Legume care își păstrează nutrienții atunci când sunt gătite

Legumele crude sunt preferate în dietă datorită aportului semnificativ de fibre dietetice și nutrienți pe care îl aduc organismului. Potrivit specialiștilor în domeniu, anumite legume își păstrează valorile nutritive chiar dacă sunt supuse prelucrării termice: prin urmare, le poți consuma atât crude cât și fierte!

separator
legume fierte

„Mulţi dintre nutrienţii din plante sunt adeseori mult mai greu de absorbit de organism. Căldura poate ajuta la descompunerea unora dintre fibre, ceea ce duce la eliberarea antioxidanților din legume, care devin disponibile procesului de absorbţie din sistemul digestiv”, spune Mel Wakeman, expertă în nutriţie şi lector în domeniul fiziologiei aplicate la Birmingham City University.

Iată care sunt aceste legume:

Roșiile

Probabil le consumi crude, fie în salate, în sandvișuri sau cu brânză. Trebuie să știi că roșiile sunt foarte sănătoase crude, dar și fierte. Absorbția de licopen crește cu până la 30% dacă acestea sunt consumate gătite. Le poți găti sub forma de supe, paste cu sos de roșii sau pur și simplu înăbușite la abur.

Ardeii grași

Roșu, galben, portocaliu sau verde, ardeiul gras este bogat în antioxidanți și conține licopen exact ca și roșiile. Evită să consumi ardeii umpluți cu carne și orez, întrucât reprezintă o asociere nepotrivită. Poți găti ardeii la abur sau la cuptor, pentru că acest lucru va spori absorbția de licopen. Poți combina ardeii copți cu sos de roșii.

Ciupercile

Mulți se feresc de consumul de ciuperci, mai ales cele crude, deoarece îngreunează digestia. După gătire, lucrurile se schimba. Le puteti prepara la abur, la grătar sau la cuptor. Ciupercile pot fi combinate în salate, supe, sandvisuri sau le poti consuma simple, daca le coci la cuptor.

Morcovii

Punerea morcovilor în orice mâncare este clar justificată. Poți consuma morcovii cruzi dar și fierți. Cei cruzi sunt puțin greu de digerat, iar prin gătire se absoarbe o cantitate și mai mare de beta-caroten, un antioxidant extrem de puternic care se transforma apoi în vitamina A. Poți consuma morcovii ca garnitură ca garnitură, copți, fierți sau la abur și chiar sub formă de supă-cremă. Îi poți combina foarte bine și cu verdeață, ardei grași și roșii. În asemenea combinații ajută foarte mult și la detoxifierea ficatului.

Spanacul

Bogat în calciu, fier și magneziu, spanacul, prin gătire, își triplează cantitatea de calciu absorbită. Poți prepara supe din spanac sau îl poți prepara la abur.

Varza

Poate fi considerată cel mai mare inamic al colesterolului, este bogată în fibre, ceea ce ajută la îmbunătățirea digestiei și tranzitului intestinal, iar metabolismul este accelerat ușor. Varza este sănătoasă atât crudă cât și fiartă.

Nu lăsa prea mult aceste legume la fiert, pentru că un timp prea îndelungat, dimpotrivă, ar scădea valorile nutriționale. Ideal este să le înăbuși câteva minute la abur!

sursa

Dieta de 8 ore! Slăbeşti 4 kg cu cea mai scurtă cură de slăbire din lume

Aceasta reteta de 8 ore este numita si „cea mai scurta cură de slăbire din lume”. Este extrem de eficienta iar rezultatele sale se vad imediat, scrie realitatea.net.

Tot ce trebuie sa faci este sa mananci tot ce iti doresti intr-o perioada de 8 ore in timpul zilei. La prima vedere, pare simplu, insa exista cateva reguli pe care trebuie sa le respecti.

In primul rand, trebuie sa mananci doar opt ore pe zi, iar in restul de 16 ore ai voie sa bei doar apa, ceaiuri din plante sau limonada fara zahar.

Expertii recomanda ca cele opt ore sa fie in intervalul 9:00 – 17:00 pentru ca atunci se obtin cele mai bune rezultate.

Timpul dintre mese nu ar trebui sa fie mai mic de patru ore. Poti manca orice alimente sanatoase, fara sa exagerezi cu cantitatile, scrie girly.ro.

Ouăle de ciocolată nu conțin doar surprize plăcute. Explicațiile unui medic

De Paște, multă lume cumpără ouă de ciocolată, cu surprize, fără să se gândească la riscuri. Un ou de ciocolată furnizează marea majoritate a aportului caloric zilnic recomandat pentru o persoană matură, avertizează dr. Andrew Kelso, director medical în cadrul NHS (sistemul britanic de asigurări de sănătate) pentru regiunile Suffolk și North East Essex, scrie evz.ro.

De ce nu e bine să mâncăm ouă de ciocolată

Caria dentară, obezitatea și diabetul de tip 2 sunt în creștere, a avertizat dr. Kelso, făcând apel la moderație. Doctorul le-a recomandat oamenilor să „reziste impulsului de a mânca un ou de ciocolată dintr-o dată”.

„Mulți dintre noi nu își dau seama că un ou de ciocolată de Paște conține, în medie, aproximativ trei sferturi din aportul zilnic de calorii recomandat pentru un adult. În cazul în care ouăle sunt combinate cu prăjituri și biscuiți, toate acestea înseamnă mult zahăr și multe calorii în plus, iar acest lucru nu face bine organismului nostru. Bucurați-vă de dulciuri. Dar vă rugăm să nu exagerați”, a spus el.

Recomandările făcute de medic

Având în vedere că Paștele reprezintă o „perioadă aglomerată pentru personalul și serviciile din sistemul de sănătate”, el i-a îndemnat pe oameni să se asigure că au acasă „paracetamol, plasturi, remedii pentru indigestie și medicamente antidiareice”.

Internauții nu cred în ce spune medicul

„Nu doar Crăciunul, ci și Paștele are acum un Grinch”, a comentat un internaut, în vreme ce un altul a susținut că „din punct de vedere al sănătății dinților, este mai bine să mănânci totul dintr-o dată”, inclusiv un ou de ciocolată. Un alt internaut a declarat că este normal ca de Paște să exagerezi cu mâncarea și că nu este bine să ai interdicții.

Au fost și utilizatori care i-au atras atenția doctorului că dimensiunile acestor ouă de ciocolată au tot scăzut, deci ar fi trebuit să scadă și riscurile asociate. Alții au declarat că doctorul nu trebuie să-i sperie pe oameni sau să exagereze.

Consumul de pește te-ar putea ajuta să pierzi în greutate. Sfaturi utile pentru o siluetă de invidiat

Consumul de pește te-ar putea ajuta să pierzi în greutate, spun nutriționiștii. Sezonul de vară se apropie și femeile sunt tot mai preocupate de silueta lor. Pierderea în greutate nu este benefică doar pentru aspectul fizic, ci și pentru sănătatea organismului.

Peștele se încadrează pe lista cu alimente sănătoase și cu multiple beneficii pentru organism. Se prepară ușor și poate fi integrat într-o mulțime de rețete simple și delicioase. Peștele este bogat în nutrienți care te pot ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea, dar și să pierzi în greutate.

Consumul de pește te-ar putea ajuta să pierzi în greutate

Peștele este o parte esențială a dietei mediteraneene. Mulți nutriționiști sunt de părere că această dietă este esențială pentru a pierde în greutate și că peștele este o parte importantă a succesului pe care îl poți avea în lupta cu kilogramele în plus.

Fiind o sursă excelentă de proteine, peștele te poate ajuta să te simți plină pentru o perioadă mai lungă de timp. În felul acesta poți să controlezi mult mai ușor aportul de calorii pe care îl consumi zilnic.

O dietă săracă în proteine te va face să te simți tot timpul flămândă, ar acest lucru poate duce la consumul de gustări rapide, dar nesănătoase. Proteinele de înaltă calitate pot ajuta, de asemenea, la o digestie mult mai bună.

Peștele gras, precum somonul, este bogat în acizi grași Omega-3 care sprijină sănătatea inimii, îmbunătățesc digestia și îți conferă senzația de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp.

Mai jos găsești și alte motive pentru care consumul de pește te-ar putea ajuta să pierzi în greutate.

Vei consuma mai puține grăsimi nesănătoase prin introducerea peștelui în dieta ta

Nutriționiștii sunt de părere că vei ajunge să consumi mai puține grăsimi nesănătoase dacă incluzi peștele în dieta ta. Spre deosebire de carnea roșie, carnea albă de pește este mult mai sănătoasă.

Peștele este sărac în calorii, dar bogat în alți nutrienți esențiali. În plus, peștele se potrivește cu o mulțime de garnituri delicioas eși sățioase.

Cel mai adesea nutriționiștii recomandă somonul. Acesta este considerat un pește cu valori nutritive excelente pentru persoanele care își doresc să piardă în greutate. 

Peștele este sărac în calorii, dar bogat în nutrienți

Pe lângă proteine și acizi grași Omega-3, peștele mai are și alte beneficii în lupta împotriva kilogramelor în plus.

Peștele este sărac în calorii, ceea ce înseamnă că poate fi integrat cu ușurință într-un plan de slăbire. O porție de pește poate conține chiar și 30 de calorii.

Peștele este sursa de proteine cu cele mai puține calorii. O bucată de carne de vită poate conține chiar și 56 de calorii. Specialiștii recomandă să gătești peștele fără să folosești alte surse extra de grăsime.

Cel mai bine este să-l prepari la cuptor, la grătar sau fiert. În felul acesta te vei asigura că ai pe masă un meniu echilibrat. Dacă îți dorești să experimentezi în bucătărie, atunci poți încerca rețete de sushi. Este o metodă ideală de a integra peștele în dieta ta.

Peștele ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge

Nivelul zahărului din sânge joacă un rol esențial când vine vorba de pierderea în greutate. O sursă de proteine, precum peștele, poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Peștele gras, precum somonul sau tonul, ajută inclusiv la îmbunătățirea sănătății inimii. Pe lângă pierderea în greutate, vei avea un corp mult mai sănătos și mai puternic.

Dieta trebuie completată de un stil de viață sănătos. Astfel, specialiștii recomandă ca exercițiile fizice să nu facă excepție din programul de slăbire a oricărei persoane.

sursa

300 de cazuri de Covid-19, confirmate în ultimele 24 de ore
Articolul anterior
Noul coronavirus provoacă 6 forme de boală, potrivit experților
Articolul următor