Motivele pentru care să consumi mai rar pâine albă

Este potrivit să alegi în meniu alimente cu mai puține calorii și mai multe substanțe nutritive. Pâinea albă este bogată în amidon și are o valoare nutritivă scăzută.

separator

Pâinea albă conține mai mult sodiu

Pentru a-i îmbunătăți gustul, producătorii folosesc adesea cantități mari de sare în fabricarea pâinii. Probabil ai constatat și tu faptul că anumite tipuri de pâine din comerț conțin mai multă sare.

Pâinea albă are mai puține substanțe nutritive

Morăritul modern sărăceşte mult acest tip de pâine, pentru că produce doar făină albă, prin eliminarea a două componente esenţiale ale bobului de grâu, germenul şi cortexul. Prin înlăturarea acestor două părţi ale bobului, se elimină, de fapt, dintr-o singură mişcare, tocmai enzimele, vitaminele şi mineralele, inclusiv fierul, cobaltul, cuprul, zincul, manganul şi molibdenul. Unele dintre acestea nu se găsesc decât în cerealele integrale.

Nu conține fibre

Un alt neajuns al acestui tip de pâine este numărul mic al fibrelor alimentare ceea ce încetinește tranzitul intestinal.

Favorizează îngrășarea

Pâinea albă conține grăsimi vegetale hidrogenate realizate prin transformarea grăsimilor lichide, adică a uleiurilor, în grăsimi solide, prin folosirea unor substanțe chimice la temperaturi foarte mari. Acestea fac pâinea mai pufoasă, îngreunează apariția mucegaiului, astfel că pâine rezistă mai mult timp. Acestea sunt foarte periculoase, deoarece cresc colesterolul rău, provoacă diabet și obezitate.

Zahărul ajută pâinea să crească frumos și dă un gust dulce plăcut. Drojdia se hrănește cu zahăr, de aceea pâinea arată așa pufoasă și bună. Este totuși o problemă, căci zahărul este vinovat de apariția multor boli grave, inclusiv cancer și diabet. Pe etichetă zahărul mai apare și ca dextroză sau glucoză.

sursa: www.clicksanatate.ro

Primul Crăciun al bebelușului. Sfaturi pentru părinți
Articolul anterior
Medicii radiologi se vor putea pensiona la o vârstă mai mică
Articolul următor
Alte articole interesante