Mâncarea nesănătoasă, interzisă în magazine. Ce produse NU mai pot fi puse pe rafturi

Mâncarea nesănătoasă nu mai poate fi pusă pe rafuri în magazine. Potrivit unei decizii a Uniunii Europene, din 1 aprilie 2021 în magazine nu mai pot fi comercializate produsele cu un nivel mare de acizi grași trans. Magazinele care vând alimentele periculoase riscă amenzi cuprinse între 2.500 şi 6.000 euro.

Acizii grași trans se găsesc preponderent în supele la plic, sosuri, biscuiți, chipsuri sau popcorn, iar cei care le consumă riscă boli cardiovasculare, diabet, cancer sau Alzheimer. 

Începând cu data de 1 aprilie 2021 se aplică noi cerinţe pentru operatorii din domeniul alimentar cu privire la conţinutul de acizi graşi trans din alimente, alţii decât acizii graşi trans care se găsesc în mod natural în grăsimile de origine animală.

Potrivit legii, într-un aliment nu trebuie să fie mai mult de 2 g de acizi trans la 100 g de produs. 

Peste Prut au început controalele în unităţile de producţie şi comercializare din sectorul alimentar pentru a verifica aplicarea cerinţelor legislative privind conţinutul de acizi graşi trans din produsele de consum. Controalele au loc în unităţi precum cele de fabricare a produselor de panificaţie, patiserie, popcorn, grăsimilor vegetale, margarinelor, uleiurilor parţial hidrogenate, în unităţi de alimentaţie publică (fast-food şi restaurante), în unităţi de depozitare şi comercializare a produselor alimentare care conţin margarine, grăsimi şi uleiuri parţial hidrogenate.

Deocamdată acest regulament nu este aprobat și în Republica Moldova.

Astăzi este marcată Ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson
Articolul anterior
Mesaj de adio emoţionant al Prinţului Charles: „Dragul meu tată a fost o persoană foarte specială”
Articolul următor
Alte articole interesante