Ia aminte, dacă ţi-ai propus să slăbeşti peste noapte, astfel încât de sărbători să arăţi bine, e o greşeală să te supui unor diete în luna decembrie. Organismul abia va reuşi să se adapteze la noul mod de alimentaţie. Aceste prime săptămâni sunt cele mai dificile şi dacă se întâmplă să renunţi la acest regim, la văzul meselor de Crăciun şi Revelion, rişti să pui kilogramele la loc şi chiar să adaugi câteva.
Sfatul meu e să-ţi pui pofta-n cui şi să te alimentezi raţional, nicidecum prin prisma stomacului, când orologiul va bate ora 12. La acea oră stomacul nostru nu este programat să prelucreze niciun fel de mâncare. Iată de ce te sfătuim, pregăteşte-ţi meniul din timp.
Îţi oferim o variantă mai puţin calorică a bucatelor preferate.
”Olivie”, fără maioneză
În cazul, în care familia nu poate renunţa la tradiţionala salată ”Olivie”, îţi oferim ceva, care va înlocui toping-ul pe bază de maioneză. Apropo, maioneza conţine 67 % de grăsime.
Sosul preparat acasă, se face din 200 gr de iaurt, o lingură de ulei de măsline, o lingură de muştar, sare şi piper după gust.
Ouăle de găină vor fi înlocuite cu cele de prepeliţă, iar parizerul cu bucăţi de piept de pui sau macră de vită.
În comparaţie cu tradiţionalele salamuri care conţin 40,5% de grăsime, carnea de vită are doar 17% găsimi. Îţi recomand să înlocuieşti carnea cu peştele. Cu toate că peştele nu e mai puţin caloric, conţine grăsimi necesare organismului şi se digeră mai uşor.
Pentru carnivorii înrăiţi, se găsesc soluţii care să le satisfacă şi capriciile culinare, neafectându-le tabela de calorii.
Renunţă la carnea prăjită, preparaţi-o la cuptor. Se prepară mai uşor, pierzi mai puţin timp în bucătărie, şi e mai sănătos.
Fără cartofi, băuturi carbogazoase şi vodkă
În cele ce urmează îţi putem demonstra că şi fără preferaţii tăi cartofi e posibil să-i dăruieşti stomacului un revelion pe cinste. Poţi opta pentru o porţie de orez, preparat pe bază de sos de tomate, usturoi, verdeaţă şi caşcaval. Foarte delicios, nu vei regreta.
Am ajuns şi la băuturile de sărbători. Îţi recomandăm să excluzi din lista de cumpărături, băuturile carbogazoase care au mult zahăr. 1 pahar de apă gazată conţine 8 linguriţe de zahăr. Ar fi mai bine să diluezi un pahar de suc sau vin cu apă minerală. Dacă mai adaugi câteva felii de lămâie, obţii o limonadă concurentă cu cele din vitrinele magazinelor, după calităţile gustative. Va fi net superioară din punct de vedere a calităţilor naturale.
Bineînţeles, o masă de revelion nu poate fi concepută fără spumant. Doar ar fi bine, dacă nu exagerezi cu cantitatea lui. Alcoolul stimulează apetitul. Cel mai inofensiv, în acest sens, este vinul alb. Iar cele mai nerecomandate de dietologi sunt: berea, vodka, lichiorul dulce.
Ai grijă să nu lipsească din meniul tău fructele, verdeaţa şi pâinea din tărâţă, bogată în fibre.
La capitolul desert, suntem şi mai rezervaţi, dar oricum optimişti. În loc de prăjituri, îţi propunem un amalgam de jeleuri pe bază de fructe.
Îţi mai oferim câteva sfaturi utile în perioada pre-revelion.
În timpul gătitului, dezobişnuieşte-te să guşti din bucate. Rişti astfel să cinezi, înainte de a te aşeza la masă.
Rezervă mai mult timp amenajării apartamentului, pomului de Anul Nou ca să nu-ţi rămână timp pentru poftele culinare.
Şi îmbrăcămintea ce urmează s-o porţi, îţi poate tăia apetitul, în cazul în care alegi o haină mulată şi o centură mai strânsă. Centura este cel mai bun paznic al mâncatului în exces.
Rămân minute numărate până te vei aşeza la o masă copioasă. N-ar fi rău să mai tai din pofte printr-un pahar de apă, o portocală sau un măr.
Dietologii îţi recomandă să mănânci fără grabă, savurând bucatele. Începe masa cu delicii calde. Gustă din toate câte puţin şi renunţă categoric la salamuri şi conserve.
Poftă bună şi nu uita: un chef de anul nou nu înseamnă doar bucate, ci şi sănătate pentru mulţi ani înainte!
Text: Olga Chirică