Fructele și legumele care te ajută să slăbești. Mențin senzația de sațietate o perioadă mai mare de timp

Fructele și legumele sunt mereu recomandate atunci când vorbim de un stil de viață sănătos sau de o dietă. Cu toate acestea, se pare că nu toate sunt bune când ne dorim să slăbim. Un renumit medic nutriționist a vorbit despre legumele și fructele care țin la distanță kilogramele în plus, dar care ne ajută și să menținem senzația de sațietate mai mult timp, scrie evz.ro.

Nutriționistul Aneequa Godart a vorbit despre cel mai bun mod prin care poți pierde kilogramele în plus.  Ea spune că dietele drastice nu funcționează pe termen lung. După o perioadă în care ai mâncat puțin și fără gust vei ajunge să consumi mai multe alimente nesănătoase și kilogramele vor reveni. În plus, toate aceste restricții alimentare ne fac să fim nefericiți.

Fructele și legumele sunt cele mai importante atunci când dorești să îți menții greutate. Sunt persoane care, după ce apelează la mai multe diete drastice, se împacă cu ideea și trăiesc cu obezitate. Potrivit statisticelor, 25,9% dintre adulții din Anglia au indice de masă corporală (IMC) de 30-39,9. Pragul de 40 este clasat ca fiind obezitate severă.

Kilogramele în plus nu creează doar probleme legate de aspect, ci unele mult mai grave. Obezitatea este legată de mai multe boli, cum ar fi depresia, cancerul sau accidentele vasculare. Nutriționistul consideră că cele mai bune diete în lupta cu kilogramele sunt cele echilibrate și controlate din punct de vedere caloric. Obezitatea nu se reduce doar prin alimentație, ci este nevoie și de sport zilnic, precizează Godart.

Mesele echilibrate ne ajută să ne menținem greutatea

Aneequa Godart  a prezentat lista cu fructele și legumele care ne ajută să pierdem în greutate și să menținem senzația de sațietate o perioadă mai mare de timp. O dietă bazată pe mâncare sănătoasă te ajută să îți ții în frâu greutate, dar și să te bucuri de gustul preparatelor.

„Prima pe lista mea de fructe și legume pentru pierderea în greutate este țelina. Adesea promovată pentru efectul său caloric negativ, ceea ce înseamnă că organismul tău poate arde mai multe calorii digerând-o decât caloriile pe care le conține”, a spus nutriționistul.

Țelina are în compoziția sa betacaroten și flavonoide, care sunt legate de reducerea inflamației în sistemul digestiv. Ele sunt de ajutor și în prevenirea unor boli precum cancerul. Un alt avantaj al țelinei, care o face să fie prima pe lista cu fructele și legumele perfecte pentru slăbit este indicele glicemic scăzut.

Nutriționistul Godart  spune că merele sunt de mare ajutor atunci când vrei să slăbești. Ele nu doar că sunt sănătoase și au puține calorii, ci te fac să te simți sătul mai mult timp. Aceste fructe sunt bogate în fibre alimentare și pectină, care ajută la reglarea absorbției grăsimilor de către organism.

„Fructele de pădure, cum ar fi căpșunile, afinele și zmeura, sunt sărace în zahăr, dar bogate în antioxidanți și fibre, ceea ce le face perfecte pentru a satisface pofta de dulciuri atunci când urmează un plan de slăbire”, explică nutriționistul.

Fructele și legumele sunt perfecte atunci când vrei să scapi de kilogramele în plus, însă trebuie să ții cont la câteva aspecte. Atunci când vine vorba de legume, Godart spune că trebuie scoase din alimentație cele care conțin amidon. Este recomandat să includem în dieta noastră zilnic castraveți, conopidă sau broccoli. Acestea au un conținut ridicat de apă și fibre, ajutând la obținerea unei senzații de sațietate și la reducerea consumului general de calorii.

ATENȚIE! Numărul cazurilor de intoxicații cu ciuperci, în creștere

Numărul cazurilor de intoxicații cu ciuperci în rândul populației țării este în creștere, îndeosebi în perioada culegerii sezoniere a ciupercilor și implică riscuri majore pentru sănătatea consumatorului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Menționăm că de la începutul anului 2024, echipele AMU au acordat asistență medicală de urgență la etapa de prespital pe motiv de intoxicație cu ciuperci la 85 persoane, din ei 75 au fost transportate la spital. Îngrijorător este faptul că doar în perioada 14 -25 septembrie al Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP au fost înregistrate 37 solicitări pe motiv de intoxicație cu ciuperci. 

În luna septembrie, în urma consumului de ciuperci au fost afectați 31 maturi și 6 copii. Pacienții maturi, cu vârste cuprinse între 21-73 ani și 6 copii până la vârsta de 12 ani, prezentau simptome care s-au declanșat la câteva ore după consumul de ciuperci. După acordarea asistenței medicale de urgență la etapa de prespital, echipele AMU au transportat la instituțiile medicale spitalicești 31 pacienți, dintre care 25 adulți și toți 6 minori.

Cazurile au fost înregistrate în următoarele localități din regiunile țării: 

ü Nord -19 persoane: Bălți – 4; Fălești, Telenești, Drochia câte 3; Sîngerei și Florești câte 2 și câte un caz la Edineț și Glodeni.

ü Centru – 10 persoane: Călărași și Ungheni câte 2 și câte un caz la Criuleni, Nisporeni, Hîncești, Dubăsari, Strășeni și Ialoveni. 

ü mun. Chișinău – 6 persoane: Botanica-3, Ciocana-2, Rîșcani -1.

ü Sud – 2 persoane: câte un caz la Leova și Cimișlia. 

IMSP CNAMUP reiterează faptul că intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală atât la maturi, cât şi la copii, iar rapiditatea în stabilirea diagnosticului şi iniţierea tratamentului – pot salva viaţa bolnavului. 

Acordarea primului ajutor în caz de intoxicație:

Se apelează numărul de urgenţă 112, deoarece persoana intoxicată necesită internare urgentă la spital, indiferent de gravitatea intoxicației.
Până la sosirea echipei medicale, persoana intoxicată va bea cât mai multă apă (2-3 litri) şi/sau mult lichid rece – lapte, ceai, cafea, compot, suc.
Persoana trebuie să stea în pat, se interzice efectuarea activității fizice înainte de spălarea stomacului (spălarea va elimina toxinele, iar mișcarea va intensifica absorbția toxinelor în sânge).

Strugurii: fructele-vedetă ale toamnei cu multiple beneficii pentru sănătate

Vezi ce beneficii au strugurii pentru organism.

Toamna a venit, iar peste tot se face simţit mirosul inconfundabil al strugurilor. Sunt de diferite soiuri, mai dulci sau mai parfumati, albi, negri sau roze, pentru toate gusturile. Cel mai adesea ii cumperi pentru a-i consuma ca atare pentru ca iti place gustul pe care il au. Dar trebuie să ştii că aduc beneficii organismului tau prin substantele nutritive pe care le contin.

Care sunt beneficiile consumului de struguri

Consumul de fructe este recomandat deoarece acestea sunt bogate in vitamine, iar strugurii nu fac exceptie de la regula. 

Unul dintre avantajele strugurilor este ca se numara printre fructele cu un indice glicemic scazut, adica nu produc fluctuatii mari ale nivelului de glucoza din sange. In plus, au un continut caloric redus, venind in sprijinul unei alimentatii sanatoase. 

Strugurii contin 80% apa, astfel ca te ajuta sa iti mentii organismul hidratat. Pe langa aceasta, in struguri se mai gasesc:
⦁    vitamine, printre care vitamina B6, responsabila cu dezvoltarea normala a sistemului nervos, si vitamina C, care are, printre altele, si rol antioxidant;
⦁    minerale: calciu, magneziu, fosfor;
⦁    acid folic, ce ajuta la buna functionare a creierului;
⦁    antioxidanti.

Datorita acestor substante, strugurii contribuie la energizarea organismului, la intarirea sistemului imunitar, la reducerea nivelului de stres si la protectia aparatului cardiovascular. La fel, strugurii conţin antioxidaţi puternici sub denumirea de polifenoli care pot încetini sau preveni mai multe tipuri de cancer, inclusiv cel de esofag, plămâni, gură, pancreas, prostată şi colon.

Inovație în România. Primul laborator de carne hibridă își deschide porțile

Facultatea de Inginerie Alimentară a Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, împreună cu The Family Butchers, va deschide „Laboratorul Consumatorului”, dedicat dezvoltării de produse din carne hibridă, scrie evz.ro.

Inițiativa este inclusă în cadrul proiectului EIT Food RIS Consumer Engagement Labs 2024, destinat îmbunătățirii legăturii dintre consumatori și industria alimentară.

Laboratorul Consumatorului va fi un spațiu inovativ creat pentru a sprijini colaborarea între cercetători, antreprenori și consumatori.

Primul laborator de carne hibridă își deschide porțile

Obiectivul laboratorului este de a implica consumatorii în mod direct în procesul de dezvoltare a produselor din carne hibridă, facilitând astfel colectarea de feedback și sugestii din partea celor care vor utiliza aceste produse.

Specialiștii din echipa de implementare a proiectului afirmă că, prin intermediul laboratorului, își propun să răspundă cerințelor și preferințelor consumatorilor în ceea ce privește produsele din carne hibridă, promovând totodată principii de durabilitate și inovație în industria alimentară.

Colaborarea cu The Family Butchers SRL este considerată esențială pentru a transforma ideile generate în cadrul laboratorului în produse concrete, care să aducă valoare consumatorilor.

Produsele includ carne, dar și ingrediente vegetale

Produsele din carne hibrid combină carne cu ingrediente vegetale, precum leguminoase (precum mazărea, năutul, lintea și lupinul), proteine vegetale, ciuperci sau semințe.

Aceste produse conțin o cantitate mai redusă de carne, grăsimi și colesterol, dar sunt bogate în proteine comparativ cu produsele tradiționale.

Kremlinul, mai decis ca oricând: Putin a programat exerciţii nucleare. Anunțul a fost făcut astăzi!
Articolul anterior
Natalitatea în R. Moldova a scăzut drastic! În 2023, s-au născut cu 3.000 de copii mai puțin
Articolul următor