Dovlecelul – leguma perfectă în curele de slăbire

Dovlecelul este una dintre primele legume recomandate de nutriţionişti în diete. Pe lângă faptul că are foarte puține calorii (100 gr. dovlecel are 20 – 27 kcal) este şi o sursă bună de potasiu, sodiu, calciu, magneziu, zinc, fosfor, cupru și fier, o serie de acizi organici, vitamine C, B, K şi A.

Este una din puţinele legume în care proporția de sodiu – potasiu este aproape perfectă. Aceasta este importantă pentru o bună funcționare a organismului. În cazul dezechilibrului de sodiu – potasiu din corp poate apărea spasmofilia (mușchii și nervii sunt în stare de alertă) și tetania (contracții puternice ale mușchilor).

Beneficiile consumului de dovlecei

  • Previne bolile cardiovasculare. Datorită conţinutului de potasiu şi magneziu, minerale esenţiale pentru funcţionarea normală a muşchiului inimii, dovlecelul are efect hipertensiv (scade tensiunea).
  • Este un veritabil pansament gastric. Este recomandat în afecţiuni precum ulcer sau gastrită. Stimulează digestia, datorită conţinutului de fibre şi favorizează evacuarea bilei. Este inclus în dieta pacienţilor care au suferit intervenţii chirurgicale la stomac sau intestine. Inclusiv  este  indicat și în cazul intoxicaţiilor sau recomandat pacienţilor care suferă de diabet. De asemenea, dovlecelul este una dintre primele legume introduse în diversificarea alimentaţiei sugarului.
  • Este diuretic şi laxativ. Te ajută în curele de slăbire pe lângă faptul că are puţine calorii, scoate toxinele din organism şi combate constipaţia. Ajută în boli de rinichi, eliminând surplusul de apă.
  • Tonifică organismul. Previne îmbătrânirea rapidă şi întăreşte sistemul imunitar al organismului.
  • Îmbunătăţeşte memoria. Datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi şi carotenoizi. În plus, previne accidentele vasculare cerebrale.
  • Protejează vederea. Ameliorează afecţiunile ocular.
  • Are efect general antiinflamator. Ameliorează simptomele artritelor şi ajută în tratarea reumatismului. Participă la asimilarea calciului, de aceea este indicat să se consume împreună cu alimente care conţin calciu.

Cum consumi dovlecelul

zucchini-with-vegetable-rice-final-4-e1341354334583


În primul rând, alege dovleceii tineri şi proaspeţi. În curele de tratament foloseşte sucul de dovlecel. Gustul nu este foarte bun, dar are efect mai mare pentru că îşi păstrează proprietăţile mai bine.

În schimb, când îl prepari (la aburi, în cuptor, la grătar, interzis prăjit) este delicios, dar nu-l lăsa pe foc mai mult de 15-20 min. În salate foloseşte zucchini (dovlecelul cu coaja verde-închisă) are aceleaşi proprietăţi doar că este asimilat mai rapid de către organism.

Iată cea mai delicioasă rețetă din dovlecel!

Înghețata nu îngrașă! Ce efect are desertul verii asupra siluetei

Desertul cel mai consumat în aceste zile de vară este, desigur, înghețata. Nutriționiștii ne dau o veste bună: înghețata nu strică siluetei… cu o condiție însă.

Ne aflăm în plină vară și desertul vedetă al sezonului fierbinte este, evident, înghețata, amintește medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Aceasta a explicat că înghețata se numără printre puținele dulciuri “prietenoase” cu silueta, cu o anumită condiție.

„Este desertul cel mai sigur pentru siluetă! Nu cred să existe cineva pe lume căruia să nu îi placă înghețata. Și nu exista un moment mai potrivit pentru a savura acest desert delicios decât zilele călduroase de vară. Înghețată hidratează, răcorește, ne satisface pofta de dulce, este o sursa generoasa de calciu și nu îngrașă… așa tare”, a scris Mihaela Bilic.

Medicul nutriționist spune că înghețata este un aliment hidratant, gustos și care ne poate asigura o sursă bună de calciu. Și nu strică siluetei dacă sunt alese oricare alte variante în afară de cele cu multă ciocolată sau alune. Aceasta e condiția unei înghețate „prietenoase cu silueta”, a explicat Mihaela Bilic.

Medicul nutriționist a adăugat că înghețata este “cel mai sigur desert pentru siluetă”, dacă alegem variantele cu fructe, fără adaos de sosuri de ciocolată sau alune.

„Înghețata e un amestec de lapte cu zahar din care zahărul se absoarbe lent, are indice glicemic similar făinoaselor (deci mai mic decât al prăjiturilor) și de aceea este desertul cel mai sigur pentru siluetă… cu condiția să alegeți o variantă fără tone de alune și sirop de ciocolată.

În plus, înghețată e aerată (injectată cu aer) de aceea e pufoasă, expandată și pare multă când, de fapt, e ușoară la gramaj. Priviți de curiozitate diferență dintre greutatea în grame și volumul pe care îl ocupa o cutie de înghețată. Și avantajele continuă: consistența ei cremoasă stimulează o zonă specială din creier responsabilă de plăcere, de aceea înghețată ne satisface la maxim și ne dă o stare de bine.

2 cupe de înghețată înseamnă și o porție de calciu de care avem nevoie zilnic, la orice vârstă.

Ca să nu mai spun că pentru copii și adolescenți trebuie să fie desertul preferat oricărui tort sau prăjitură… ei nu consumă niciodată suficient lapte.

Mizez pe faptul că oricum vă place înghețată, așa că nu vreau să vă conving ci doar să vă confirm faptul că, alături de fructe, înghețată este un desert super-sănătos. Și delicios!”, a mai spus Mihaela Bilic.

Cum poate ajuta înghețata la pierderea unor kilograme în plus

În același timp, medicul nutriționist susține că, dacă respectăm anumite reguli alimentare, înghețata ne poate ajuta să slăbim.

„Cu un aport caloric de până în 600 de calorii pe zi, vei slăbi chiar dacă acele calorii provin din îngheţată, cartofi prăjiţi sau altceva. Şi, într-adevăr, funcţionează. Credeţi-mă! În limita a 500 de calorii, poate am mânca trei ciorbe, de exemplu. Dar dacă tu hotărăşti că vrei acel aliment, mănânci acel aliment, dar să fie în limita a 500-600 de calorii. E o chestiune de cantitate. Nimic pe lume nu este fără calorii, în afară de apă. Totul are calorii, şi salata verde. Dar contează cantitatea”, a explicat Mihaela Bilic, potrivit unica.ro.

De ce este broccoli atât de sănătos

Broccoli este recunoscut ca una dintre cele mai sănătoase legume, însă în ciuda beneficiilor sale pentru organism, conține și cantități mici de otravă.

Sulforafanul, căci despre ea este vorba, e o substanță cu potențial toxic, iar aceasta se regăsește și în alte legume precum ridichile și conopida, conform declarațiilor medicului Răzvan Vintilescu.

Broccoli conține și substanțe toxice pentru organism

Conform medicului, consumul acestei legume declanșează o substanță cu potențial toxic care activează proteina de șoc termic, ajutând astfel organismul să-și fortifice enzimele de detoxifiere.

Cu alte cuvinte, consumând broccoli, corpul este expus la o cantitate mică de otravă, care îmbunătățește de fapt capacitatea sa de a elimina alte toxine.

„E posibil acest lucru pentru că ficatul tău conține enzime de detoxifiere, de fază unu și de fază doi, care pot transforma o travă într-o particulă inofensivă. Sulforafanul din broccoli, leguma, care este îndrăgită, cum spuneam, de absolut toți nutriționiștii, declanșează acest sistem”, a explicat medicul Răzvan Vintilescu pe rețelele sociale.

În continuare, medicul a subliniat că nimic nu e ceea ce pare atunci când vine vorba de corpul nostru, iar acesta reacționează complet diferit față de cum ne-am aștepta să se întâmple.

Răzvan Vintilescu a explicat că, cu cât o persoană ține mai multe diete în viața sa, cu atât are tendința să se îngrașe mai rapid și mai mult. Acest lucru e din cauza faptului că singurul obicei constant este să țină diete în mod incorect.

De asemenea, sportul și exercițiile fizice pot crea inițial microinflamații, dar apoi permit organismului să elimine inflamația.

În cazul postului, chiar dacă apare senzația de foame, acesta activează mecanismele corpului care contracarează foamea și stimulează dezvoltarea celulelor creierului.

Postul stimulează, de asemenea, mitocondriile și regenerează sistemul imunitar, mai spune medicul.

Experții subliniază că includerea broccoliului în dietă poate reduce riscul de boli cardiovasculare.

Datorită conținutului său bogat în fibre, antioxidanți și compuși antiinflamatori, broccoli a demonstrat capacitatea de a reduce nivelul de colesterol, de a îmbunătăți tensiunea arterială și de a sprijini sănătatea inimii.

De asemenea, această legumă furnizează o sursă bogată de vitamine și antioxidanți care contribuie la întărirea sistemului imunitar împotriva agenților patogeni și substanțelor nocive.

În mod particular, o cană de broccoli tocat furnizează 90% din valoarea zilnică recomandată pentru vitamina C, depășind aportul acestui nutrient susținător al sistemului imunitar față de o portocală de dimensiuni medii.

sursa

Alimentul banal din bucătărie care te ajută să slăbești uimitor de repede

Dacă siluetele impresionante de gazelă ale Victoriei Beckham, Jenifer Aniston și Elizabeth Hurley nu au fost suficiente pentru a vă convinge să vă schimbați ceașca de ceai de dimineață cu o lingură de oțet de mere, o nouă cercetare surprinzătoare ar putea să vă convingă.

Un nou studiu, publicat în această săptămână în respectabila revistă medicală BMJ, a arătat că o lingură de oțet de mere diluat într-un pahar de apă în fiecare dimineață, înainte de micul dejun, ar putea fi suficientă pentru a declanșa o pierdere în greutate de 6-8 kg (aproximativ un kilogram) în trei luni.

Otețul de mere are un impact de trei ori mai mare decât impactul unor injecții

Acest lucru este de TREI ori mai mare decât impactul unor injecții pentru pierderea în greutate care, conform studiilor, ar putea duce la pierderea a aproximativ 1 kg de greutate pe lună, la o fracțiune din preț și fără efecte secundare inconfortabile și jenante.

Studiul care a ajuns la această concluzie a fost realizat de un grup de oameni de știință din Liban.

Cercetătorii libanezi au cerut unui grup de 30 de tineri supraponderali și obezi cu vârste cuprinse între 12 și 25 de ani să bea în fiecare dimineață o lingură de oțet de mere (ACV), diluat într-un pahar cu apă, notează Daily Mail.

„Doza” a variat: unii au băut echivalentul unei lingurițe (5 ml) sau al unei linguri pentru desert, de 10 ml, alții au diluat în apă câte o lingură mare de oțet (15 ml), în timp ce alte persoane din grup au primit o băutură placebo care semăna cu oțetul de cidru de mere (pentru ca studiul să aibă credibilitate („dublu-orb”) și să nu fie considerat părtinitor).

După trei luni, cei care luaseră cea mai mare doză pierduseră, în medie, 8 kg în greutate, reduseseră cu trei puncte IMC (indicele de masă corporală – care măsoară raportul dintre greutate și înălțime) și constataseră o micșorare „semnificativă” a circumferințelor taliei și șoldurilor.

Oțetul de mere: beneficii pentru indicatorii sănătății metabolice

Mai mult, cei care au consumat oțet de cidru de mere au înregistrat și o scădere „semnificativă” a glicemiei, a grăsimilor din sânge (trigliceride) și a colesterolului, care sunt indici ai sănătății metabolice – fără efecte secundare, potrivit sursei citate.

Toate aceste transformări au avut loc în condițiile în care subiecții nu au urmat nicio modificare a dietei sau a nivelului de exerciții fizice.

Cercetătorul care a condus studiul, un profesor de biologie, a fost atât de convins de constatările echipei sale, încât a mărturisit pentru Daily Mail că acum ia și el însuși o doză zilnică de ACV și a „observat beneficii remarcabile”.

Cum funcționează oțetul de cidru de mere

Oțetul din cidru de mere se obține prin combinarea merelor zdrobite cu drojdie și bacterii și lăsate să fermenteze în acid acetic.

Studiile pe animale sugerează că acidul acetic ajută la pierderea în greutate în două moduri: prin reducerea foamei și, prin urmare, a consumului de alimente, dar și prin creșterea arderilor.

Biochimista Jessie Inchauspe spune că acidul acetic din oțet acționează prin inactivarea temporară a alfa-amilazei, o enzimă digestivă din salivă care descompune orice zahăr sau amidon pe care îl consumăm în molecule de glucoză, iar în acest fel, glucoza este eliberată mai lent în fluxul sanguin, prevenind creșterile bruște ale glicemiei, care sunt dăunătoare pentru sănătate și care pot duce la creșterea în greutate.

În plus, mai există un beneficiu: atunci când acidul acetic ajunge în fluxul sanguin, acesta pătrunde în mușchi, „încurajându-i” să absoarbă moleculele de glucoză și să le depoziteze.

Acești doi factori – glucoza eliberată mai încet în organism și mușchii noștri absorbind-o mai repede – fac în așa fel încât, după ce consumați oțet, să vă confruntați cu mai puțină glucoză liberă în sânge și cu vârfuri glicemice mult mai mici.

Inchauspe citează în cartea sa, „The Glucose Goddess Method” (Metoda Zeiței Glucozei), studii care arată că o lingură de oțet luată înainte de o masă poate reduce cu până la 30 la sută vârful de glucoză de la acea masă. În plus, reduce pofta de mâncare, foamea este domolită și se ard mai multe grăsimi.

sursa

OMS emite o alertă privind medicamentele falsificate folosite pentru diabet și pierderea în greutate
Articolul anterior
Orașul care îi plătește pe oamenii fără adăpost cu 1.000 de dolari lunar
Articolul următor