Invenție. Parizerul cu cătină a primit medalie de aur la un concurs

Patru profesori de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, au dat lovitura la un Salon Internațional al Cercetării, Inovării și Inventicii. Medalia de aur a fost câștigată de parizerul cu cătină care înlocuiește nitritul, cancerigen.

separator

Produsul cu care echipa a cucerit concursul, obţinând mai multe premii, inclusiv medalia de aur, este un parizer din carne de porc cu șrot de cătină, fără adaos de săruri de nitrit. Profesorii au lucrat circa un an de zile pentru realizarea acestui produs inovativ de care sunt foarte mândri.

“Este un produs reformulat, un produs din care s-a scos cel mai contestat aditiv: nitritul”, a spus unul dintre cercetători, potrivit libertatea.ro.

Potrivit profesorilor, şrotul de cătină este foarte bogat în proteine şi fibre, iar cea mai importantă realizare a fost eliminarea azotitului în preparea parizerului.

 “La Cluj Napoca am mers cu un produs cu un care am eliminat unul dintre cei mai periculoși aditivi folosiți la preparea mezelurilor, azotitul de sodiu. Acel aditiv dovedit a fi cancerigen am reuşit să-l eliminăm. Evident că acest lucru a fost apreciat”, a mai adăgat profesorul.
,,Poate că se va găsi o rezonanţă absolut satisfăcătoare în producţie. Despre acest azotat pot să vă spun că în această Facultate studiile au început acum 40 de ani. De 40 de ani încercăm să găsim o soluţie la reducerea sau la eliminarea acestui azotit de sodiu. Cele mai multe rezultate au fost cele în care s-a diminuat cantitatea de azotit rezidual în produsele de carne”, a afirmat profesorul Petru Alexe, decanul Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

Potrivit profesorilor, fluxul tehnologic pentru realizarea parizerului este unul simplu, iar produsul care este în curs de brevetare va putea fi aplicat în orice unitate procesatoare din industria cărnii.

Alarmant! O superbacterie pentru care nu există tratament se răspândeşte în SUA
Articolul anterior
Cei doi sunt considerați cel mai frumos cuplu din Georgia. Cum arată copilul lor?
Articolul următor
Alte articole interesante