență

Conform unui număr tot mai mare de cercetări, la mijlocul vieţii, şi nu la 70 sau 80 de ani, încep să apară modificări ale creierului care pot deschide calea spre demență, boala Alzheimer şi declinul cognitiv ulterior, scrie doctorulzilei.ro.

Majoritatea dintre noi suntem conștienți de unele dintre simptome, pierderea memoriei și a vorbirii fiind printre cele mai comune semne. Mai puțin cunoscut este faptul că această afecțiune poate provoca și anumite schimbări în obiceiurile alimentare. Dr. Jones Uys, împreună cu farmacistul Abbas Kanani, dezvăluie un semn de avertizare clar al demenței care ar putea fi ușor trecut cu vederea.

Atenţie la poftele alimentare!

Astfel, o poftă crescută de dulciuri ar putea însemna că persoana respectivă are un risc crescut de demență. Kanani sugerează că simțul alterat al gustului poate afecta unii oameni cu această boală. „ Cel mai comun semn este o dorință crescută pentru dulciuri, cum ar fi prăjiturile și ciocolata. De pildă, pofta recurentă pentru alimente dulci, în special cele cu texturi mai moi, cum ar fi înghețata sau budinca. Acestea sunt de obicei mai tentante, deoarece sunt mai ușor de mâncat”, explică specialistul.

El susține că demența poate modifica percepția gustului, ceea ce duce la o preferință pentru alimente mai dulci față de altele. „Gusturile și texturile dulci familiare pot fi, de asemenea, o sursă de confort. Amintirile pozitive și emoțiile asociate cu anumite gusturi, chiar dacă persoanele cu această afecțiune au dificultăți în a-și aminti anumite evenimente sau experiențe, le pot atrage către anumite alimente dulci”, a adăugat el.

„Demența vă poate afecta în mod semnificativ percepția gustului, precum și preferințele de gust”, a explicat farmacistul, potrivit căruia modificările funcției cerebrale cauzate de demență ne afectează procesarea senzorială, care se poate manifesta în moduri diferite.

„În timp ce unii pot dezvolta o poftă de alimente dulci, de exemplu, alții își pot pierde interesul pentru a mânca, uita să mănânce sau își pot pierde capacitatea de a recunoaște când le este foame sau sete”, a avertizat specialistul.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să abordezi corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

A murit de la o băutură! Un tânăr de 23 de ani a făcut infarct după un energizant. Acesta modifică mușchiul inimii, spun medicii

A murit de la o băutură. Un incident tragic s-a produs la Convenția Internațională de Tatuaje din Timișoara, unde un tânăr de 23 de ani și-a pierdut viața în urma unui infarct, scrie doctorulzilei.ro.

Originar din Oravița, Ionuț era pasionat de tatuaje și a venit să-și adauge o nouă operă artistică pe corp. Așteptând să fie tatuat, tânărul s-a prăbușit subit, în timp ce se pregătea să își tatueze gamba. Potrivit martorilor, înainte de incident, el consumase șapte doze de băuturi energizante în doar câteva ore.

Medicii subliniază pericolele consumului excesiv de astfel de băuturi, care pot avea efecte devastatoare asupra inimii, crescând riscul de infarct și diminuând șansele de resuscitare.

Studiile arată că patru astfel de băuturi echivalează cu zece shoturi de esspresso. Medicii veniţi la faţa locului n-au mai putut să-i repornească inima.

”Consumul excesiv şi de timp îndelungat de aceste taurine poate să creeze nişte modificări structurale la nivelul miocardului cu scăderea şansei de reuşită în cazul unei resuscitări,” a declarat, pentru observator.ro dr. Stela Iurciuc, medic cardiolog.

Polițiștii au deschis o anchetă pentru moarte suspectă. Autopsia va arăta dacă tânărul avea o afecţiune de care nu ştia.

De ce sunt atât de periculoase băuturile energizante

Energizantele sunt băuturi populare, apreciate pentru efectul lor stimulativ asupra nivelului de energie și atenție. Principalele ingrediente ale energizantelor includ:

  • Cofeina – Este principalul ingredient activ și se găsește în majoritatea energizantelor. Cofeina stimulează sistemul nervos central, ajutând la îmbunătățirea atenției și la reducerea oboselii.
  • Taurina – Este un aminoacid care se găsește natural în corpul uman și este adăugat în multe băuturi energizante. Taurina poate avea efecte asupra funcției cardiovasculare și metabolismului.
  • Guarana – Este o sursă naturală de cafeină și conține adesea mai multă cafeină decât boabele de cafea. Guarana poate spori efectul stimulativ al cafeinei.
  • Ginseng – Este adesea inclus pentru proprietățile sale de stimulare a energiei și îmbunătățire a funcțiilor cognitive.
  • Vitaminele din grupul B – Acestea sunt esențiale pentru transformarea alimentelor în energie și pot fi adăugate pentru a sprijini metabolismul energetic.
  • Zaharuri – Multe băuturi energizante conțin niveluri ridicate de zahăr pentru a oferi un surplus de energie imediată. Unele optează pentru îndulcitori artificiali pentru a reduce conținutul caloric.

Efecte secundare

Consumul de băuturi energizante poate avea și efecte secundare, în special atunci când sunt consumate în exces:

  • Tulburări ale ritmului cardiac – Consumul excesiv poate duce la aritmii cardiace sau palpitații.
  • Creșterea tensiunii arteriale – Cafeina și alte stimulente pot crește tensiunea arterială, ceea ce este deosebit de riscant pentru persoanele cu probleme cardiovasculare preexistente.
  • Insomnie și tulburări de somn – Stimulentele pot afecta negativ calitatea și durata somnului.
  • Anxietate și nervozitate – La unele persoane, consumul excesiv poate induce sau exacerba simptomele de anxietate.
  • Probleme digestive – Cafeina poate irita stomacul și poate accelera tranzitul intestinal.
  • Dependență și sevraj – Dependența de cofeină este bine documentată, iar reducerea consumului poate duce la simptome de sevraj, cum ar fi durerile de cap, oboseala și iritabilitatea.

Alex Bivol: „Unul dintre cei mai buni prieteni ai mei este femeie!”
Articolul anterior
Prepară acasă produse ecologice de curăţat!
Articolul următor