Dieta echilibrată pentru o femeie însărcinată

Adoptarea unei diete sănătoase şi echilibrate este esenţială pentru sănătatea unei femei, cu atât mai mult atunci când ea devine pregătită să aducă pe lume un copil. Înseamnă acest lucru că o gravidă trebuie ,,să mânânce pentru doi’’? Află, de asemenea, care sunt alimentele pe care o femeie însărcinată ar fi bine să le excludă în totalitate din meniu. Iată, mai jos, câteva lămuriri referitoare la modul sănătos de alimentaţie al unei gravide.

separator

pregnant woman belly with vegetables and fruits over white background

Regim alimentar de 5 mese pe zi

O gravidă trebuie să respecte regimul alimentar de 5 mese pe zi, care să includă 3 mese principale şi 2 gustări servite la ore fixe. Cereale integrale, fructe şi legume, mai mult peşte, carne de pasăre crescută doar în aer, carne roşie, alimente lactate bogate în calciu şi cu conţinut redus de grăsimi – sunt alimente ce trebuie să-şi găsească loc în dieta unei gravide.

O femeie însărcinată NU trebuie să ,,mănânce pentru doi’’

Nu e surprinzător! În perioada sarcinii ai nevoie de elemente nutritive suplimentare pentru a susține creșterea și dezvoltarea fătului, însă e posibil să le obţii fără a creşte aportul de alimente. Şi asta pentru că, uimitor, corpul unei gravide are capacitatea fiziologică să absoarbă mai eficient şi mai intens nutrienţii din hrană. Organismul unei femei asimilează mai bine vitaminele, mineralele, proteinele şi grăsimile din alimente în perioada cât aceasta este însărcinată şi alăptează, iar acest lucru îi permite gravidei să-şi construiască în organism depozite de nutrienţi folositori pentru dezvoltarea intrauterină a fătului. Iată, aşadar, ai aflat motivul pentru care nu este necesar să sporeşti aportul de calorii, mai mult decât deobicei, dacă eşti însărcinată.

Important este să pui accentul în această perioadă pe calitatea hrănii şi să alegi în meniu alimente nutritive, în funcţie de trimestrul sarcinii.

În primul trimestru (0-12 săptămâni)

Cum să calmezi greţurile de dimineaţă? Deşi sunt mai frecvente în primele luni de sarcină, greţurile la o gravidă, cu părere de rău, nu sunt limitate întotdeauna doar dimineţile. Iată însă cum poţi să minimizezi intensitatea stărilor de greaţă în timpul sarcinii:

  • •mănâncă puțin și des mese și gustări care să conțină amidon, cum ar fi pâinea, cerealele integrale, biscuiții simpli, din ovăz, pesmeţii, pastele, orezul sau cartofii;
  • •consumă mai puţine alimente ce conţin grăsimi şi care sunt mai greu de digerat;
  • •alege rețete rapide și ușoare, care nu au nevoie de multă pregătire;
  • •păstrează la îndemână, lângă pat, un biscuit simplu, un pesmet, şi ronţăie unul înainte să te ridici;
  • •profită de ,,zilele bune’’ şi găteşte bucate pe care sa le poţi apoi uşor congela şi folosi la nevoie;
  • •poţi să foloseşti ghimbir proaspăt la gătit ori să prepari un ceai; ghimbirul este un anti-emetic natural, care poate să calmeze senzaţia de greaţă;
  • •nu uita să faci plimbări în aer liber, să practici exerciţii fizice în timpul sarcinii, care te vor ajuta de asemenea să combaţi greţurile.

La fel de important pentru o gravidă este să aporte în organism acidul folic, în special în primele 12 săptămâni de sarcină. De aceea, în primul trimestru este potrivit să incluzi în meniu alimentele bogate în acid folic, precum legume cu frunze verzi (varză, broccoli, spanac, nap verde, sparanghel, gulie, frunze de salată), mazăre verde şi uscată, fasole, linte, sfeclă, porumb, citrice, seminţe de floarea soarelui, alune, migdale, seminţe de in, avocado, roşii, ţelină, dovlecel, ardei graşi.

alimente_bogate_acid_folic
În al doilea trimestru (13-26 săptămâni)

Multe dintre mămici susțin că această etapă este una dintre cele mai fascinate în timpul sarcinii, întrucât simţurile bebeluşului se dezvoltă mai mult, iar el începe să reacţioneze la mediul său. Este posibil ca în această perioadă să te simţi altfel decât deobicei în legătură cu senzaţiile sporite de gust şi miros, ce se dezvoltă de regulă la o gravidă şi care stârnesc adesea pofte alimentare ori, dimpotrivă, pot să-ţi displacă anumite tipuri de alimente. În acelaşi timp, e puţin probabil ca aceste schimbări să te afecteze dacă ai o dietă echilibrată și variată.

Este potrivit să-ţi plănuieşti din acest moment să incluzi în meniul tău două porții de pește pe săptămână, dintre care una din specie de peşte uleios – sardea, scrumbie, hering, somon, macrou sau păstrăv.

Constipaţia este o altă problemă întâlnită frecvent în perioada gravidităţii, motiv pentru care, vei avea nevoie să introduci în dietă cereale integrale, pâine din făină integrală (şi nu albă), paste din grâu dur, ovăz, orz, fructe, legume, fasole, mazăre, năut, linte, nuci, semințe. Atenţie şi la aportul de lichide, care ar trebui să constituie 1½ -2 litri pe zi de apă, ceaiuri din plante, sucuri diluate.

Pe măsură ce sarcina progresează, rezervele de substanţe nutritive, precum cele de fier, pot să se diminueze. De aceea, este bine să incluzi în meniu alimente bogate în fier – carne roşie (macră) cu conţinut scăzut în grăsimi, carne de pui (în special carnea de pe coapse), pește, fasole, mazăre, linte, legume cu frunze verzi, cereale integrale. Organismul uman nu are capacitatea să absoarbă fierul din alimentele vegetale la fel de bine precum acest lucru se întâmplă în cazul alimentelor de origine animală. Însă, poţi spori absorbţia fierului din alimente dacă la aceeaşi masă asociezi şi surse naturale de vitamina C (ardei gras, roşii, dovleac, gutuie, prune, mere, citrice). De exemplu, o portocală sau un gogoşar roşu cu cerealele de la micul dejun ori un ardei roşu sau lămâie la produse din carne. Este potrivit, de asemenea, să bei ceaiul negru sau ceaiul verde între mese ori la 1-2 ore după ce ai luat masa.

fish_dish_herbs_lemon_white_background_78321_3840x2160
În al treilea trimestru (27-40 săptămâni)

Indigestia şi pirozisul, adică arsurile la stomac, sunt semne frecvente în aceasta perioadă. Din fericire, în majoritatea cazurilor acestea au un caracter temporar. Pentru a calma pirozisul este potrivit să iei mese frecvente şi mici, să eviţi culcatul în poziţie orizontală şi aplecatul în faţă după luarea mesei. În plus, trebuie să ştii că alimentele grase şi condimentele pot agrava simptomele.

Necesităţile energetice ale organismului pot fi uşor crescute în ultimul trimestru al sarcinii, atunci când e posibil să ai nevoie de un adaos zilnic de 150-200 de calorii. Însă, atenţie! Acestea sunt echivalentul a doar două felii de pâine integrală de 25 de grame, 30-50g de paste crude sau a unei ceşti de chefir sărac în grăsimi, nu mai mult.

gravida24

Calciul este un alt nutrient de care ai nevoie în timpul sarcinii, mai ales în ultimele zece săptămâni, atunci când acesta este utilizat pentru a întări oasele fătului. Chiar şi aşa, nu este indicat să faci abuz în alimentaţie de cantităţi mari de alimente ce conţin calciu, întrucât corpul tău este adaptat şi absoarbe cu o rată mai bună calciul din alimentele pe care le consumi. Sursele de calciu sunt alimentele lactate (iaurtul, chişleagul), legumele cu frunze verzi, speciile de pește cu oase moi (sardea, hering, scrumbie, somon), migdalele nesărate, caisele uscate, seminţele de susan, portocalele. Vitamina D, necesară pentru a asimila calciul în organism, o găseşti în ouă și specii de pește gras.

Exclude din meniu pe perioada sarcinii!

  • •ouă crude, fierte moi, alte alimente pe bază de ou crud (maioneză);
  • •crustacee crude și carne slab preparată termic;
  • •brânzeturi nepasteurizate, caşcaval din comerţ;
  • •lapte nepreparat termic;
  • •pate şi alte produse din ficat, conserve de ton;
  • preparatele fabricate din carne crudă (salamul, şunca din carne crudă, peștele afumat).

De asemenea, este potrivit să restricţionezi consumul de cafea şi ceai, întrucât medicii nu recomandă să bei mai mult de 2 ceşti de cafea sau 3 ceşti de ceai pe zi, iar consumul de alcool este bine să-l eviţi pe perioada sarcinii și alăptării.

Pe lângă adoptarea unei diete echilibrate, nu uita să faci multe plimbări în aer liber şi să practici exerciţii fizice în perioada gravidităţii, pentru o stare bună de sănătate, a ta şi a bebeluşului tău!

Obiceiul alimentar care ar putea fi un semn de demență

Conform unui număr tot mai mare de cercetări, la mijlocul vieţii, şi nu la 70 sau 80 de ani, încep să apară modificări ale creierului care pot deschide calea spre demență, boala Alzheimer şi declinul cognitiv ulterior, scrie doctorulzilei.ro.

Majoritatea dintre noi suntem conștienți de unele dintre simptome, pierderea memoriei și a vorbirii fiind printre cele mai comune semne. Mai puțin cunoscut este faptul că această afecțiune poate provoca și anumite schimbări în obiceiurile alimentare. Dr. Jones Uys, împreună cu farmacistul Abbas Kanani, dezvăluie un semn de avertizare clar al demenței care ar putea fi ușor trecut cu vederea.

Atenţie la poftele alimentare!

Astfel, o poftă crescută de dulciuri ar putea însemna că persoana respectivă are un risc crescut de demență. Kanani sugerează că simțul alterat al gustului poate afecta unii oameni cu această boală. „ Cel mai comun semn este o dorință crescută pentru dulciuri, cum ar fi prăjiturile și ciocolata. De pildă, pofta recurentă pentru alimente dulci, în special cele cu texturi mai moi, cum ar fi înghețata sau budinca. Acestea sunt de obicei mai tentante, deoarece sunt mai ușor de mâncat”, explică specialistul.

El susține că demența poate modifica percepția gustului, ceea ce duce la o preferință pentru alimente mai dulci față de altele. „Gusturile și texturile dulci familiare pot fi, de asemenea, o sursă de confort. Amintirile pozitive și emoțiile asociate cu anumite gusturi, chiar dacă persoanele cu această afecțiune au dificultăți în a-și aminti anumite evenimente sau experiențe, le pot atrage către anumite alimente dulci”, a adăugat el.

„Demența vă poate afecta în mod semnificativ percepția gustului, precum și preferințele de gust”, a explicat farmacistul, potrivit căruia modificările funcției cerebrale cauzate de demență ne afectează procesarea senzorială, care se poate manifesta în moduri diferite.

„În timp ce unii pot dezvolta o poftă de alimente dulci, de exemplu, alții își pot pierde interesul pentru a mânca, uita să mănânce sau își pot pierde capacitatea de a recunoaște când le este foame sau sete”, a avertizat specialistul.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să abordezi corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

A murit de la o băutură! Un tânăr de 23 de ani a făcut infarct după un energizant. Acesta modifică mușchiul inimii, spun medicii

A murit de la o băutură. Un incident tragic s-a produs la Convenția Internațională de Tatuaje din Timișoara, unde un tânăr de 23 de ani și-a pierdut viața în urma unui infarct, scrie doctorulzilei.ro.

Originar din Oravița, Ionuț era pasionat de tatuaje și a venit să-și adauge o nouă operă artistică pe corp. Așteptând să fie tatuat, tânărul s-a prăbușit subit, în timp ce se pregătea să își tatueze gamba. Potrivit martorilor, înainte de incident, el consumase șapte doze de băuturi energizante în doar câteva ore.

Medicii subliniază pericolele consumului excesiv de astfel de băuturi, care pot avea efecte devastatoare asupra inimii, crescând riscul de infarct și diminuând șansele de resuscitare.

Studiile arată că patru astfel de băuturi echivalează cu zece shoturi de esspresso. Medicii veniţi la faţa locului n-au mai putut să-i repornească inima.

”Consumul excesiv şi de timp îndelungat de aceste taurine poate să creeze nişte modificări structurale la nivelul miocardului cu scăderea şansei de reuşită în cazul unei resuscitări,” a declarat, pentru observator.ro dr. Stela Iurciuc, medic cardiolog.

Polițiștii au deschis o anchetă pentru moarte suspectă. Autopsia va arăta dacă tânărul avea o afecţiune de care nu ştia.

De ce sunt atât de periculoase băuturile energizante

Energizantele sunt băuturi populare, apreciate pentru efectul lor stimulativ asupra nivelului de energie și atenție. Principalele ingrediente ale energizantelor includ:

  • Cofeina – Este principalul ingredient activ și se găsește în majoritatea energizantelor. Cofeina stimulează sistemul nervos central, ajutând la îmbunătățirea atenției și la reducerea oboselii.
  • Taurina – Este un aminoacid care se găsește natural în corpul uman și este adăugat în multe băuturi energizante. Taurina poate avea efecte asupra funcției cardiovasculare și metabolismului.
  • Guarana – Este o sursă naturală de cafeină și conține adesea mai multă cafeină decât boabele de cafea. Guarana poate spori efectul stimulativ al cafeinei.
  • Ginseng – Este adesea inclus pentru proprietățile sale de stimulare a energiei și îmbunătățire a funcțiilor cognitive.
  • Vitaminele din grupul B – Acestea sunt esențiale pentru transformarea alimentelor în energie și pot fi adăugate pentru a sprijini metabolismul energetic.
  • Zaharuri – Multe băuturi energizante conțin niveluri ridicate de zahăr pentru a oferi un surplus de energie imediată. Unele optează pentru îndulcitori artificiali pentru a reduce conținutul caloric.

Efecte secundare

Consumul de băuturi energizante poate avea și efecte secundare, în special atunci când sunt consumate în exces:

  • Tulburări ale ritmului cardiac – Consumul excesiv poate duce la aritmii cardiace sau palpitații.
  • Creșterea tensiunii arteriale – Cafeina și alte stimulente pot crește tensiunea arterială, ceea ce este deosebit de riscant pentru persoanele cu probleme cardiovasculare preexistente.
  • Insomnie și tulburări de somn – Stimulentele pot afecta negativ calitatea și durata somnului.
  • Anxietate și nervozitate – La unele persoane, consumul excesiv poate induce sau exacerba simptomele de anxietate.
  • Probleme digestive – Cafeina poate irita stomacul și poate accelera tranzitul intestinal.
  • Dependență și sevraj – Dependența de cofeină este bine documentată, iar reducerea consumului poate duce la simptome de sevraj, cum ar fi durerile de cap, oboseala și iritabilitatea.

Cel mai cancerigen ingredient folosit în perioada postului: Se găsește în toate aceste alimente!

Cel mai cancerigen ingredient de post. Postul Paștelui, unul dintre cele mai importante și respectate posturi ale anului. Perioada de post este marcată de restricții alimentare și de un stil de viață mai simplu și mai concentrat pe viața spirituală, scrie doctorulzilei.ro.

Pentru mulți români, postul Paștelui reprezintă nu doar o perioadă o oportunitate de regenerare spirituală și de întărire a legăturii lor cu Dumnezeu și cu comunitatea creștină, dar și de abstinență alimentară.

Uneori, credincioșii nu știu ce alimente să aleagă în post, astfel încât să aibă o dietă echilibrată, hrănitoare, dar și sănătoasă. Ei consumă, fără să știe, produse nocive care le pot afecta grav sănătatea, potrivit medicilor nutriționiști.

Acizii grași trans, alții decât cei prezenți în mod natural în grăsimile de origine animală, sunt periculoși pentru sănătate. Grăsimile trans apar atunci când transformăm uleiurile vegetale din formă lichidă în formă solidă. Este demonstrat că au potențial cancerigen, de aceea există legislație europeană care limitează prezența acizilor trans la maximum 2g la 100g grăsime. Industria alimentară a fost nevoită să renunțe la hidrogenarea grăsimilor vegetale și să reconfigureze producția de margarină, dar încă există pe piață multe produse care conțin margarină clasică, pentru că este ieftină!

În ce alimente găsim acizi grași trans


În ce produse găsim acizi grași trans în mod frecvent? În toate alimentele care presupun un amestec de făină și margarină, adică produse de panificație și patiserie. Acizi grași trans găsim și în sosuri, semipreparate, alimente procesate și produse fast-food, acolo unde grăsimea animală de timp unt sau smântână este înlocuită cu forma mai ieftină- grăsime de cocos sau de palmier și margarină. Din păcate orice produs care are ca ingredient grăsimea vegetală are șanse mari să conțină și acizi grași trans”, explică medicul.

Atenție! Pizza făcută cu mozarella de proastă calitate, obținută din grăsimi vegetale în loc de lapte, este plină de acizi grași trans

Dincolo de alimentele ambalate, pe care ar trebui să fie indicat conținutul de acizi grași trans, mâncarea preparată în restaurante și rețele fast-food nu este nici controlată și nici analizată. Pizza făcută cu mozarella de proastă calitate, obținută din grăsimi vegetale în loc de lapte, este plină de acizi grași trans. La fel și preparatele care conțin sosuri și smântână vegetală, produsele de patiserie de la colț de stradă și majoritatea produselor de post. Pentru că grăsimile trans apar, culmea, doar în produsele care conțin grăsimi vegetale.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să abordezi corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Proteine bune pentru salate mai sățioase! Din ce alimente le iei
Articolul anterior
În Moldova s-a deschis Centrul Internațional de Alergologie Moleculară!
Articolul următor