Hreanul este o legumă cu proprietăți miraculoase pentru sănătate. Apreciată pentru gustul său picant și aromat, această rădăcinoasă are efecte benefice asupra circulației sângelui în zonele periferice. Consumul regulat de hrean normalizează tensiunea arterială și previne riscul formării cheagurilor de sânge. În plus, hreanul conține mari cantități de vitamina C și acid folic. Află cu ce beneficii îți încarcă organismul, dar și câteva idei cum poți consuma hreanul!
Substanțele sulfurate din hrean îmbunătățesc elasticitatea vaselor cerebrale și coronariene, reducând astfel riscul apariției unui infarct sau accident vascular cerebral.
De la hrean se folosește rădăcina care se poate consuma crudă, rasă, în salate sau diverse preparate, sub formă de tinctură sau oţet din hrean.
Calmează tusea. Hreanul descongestioneaza căile aparatului respirator. În caz de tuse, se înghite câte o linguriță dintr-o compoziție formată din hrean ras amestecat cu zahăr și lăsat o jumătate de zi într-un loc călduros. Cura nu trebuie să dureze mai mult de o lună, deoarece în cantități mari hreanul este iritant.Hreanul se recomandă în tratamentul bronşitei cronice şi în afecţiunile căilor respiratorii, cum ar fi cele pulmonare, deoarece are efecte antibiotice puternice, expectorante şi bronhodilatatoare.
Hreanul este recomandat și împotriva răcelii și gripei. Încă de la primele simptome este bine să consumi hrean în salate, iar senzația de nas înfundat va dispărea. Pentru un efect deosebit trebuie consumat hrean ras amestecat cu puțină miere. Se ia câte o linguriță, de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă.
Stimulează apetitul. Dacă nu ai poftă de mâncare, consumă hrean. Substanță care da gustul picant al hreanului crește secreția de suc gastric și redă poftă de mâncare persoanelor anemice sau anorexice.
Hreanul scade colesterolul, dar este foarte bun și pentru menținerea sănătății pielii și a părului, pentru tratarea paraziţilor intestinali, a anemiei, a astmului şi bronşitelor şi a sinuzitelor.
Este considerat şi un antibiotic natural, un antiinflamator, dar şi un afrodisiac la îndemâna oricui. Hreanul este de două ori mai bogat în vitamina C decât lămâile, conţine acid folic, kaliu, calciu, fier şi fosfor.
Ameliorează durerile reumatice. Durerile reumatismale pot fi ameliorate cu ajutorul remediilor pe bază de hrean. Poţi apela la oţetul din hrean, pe care îl poţi prepară lăsând la macerat un pumn de rădăcină rasă, peste care torni un litru de oţet din vin. Agiţi în fiecare zi, iar după ce trec şapte zile, îl strecori. Frecţionezi locurile dureroase, la nevoie. Îmbunătăţeşte circulaţia sângelui.
Cu toate acestea, persoanele care suferă de boli cardiace ori ale aparatului digestiv trebuie să stea departe de hrean.
“Consumul de hrean este interzis sub orice formă în caz de boli ale aparatului digestiv, boli cardiace, hemoragii interne, dar şi în timpul sarcinii şi alăptării. De asemenea, hreanul nu va fi consumat de copii mai mici de 5 ani. Supradozajul poate determina iritaţii renale, diaree, hemoragii digestive, scăderea bruscă a tensiunii arteriale”, explică dr. Daniela Stan, medic de familie.