Dieta bogată în flavonoide protejează împotriva cancerului și bolilor de inimă

Încă un studiu1 confirmă efectele benefice ale alimentelor pline de flavonoide pentru sănătate, în special pentru protejarea inimii și evitarea cancerului. Consumul de alimente bogate în flavonoide, cum ar fi fructele de pădure, ceaiul sau merele, protejează împotriva cancerului și a bolilor de inimă, potrivit cercetătorilor australieni.

separator

Echipa de cercetători a analizat datele dintr-o cohortă daneză care a urmărit dieta a 53.048 de cetățeni danezi pe o perioadă de peste 23 de ani. Ei au descoperit că persoanele care au consumat cu regularitate cantități moderate sau ridicate de alimente bogate în flavonoide au avut un risc mai redus de a fi diagnosticate cu cancer sau boli cardiovasculare.

Natura exactă a efectului protector al flavonoidelor este neclară, cu toate acestea există multe studii care au stabilit o asociere între consumul de flavonoide și riscul mai mic de deces.

Consumul de alcool și fumatul cresc atât inflamația, cât și deteriorarea vaselor de sânge, ceea ce poate crește riscul dezvoltării unei afecțiuni grave. Flavonoidele au efect antiinflamator dovedit și îmbunătățesc funcția vaselor de sânge, ceea ce poate explica de ce sunt asociate cu o mortalitate mai redusă în cazurile bolilor de inimă și cancerului.

Flavonoidele, parte a unei diete echilibrate

Flavonoidele sunt compuși polifenolici derivați de plante și au efect antioxidant și antiinflamator în organism.

Alimentele cu un conținut ridicat de flavonoide includ afinele, zmeura, murele, alte fructe de pădure, pătrunjelul, ceapa, ceaiul (verde, negru), bananele, citricele, Ginkgo biloba, vinul roșu, cătina, ciocolată neagră cu un conținut de cacao de minimum 70%.

Studiul realizat de echipa din Australia a descoperit un risc mai mic de deces la cei care au consumat alimente bogate în flavonoide, dar efectul protector a fost cel mai puternic pentru cei cu risc ridicat de boli cronice datorate fumatului și alcoolului.

Aceste descoperiri sunt importante, deoarece evidențiază potențialul de a preveni cancerul și bolile de inimă prin consumul de alimente bogate în flavonoide, în special la persoanele cu risc ridicat pentru aceste boli cronice.

O dietă echilibrată presupune și evitarea alimentelor bogate în grăsimi saturate (grăsimi animale sau vegetale hidrogenate, precum margarina), în zahăr (pentru a evita formarea unei rezistențe la insulină) și carbohidrați simpli (care nu au valoare nutritivă foarte mare). În schimb, este încurajat consumul de legume și fructe proaspete, surse slabe de carne (pește, fructe de mare, pui etc.) și cereale integrale (carbohidrați complecși plini de fibre).

În completarea dietei vine, desigur, activitatea fizică și menținerea unei igiene a somnului. Oboseala poate contribui la apariția problemelor de inimă (în special a hipertensiunii), dar poate fi și un simptom al acestora.

În ceea ce privește sportul, avem nevoie de cel puțin 30 de minute pe zi timp de 5 zile pe săptămână. Specialiștii recomandă combinarea exercițiilor cardio în stil aerobic cu exercițiile de rezistență (precum jogging-ul). Astfel ne vom antrena atât mușchii membrelor, cât și pe cei ai inimii.

Doza zilnică recomandată de flavonoide

Participanții la studiu care au consumat aproximativ 500 mg de flavonoide în fiecare zi aveau cel mai mic risc de mortalitate cauzat de cancer sau o boală cardiacă. Varietatea este cheia, de aceea este important să consumăm mai multe tipuri de compuși flavonoizi diferiți care se găsesc în alimente și băuturi pe bază de plante diferite.

Această doză este ușor de obținut prin dietă: o cană de ceai, un măr, o portocală, 100 g de afine și 100 g de broccoli ar oferi o gamă largă de compuși flavonoizi și peste 500 mg de flavonoide pe zi.

sursa

Persoanele din Republica Moldova, care merg în România, intră în carantină. Lista țărilor cu risc crescut, actualizată de către autotitățile de peste Prut
Articolul anterior
Eugen Doga, despre problemele artiștilor din țara noastră: ,,Noi creăm, iar hoții mănâncă”
Articolul următor
Alte articole interesante