Fructul care ajută împotriva diabetului crește în Moldova

Puțini știu că prunele, fructe destul de răspândite în țara noastră, sunt benefice în controlul diabetului.

Majoritatea medicilor și nutriționiștilor ne sfătuiesc să atragem atenția la fructele și legumele sezoniere. Piersicile dulci și pepenii verzi devin adesea favoriți la sfîrșitul verii și începutul toamnei, dar mulți oameni uită de beneficiile unui simplu fruct – a prunelor, scrie noi.md. După cum au arătat numeroase studii, consumarea prunelor, inclusiv a celor uscate, aduce beneficii incredibile organismului.

Protejează inima

Potrivit unui studiu clinic publicat în Journal of Ayub Medical College, prunele pot reduce tensiunea arterială și nivelul colesterolului „rău” din sînge. Se știe că acești doi factori pot avea legătură cu un risc mai mare de boli cardiovasculare.

Împotriva inflamațiilor și diabetului

Prunele sînt bogate în antioxidanți. Un studiu publicat de revista Food & Function a arătat că polifenolii din prunele uscate sînt un puternic antiinflamator. Ele ajută la combaterea radicalilor liberi, reducînd stresul oxidativ și riscul de a dezvolta boli cronice. Într-un articol publicat de Critical Reviews in Food Science and Nutrition, se spune că consumul prunelor uscate provoacă un sentiment de sațietate, care reduce cantitatea de alimente consumate în timpul zilei și ajută la controlul asupra dezvoltării obezității, diabetului și a bolilor asociate cu acestea.

Putin, în lacrimi lângă sicriul fostului său bodyguard
Articolul anterior
Cătălin Botezatu a dat cărțile pe față! Creatorul de modă a spus adevărul despre orientarea sa sexuală
Articolul următor