Mare atenție de unde cumpărați produsele alimentare pe timp de caniculă! ANSA vine cu avertizări

Luna lui cuptor și-a intrat în drepturi. Zile de foc se așteaptă și în această săptmână. O perioadă cu condiții favorabile pentru dezvoltarea microorganismelor de alterare a produselor alimentare precum bacteriile, drojdiile și mucegaiurile. Cele mai periculoase sunt bacteriile patogene : E,coli, Salmonella, Listeria monocytogenes – principalele cauze ale toxiinfecțiilor alimentare (la temperaturi ridicate se înmulțesc rapid).

Întru evitarea situațiilor neplăcute pentru consumatori, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor vine cu o serie de recomandări importante atât pentru comercianții de produse alimentare, cât și pentru cumpărători, informează unica.md cu referire la un comunicat al ANSA.

1.De reținut operatorilor din domeniul alimentar:

  • Asigurați-vă că personalul întreprinderii Dvs este, la fel, conștient de pericolele creșterii bacteriene rapide;
  • Alimentele ușor perisabile precum carnea, produsele din carne, lactatele, produsele de patiserie, etc. se păstrează la o temperatură mai mică de 8 oC, (preferabil mai mică de 5oC);
  • Odată gătite sau reîncălzite corespunzător, alimentele fierbinți trebuie păstrate la temperaturi de peste 63 oC;
  • Produsele culinare, deja reci, se comercializează la o temperatură mai mică de 4 oC.
  • Carnea, peștele şi legumele trebuie procesate pe sectoare diferite, iar interacţiunea dintre materia primă şi produsul finit trebuie evitată;
  • Se permite retragerea produselor alimentare, pe perioade limitate, din spațiile cu temperatură controlată pentru activitățile de preparare, transport, depozitare, expunere și servire a mesei, fără ca aceasta să creeze riscuri pentru sănătate;

!!! Nu se permite comercializarea produselor culinare și a produselor de patiserie la temperatura ambientală, direct în secția comercială sau pe suprafața vitrinelor frigorifice;

!!! Dacă lanțul criogenic a fost întrerupt pe o perioadă mai mare de 2 ore, produsele alimentare se retrag din circuitul alimentar și nu trebuie comercializate, pentru a nu pune în pericol sănătatea consumatorilor.

Asigurarea temperaturii optime de comercializare a produselor alimentare:

  • Este important să creșteți frecvența monitorizării temperaturii în vitrine frigorifice și congelatoare, pentru a garanta că alimentele rămân sigure;
  • Înregistrările de temperaturi sunt esențiale, în special, atunci când s-au depistat abateri;
  • Dacă se constată că frigiderele și congelatoarele depășesc limitele critice de temperatură, verificați setările/termostatele, deoarece ar putea fi necesare ajustări, pentru a ține seama de temperaturile exterioare mai ridicate;
  • Pe perioada caniculară, frigiderele și congelatoarele pot fi transferate într-o zonă mai răcoroasă a unității comerciale, unde există o bună circulație a aerului/ventilație;
  • Controlul temperaturii este esențial, prin urmare, ar trebui să fie utilizate numai aparate de bună calitate și întreținute corespunzător;
  • Asigurați-vă că frigiderele și congelatoarele nu sunt supraîncărcate, sunt curate, bine organizate, iar alimentele crude separate de cele gătite.

De reținut consumatorilor:

  • Evitați transportarea produselor alimentare timp îndelungat după procurare și păstrați-le la temperaturi optime;
  • Păstrați alimentele la temperaturi sigure atât pentru servire, cât și pentru depozitare: microorganismele se pot înmulți foarte rapid dacă alimentele sunt păstrate la temperatura camerei. Un frigider setat la sub 5°C va proteja majoritatea alimentelor în termenul de consum;
  • Nu lăsați alimentele gătite la temperatura camerei mai mult de 2 ore;
  • Păstrați alimentele gătite fierbinți (mai mult de 63°C) înainte de servire;
  • Evitați decongelarea alimentelor la temperatura camerei (se recomandă decongelarea la frigider);

Stimaţi  Consumatori, în cazul constatării unor nereguli sunteți în drept să depuneți reclamațiile respective, în conformitate cu legislația în vigoare, în adresa subdiviziunilor teritoriale ANSA sau la adresa electronică: info@ansa.gov.md.

Pentru informații și consultații puteți apela la linia verde: 022 – 511 – 511 / Viber: 067675544.

Cum putem păcăli foamea cu un singur aliment

Carmen Brumă a dezvăluit în mediul online care este alimentul care oferă cea mai mare sațietate. Nutriționista a testat pe pielea ei acest aliment și spune că ei îi ține de foame până după prânz, scrie unica.ro.

Carmen Brumă este mereu activă în mediul online, pe rețelele de socializare, unde vine adesea cu sfaturi prețioase legate de sănătate și nutriție. De data aceasta, partenera de viață a lui Mircea Badea a vorbit despre un aliment care, mâncat dimineața, ne oferă o senzație de sațietate pentru un timp îndelungat. Carmen Brumă spune că ea personal mănâncă acest produs dimineața și îi ține de foame până după prânz.

„Studiul randomizat controlat, făcut de mine! De mine, pe mine. Acest studiu a constatat că dintre toate alimentele pe care poți să le mănânci dimineața, oul fiert îți dă cea mai mare senzație de sațietate. Chestia aceasta este și demonstrată, dar eu vă spun strict din experiența mea. Oul are un indice de sațietate foarte mare, dar din experiența mea nimic nu te satură cum o face oul fiert. Mănânci unul, două sau trei ouă dimineața și, clar, nu îți mai este foame până după prânz încolo, în cazul meu. Dacă mai pun și niște fibre, legume și o felie de pâine, parfum”, a spus Carmen Brumă într-o sesiune de InstaStories.

Cu o altă ocazie, tot pe Instagram, Carmen Brumă le-a spus internauților ce mănâncă într-o zi aglomerată, în care are multe filmări. În primul rând, nutriționista își începe ziua cu 15-20 de minute de mișcare. Apoi uremază un mic dejun rapid, dar sățios și nutritiv.

„Ce mănânc într-o zi de filmare? Îmi încep aproape întotdeauna ziua cu 15-20 de minute de mișcare. Apoi, prima masă este compusă dintr-un ou fiert, o roșie, cafea cu două cupe de colagen. Nu îmi place să mănânc foarte mult înainte de filmare” – a explicat Carmen Brumă într-un clip postat pe Instagram. Cea mai consistentă masă a zilei este cea de prânz, iar aceasta este compusă din carbohidrați și legume. Bineînțeles, ea nu uită pe parcursul zilei de hidratare.

„Masa a doua este compusă din friptură de porc, fasole verde, cartofi la cuptor, plus două salate. Hidratarea e foarte importantă pentru mine, pentru că mă ajută să am o stare de sațietate și să controlez mai bine poftele. Beau aproximativ doi litri de apă și o cafea” – a adăugat nutriționista. Ultima masă a zilei, cina, este la fel de lejeră și tot la fel de bogată în nutrienți ca micul dejun „Masa a treia este compusă din 250 de grame de iaurt grecesc, 2 cupe de colagen, 1 cupă pudră proteică – afine, semințe, amestec de tărâțe” – a încheiat Carmen Brumă.

Pe lângă faptul că este gustos şi zemos, pepenele roșu are multe beneficii

Pe lângă faptul că este gustos şi zemos, pepenele roșu este o sursă excelentă de hidratare, în special, pe timp de vară. Iar o cură de câteva zile cu acest minunat fruct te scapă de multe probleme ale tractului urinar.

Pepenele roșu “curăţă” rinichii

Compus în proporţie din 90% apă, pepenele verde este un excelent remediu natural împotriva multor probleme de sănătate şi un izvor de hidratare perfect.

Graţie efectului diuretic pe care îl are, acesta elimină toxinele din organism, curăţă ficatul şi intestinul subţire, stimulează digestia şi combate colesterolul. Dacă suferi de afecţiuni ale tractului urinar, cu unele excepţii (vezi contraindicaţiile mai jos), nu rata cura cu pepene verde. Trebuie doar să consumi cel puţin zece zile pe lună în perioada de vară – toamnă acest fruct. Cea mai cunoscută reţetă în acest caz este: fă timp de o săptămână în fiecare seară (în jurul orei 20.00) baie cu apă caldă, se relaxează muşchii şi se dilată căile urinare, după care consumă pepene verde.

Atenţie, însă, cura cu pepene verde este contraindicată persoanelor care suferă de: pietre la rinichi, insuficienţă renală, pielonefrită, diabet zaharat, boli ale pancreasului, gastrită cronică, ulcer gastric, colită.

În plus, are o valoare nutritivă foarte importantă, conţine vitamine, fibre, calciu, acid folic, magneziu şi potasiu, acizi organici şi enzime. Iar vitaminele A, C şi B6 prezente în pepenele verde au o importanţă deosebită pentru sănătatea ochilor, întărirea sistemului imunitar şi combaterea anxietăţii. Deoarece conţine mai mult licopen decât oricare alt fruct sau legumă este un antioxidant eficient în prevenirea cancerului de prostată, uterin şi esofagian.

Slăbeşte sănătos cu pepene verde

Şi dacă tot faci o cură cu pepene verde, află că vei rezolva problema constipaţiei (consumă dimineaţa 1-2 felii de pepene roşu şi nu mânca nimic timp de câteva ore). Acest fapt ajută şi la purificarea organismului, astfel vei scăpa de kilograme în plus. Iar pe lângă o siluetă perfectă vei observa îmbunătăţiri ale aspectului pielii tale. Pentru că luptă cu celulita, face tenul mai frumos şi mai strălucitor, datorită dezintoxicării organismului, or, se ştie că problemele pielii încep din interior.

Important -pepenele verde se consumă proaspăt, nu ţinut la frigider şi nu se face suc din el, pentru că se oxidează foarte repede. Nu arunca coaja deoarece partea albă a fructului conţine clorofilă, enzime, acizi organici cu rol de acţiune antibacteriană şi antifungică.

Găseşte « frumuseţea » în pepenele verde :

  1. Cubuleţe de gheaţă din pepene verde. Îngheaţă sucul de pepene verde în congelator. Ia un cubuleţ pregătit de gheaţă şi masează pielea feţei. Lasă sucul pe faţă timp de 15-20 de minute, apoi clăteşte faţa cu apă rece şi aplică o cremă hrănitoare. Această mască îţi va tonifia şi împrospăta perfect faţa.
  2. Loţiunea din pepene verde combinat cu suc de piersici, preparată în condiţii casnice este benefică pentru orice tip de ten.
  3. Loţiunea din suc de pepene verde şi castravete este indicată în cazul arsurilor şi cuperozei, iar dacă adaugi în această loţiune alcool vei obţine un compus excelent împotriva acneei purulente.
  4. Loţiune hidratantă – la 400 ml suc de pepene verde adaugă o lingură de miere şi o linguriţă de sare de bucătărie. Amestecă până la dizolvare, apoi stoarce compoziţia şi adaugă 200 ml de alcool. Cu loţiunea obţinută şterge faţa în prealabil curăţată şi lăsă-o timp de 1- 2 ore să acţioneze. Ea se păstrează în frigider mult timp (până la un an de zile).
  5. Mască din pepene verde cu argilă curăţă şi hrăneşte tenul. Aplică pe faţă un amestec obţinut dintr-un pahar de suc de pepene verde cu o lingură de argilă şi lasă-l timp de 15 minute să-şi facă efectul, apoi îndepărtează-l cu apă călduţă.

Să avem sănătate!!!

Sardeluța marinată” devine un nou produs românesc protejat în UE după ce Comisia Europeană a aprobat includerea sa pe lista Specialităților Tradiționale Garantate

Comisia Europeană a aprobat includerea produsului românesc ”Sardeluța marinată” pe lista Specialităților Tradiționale Garantate (STG), scrie presa română.

Potrivit unui comunicat al executivului european, ”Sardeluța marinată” se obține prin marinarea șprotului, care dă trei varietăți diferite în funcție de marinada folosită, și apoi acoperirea acestuia cu garnitura aleasă. Prin adăugarea sosului de vin, a uleiului de floarea soarelui sau a uleiului de floarea soarelui cu ardei iute  peste șprotul marinat și aromatizarea acestuia cu diferite ingrediente, produsul capătă gusturi distincte, cu calități organoleptice specifice.Următoarele ingrediente sunt utilizate în mod tradițional pentru marinarea peștelui: sare neiodată, oțet de vin, vin alb, zahăr, ulei de floarea soarelui, pudră de ardei dulce, ardei iute, boabe de piper negru, frunze de dafin, boia iute, boabe de piper întregi și semințe de coriandru.

Denumirea produsului indică specificitatea materiei prime – șprot fără cap și mațe – și a metodei de preparare (marinare).

Această nouă denumire se va alătura listei de 3617 produse deja protejate.

O femeie din Chișinău și-a pierdut conștiința la volanul mașinii
Articolul anterior
Împreună dăruim speranță: campania „Puterea Omeniei” continuă/P
Articolul următor