Indiana: “Ador bucătăria italiană”

Cu doi bărbaţi în casă şi o carieră frumoasă, Indiana pune mult suflet în bucătărie, locul care îi aduce multă linişte şi o bună doză de energie. Bucătăria italiană a devenit una dintre pasiunile sale, iar peştele şi fructele de mare sunt deja o tradiţie în casa vedetei, care obișnuiește să le servească celor dragi în fiecare zi de vineri.

separator
DSC_0244

Indiana a oferit un interviu pentru Unica.md, în care ne-a dezvăluit, în exclusivitate, care îi sunt obiceiurile alimentare sănătoase, dar și cine o ajută în bucătărie.

  • unicamd unica.md Cu ce bucate vă place să-i surprindeți pe cei dragi?
  • Indiana: Îmi place să gătesc, ceea ce se prepară uşor. Îmi plac foarte mult reţetele care sunt savurate cu plăcere de bărbații mei, indiferent dacă fac zeamă, sos sau peşte la grătar. Când îi văd că transpiră de plăcere atunci când mănâncă, înseamnă că am reușit să îi mulțumesc.

  • unicamd unica.md Care este meniul Indianei pentru o zi?
  • Indiana: La micul dejun obligatoriu mânânc brânză degresată, un fruct dacă îl am la îndemână şi beau cafea. În alte zile, prefer să mănânc cereale, fulgi de ovăz. Trebuie să recunosc că mi-a luat ceva timp să învăț a lua micul dejun în fiecare dimineață, așa cum, de fapt, recomandă și nutriționiștii.

    La prânz, știu că pot mânca carne, fără nici o restricţie. Iată de ce carnea și legumele la grătar nu lipsesc din meniul meu. De ceva timp, am descoperit şi legumele la abur, care sunt extrem de delicioase, mai ales broccoli şi bostăneii.

    La cină, îmi place să mănânc peşte. În ultima vreme, am rărit-o cu peştele în rolă, pentru că la un moment dat aveam impresia că numai asta mănânc. Acum încerc să consum mai mult peşte la grătar.

  • unicamd unica.md Multe dintre femei se confruntă cu senzație accentuată de foame, ispite culinare. Cum reușește Indiana să facă față acestor provocări?
  • Indiana: Cred că o femeie poate mânca orice aliment sănătos, însă moderat și cu atenție. E de la sine înțeles că nu reuşim niciodată să fim ideale, mi se mai întâmplă și mie să dau iama în frigider atunci când am o dispoziţie proastă. Însă, eu le recomand tuturor femeilor care vor să se mențină în formă să ronţăie un morcov, atunci când au o stare proastă, pentru că această legumă este utilă nu doar pentru sănătatea dar și pentru talia noastră. Dacă ar fi să fac eu meniul pentru femei, aş include în acesta foarte mult peşte şi fructele de mare.

  • unicamd unica.md Cine vă ajută la gătit?
  • Indiana: Dintre cei doi bărbaţi din casă, feciorul este cel care mă ajută în bucătărie. Ovidiu este bărbatul mai liber din casă şi tot el este umărul meu în bucătărie. El găteşte foarte bine şi câteodată îmi spune că nu înţelege cine e mama în casă, el sau eu. A învăţat foarte mult, în ce privește arta culinară, de la bunica şi atunci când eu sunt prinsă peste zi, niciodată nu mă întreabă ce să gătească, el face orice, mai ales dacă are carne la îndemână.

  • unicamd unica.md Obiceiurile alimentare sănătoase sunt la ordinea zilei în familie?
  • Indiana: Toţi din familia mea mănâncă la fel. Mâncarea noastră este bazată pe alimente slabe în calorii, întrucât Ovidiu face sport, iar eu cu soţul încercăm să ne menţinem în formă. Așa că, la noi în casă, se optează pentru mâncare gustoasă, sănătoasă şi care se prepară mai repede. De exemplu seara când ne întâlnim cu toţii acasă, fie punem o bucată de carne la grătar care o lasăm doar 15 min să se prepare, fie preparăm o salată cu mozzarella, ca să fie săţioasă pentru bărbați. Iar prânzul de multe ori îl iau cu familia în oraş, pentru că nu reuşim să mâncăm acasă.

  • unicamd unica.md Ce alimente se consumă în familia Indianei?
  • Indiana: Sunt o fană înrăită a bucătăriei italiene. Îmi plac foarte mult pastele, nu mi-aş imagina excluderea lor din meniul meu alimentar. Ador pastele indiferent de felul în care sunt preparate, cu busuioc cele mai simple, cu ulei şi usturoi care au cele mai puţine calorii şi se gătesc foarte repede sau pur şi simplu paste cu sos de roşii. Pot să mânânc paste anul împrejur, numai că trebuie respectată şi limita. La o masă ar fi de dorit să consumi cel mult 50, 100 gr de paste. Şi încă ceva ce ador din bucătăria italiană, sunt fructele de mare. Deja de 2 ani la noi vinerea, este zi de peşte, nu se pune în discuţie ce fel de peşte sau fructe de mare se prepară, cert este că vinerea pe masa noastră mereu o să găsiţi deliciile mării.

DSC_0207

O reţetă pentru o doză de bucurie de la Indiana

Astăzi am ales să gătesc o porţie de somon cu farfalle, paste italiene, cu timpul de fierbere de 12 minute. Rapid şi tare delicios! DSC_0219

Ingrediente:

  • 500 de grame de paste, farfalle. Poţi folosi şi tagliatelle, penne sau fusilli
  • 250 de grame de somon
  • 1 lingură de unt
  • 200 ml smântână dulce
  • 100 ml vin alb sec
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 80 de gr de parmezan ras (la dorinţă)
  • sare
  • piperDSC_0203

Mod de prepararare:

  • Pune la fiert pastele în apă cu sare conform instrucţiunilor de pe pachet, pentru a obţine paste fierte al dente (fierte mai puţin decât normal, mijlocul lor fiind un pic mai elastic)
  • Spală şi toacă pătrunjelul. Rupe sau taie peştele, preparat termic, în bucăţi potrivite
  • Topeşte untul într-o tigaie
  • Adaugă smântâna dulce amestecată cu puţină sare
  • Fierbe până se leagă sosul, apoi adaugă peştele
  • Amestecă pastele cu sosul
  • Adaugă pătrunjelul
  • Decorează cu fâşii de parmezanIndiana-Ador-bucătăria-italiană

Poftă bună!

Text : Cristina Mihalachi


O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lâng rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Cele mai originale idei de cadouri pentru bărbaţi
Articolul anterior
Copii cuminţi cu vedete părinţi, ediția a III-a!
Articolul următor