Hreanul – o rădăcinoasă benefică pentru inimă, oase și creier. Cum să o consumi corect

Hreanul este o legumă cu proprietăți miraculoase pentru sănătate. Apreciată pentru gustul său picant și aromat, această rădăcinoasă are efecte benefice asupra circulației sângelui în zonele periferice. Consumul regulat de hrean normalizează tensiunea arterială și previne riscul formării cheagurilor de sânge. În plus, hreanul conține mari cantități de vitamina C și acid folic. Află cu ce beneficii îți încarcă organismul, dar și câteva idei cum poți consuma hreanul!

separator

Substanțele sulfurate din hrean îmbunătățesc elasticitatea vaselor cerebrale și coronariene, reducând astfel riscul apariției unui infarct sau accident vascular cerebral.

De la hrean se folosește rădăcina care se poate consuma crudă, rasă, în salate sau diverse preparate, sub formă de tinctură sau oţet din hrean.

Calmează tusea. Hreanul descongestioneaza căile aparatului respirator. În caz de tuse, se înghite câte o linguriță dintr-o compoziție formată din hrean ras amestecat cu zahăr și lăsat o jumătate de zi într-un loc călduros. Cura nu trebuie să dureze mai mult de o lună, deoarece în cantități mari hreanul este iritant.Hreanul se recomandă în tratamentul bronşitei cronice şi în afecţiunile căilor respiratorii, cum ar fi cele pulmonare, deoarece are efecte antibiotice puternice, expectorante şi bronhodilatatoare.

Hreanul este recomandat și împotriva răcelii și gripei. Încă de la primele simptome este bine să consumi hrean în salate, iar senzația de nas înfundat va dispărea. Pentru un efect deosebit trebuie consumat hrean ras amestecat cu puțină miere. Se ia câte o linguriță, de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă.

Stimulează apetitul. Dacă nu ai poftă de mâncare, consumă hrean. Substanță care da gustul picant al hreanului crește secreția de suc gastric și redă poftă de mâncare persoanelor anemice sau anorexice.

Hreanul scade colesterolul, dar este foarte bun și pentru menținerea sănătății pielii și a părului, pentru tratarea paraziţilor intestinali, a anemiei, a astmului şi bronşitelor şi a sinuzitelor.

Este considerat şi un antibiotic natural, un antiinflamator, dar şi un afrodisiac la îndemâna oricui. Hreanul este de două ori mai bogat în vitamina C decât lămâile, conţine acid folic, kaliu, calciu, fier şi fosfor.

Ameliorează durerile reumatice. Durerile reumatismale pot fi ameliorate cu ajutorul remediilor pe bază de hrean. Poţi apela la oţetul din hrean, pe care îl poţi prepară lăsând la macerat un pumn de rădăcină rasă, peste care torni un litru de oţet din vin. Agiţi în fiecare zi, iar după ce trec şapte zile, îl strecori. Frecţionezi locurile dureroase, la nevoie. Îmbunătăţeşte circulaţia sângelui.

Cu toate acestea, persoanele care suferă de boli cardiace ori ale aparatului digestiv trebuie să stea departe de hrean.

“Consumul de hrean este interzis sub orice formă în caz de boli ale aparatului digestiv, boli cardiace, hemoragii interne, dar şi în timpul sarcinii şi alăptării. De asemenea, hreanul nu va fi consumat de copii mai mici de 5 ani. Supradozajul poate determina iritaţii renale, diaree, hemoragii digestive, scăderea bruscă a tensiunii arteriale”, explică dr. Daniela Stan, medic de familie.

sursa

3 diete dovedite științific. Care sunt regimurile alimentare care chiar funcționează

Deși așteaptă rezultate uimitoare, multe persoane ajung să fie dezamăgite la finalul unei curei de slăbire. Unele diete au la bază date științifice, altele mai mult promisiuni. Important este să și găsiți dieta care să vi se potrivească. Nutriționiștii nu recomandă pierderea bruscă în greutate, cu diete severe, ci mai degrabă adoptarea unei stil alimentar sănătos, care să dea rezultate pe termen lung.

Iată 3 diete sănătoase și eficiente, care au fost dovedite științific:

1. DIETA LOW CARB

Dieta cu conținut scăzut de carbohidrați este perfectă pentru persoanele care au nevoie să slăbească și care au probleme de sănătate. Este flexibilă, permițându-vă să vă ajustați aportul de carbohidrați în funcție de obiectivele impuse. Această dietă este bogată în legume, carne, pește, ouă, fructe, nuci și grăsimi, dar săracă în amidon, zaharuri și alimente procesate.

2. DIETA MEDITERANEANĂ

Dieta mediteraneană este o dietă pe care mulți nutritioniști o laudă, fiind extrem de apreciată. S-a dovedit că ajută la slăbit, dar e benefică și pentru santate. Dieta mediteraneană a fost bine studiată și e deosebit de eficientă pentru prevenirea bolilor de inimă.
Aceasta se bazează pe alimentele care erau consumate în mod obișnuit în regiunea mediteraneană în secolul al XX-lea și mai devreme.

Ca atare, include o mulțime de legume, fructe, pește, carne de pasăre, cereale integrale, leguminoase, produse lactate și ulei de măsline extravirgin.

3. DIETA PALEO

În prezent, este dieta Paleo este cea mai populară dietă din lume. Aceasta presupune să mănânci multe alimente neprelucrate – practic să te hrănești așa cum o făceau strămoșii nostri cu sute de ani în urmă.

sursa: www.digi-life.tv

ANSA a identificat circa 23.000 kg de arahide contaminate cu dăunători

Inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) din cadrul Postului de Inspecție la frontieră Leușeni au identificat un lot de arahide, în cantitate de 22.940 kg, care nu corespunde cerințelor fitosanitare.

ANSA a identificat circa 23.000 kg de arahide contaminate cu dăunători

În urma desfășurării controlului s-a depistat că lotul este contaminat cu dăunători în stare vie (Oryzaephilus surinamensis).

Astfel, ANSA a întocmit actul de retur și a interzis intrarea lotului pe teritoriul Republicii Moldova.

Primul oraș din lume care interzice reclamele la produsele din carne. Motivul invocat de autorități

Un oraș din nordul Olandei ar putea deveni primul din lume care interzice reclamele la produsele din carne din cauza impactului asupra mediului, potrivit BBC citat de ziare.com.

Consiliul local din orașul Haarlem și-a dat recent acordul pentru interzicerea reclamelor la carne în spațiile publicitare deținute de primărie, precum autobuze sau stații pentru transportul în comun, motivând că fermele de animale afectează mediul înconjurător.

Consilierii nu au decis dacă măsura va viza și produsele care conțin carne obținută prin metode sustenabile.

”Carnea este foarte dăunătoare pentru mediu. Nu putem să le spunem oamenilor că există o criză a climei și să-i încurajăm să cumpere produse care o provoacă”, a declarat Ziggy Klazes, consiliera locală din partea partidului ecologist GroenLinks, care a redactat moțiunea.

Măsura s-ar putea aplica cel mai devreme din 2024, întrucât, până atunci, vor fi în vigoare actualele contracte de publicitate.

Decizia a fost criticată dur de reprezentanții industriei de procesare a cărnii. Autorităților locale li s-a reproșat și faptul că încalcă libertatea de exprimare.

Partidul de extremă-dreapta BVNL a catalogat decizia ca fiind ”o violare inacceptabilă a libertății antreprenoriale”, estimând că ”va fi fatală pentru crescătorii de porci”. ”Interzicerea publicității din motive politice este aproape dictatorială”, a spus Joey Rademaker, consilier local al BVNL.

Herman Bröring, profesor la Universitatea din Groningen, a subliniat că interdicția afectează libertatea de expresie și a avertizat că va duce la acțiuni în instanță deschise de comercianți.

Orașul Haarlem are 160.000 de locuitori.

Potrivit ONU, animalele de fermă generează peste 14% din emisiile de gaze cu efect de seră produse de activitățile umane, inclusiv metan.

Victoria Beckham este însărcinată cu al cincilea copil?
Articolul anterior
Cum arată părul natural al lui Meghan Markle! Imagini rare cu ducesa de Sussex
Articolul următor