Nu mai consumaţi aceste legume crude în exces! Pot deveni toxice

Pentru o dietă echilibrată trebuie să se ţină cont de modul în care sunt consumate alimentele. Unele alimente, consumate crude, furnizează o doză optimă de vitamine, minerale, enzime şi fibre de care corpul are nevoie. Motivul pentru care o parte din acestea nu pot fi consumate crude este conţinutul ridicat de substanţe toxice, ori sunt dificil de digerat şi pot provoca indigestii.

separator


legumeIată lista alimentelor care sunt dăunătoare atunci când le consumaţi crude

Cartofii conţin două substanţe numite solanină şi caconină, considerate a fi toxice pentru organism dacă sunt ingerate în cantităţi mari. Solanina este un alcaloid toxic ce poate fi întâlnit în mai multe plante comestibile. În condiţii normale cantitatea de solanină prezentă în acestea este destul de mică şi nu reprezintă un pericol pentru oameni. Cantitatea de solanină din cartofi este direct proporţională cu durata expunerii la soare şi intensitatea luminii. Consumul unei cantităţi mari de solanină duce la efecte destul de grave precum dureri de cap, febră, iritarea tractului digestiv, diaree, greaţă, convulsii, apatie, paralizie şi chiar deces. Când cartoful este preparat, aceste două minerale (solanina și caconina) scad cantitativ. În plus, cartofii conţin şi amidon, făcându-i destul de greu de digerat în stare crudă.

Vinetele ca şi cartofii conţin solanină. Specialiştii susţin că acest compus duce la inhibarea absorbţiei de calciu. Simptomele pe care le poţi experiementa dacă consumi vinete crude sunt: stări de vomă, crampe, greaţă şi dureri de cap. Gătirea vinetelor va neutraliza solanina.

soaia

Legumele boabe ca fasolea roşie, soia sau mazărea nu trebuie consumate crude deoarece conţin şi ele substanţe toxice. Boabele de soia, de exemplu, când sunt consumate crude, pot declanşa probleme ale tiroidei. Alte tipuri de legume cu boabe conţin un aminoacid toxic, ce face parte din familia substanţei chimice numite cianură. Deşi aceste legume pot fi dăunătoare când sunt consumate în cantităţi mari, este mai bine totuşi să le eviţi. Pentru a îndepărta aceste toxine este necesar ca legumele cu boabe să fie înmuiate în apă sau gătite.

Ciupercile conţin o substanţă toxică numită agaritină, care este suspectată ca fiind un agent carcinogen (duce la apariţia cancerului). Deşi aceste substanţe sunt neutralizate în prezenţa căldurii, ciupercile în stare crudă pot dăuna sănătăţii. Întrebați un crescător de ciuperci câte chimicale sunt folosite pentru a le crește sau de cât îngrășământ „natural” este nevoie, acesta fiind provenit de la fermele de găini, porci, vaci care la rândul lor au fost tratate cu hormoni, antibiotice și altele. Ciupercile absorb extrem de ușor fiecare pesticid sau toxină din excrementele cu care sunt tratate sau în care sunt crescute și, de obicei, le storează foarte bine în straturile poroase.

Spancul şi rubarba conţin nişte compuşi care se numesc oxalaţi şi care interferează cu absorbţia calciului în sânge. Poţi mânca însă spanac şi rubarba crude atâta vreme cât nu consumi cantităţi uriaşe, care să ducă la un deficit de calciu în organism.

pastarnac_0Păstarnacul are în compoziţie psoralen, o substanţă cu potenţial toxic, deci nu ar trebui consumat crud. Se pare că această substanţă, care este şi carcinogenă, nu este distrusă nici în procesul de prepare la foc.

Cerealele. Majoritatea cerealelor conţin antinutrienţi care pot duce la apariţia unor indigestii. Este indicat să consumi cereale (grâu, ovăz, secară, orz) numai după ce le-ai înmuiat în apă.

lastariUn semnal de alarmă este tras şi în cazul vlăstarilor de lucernă și ridiche. Crescuţi în medii calde şi umede, aceşti lăstari se pare că sunt purtători de bacterii ca salmonella sau E.coli. Chiar dacă sunt bine spălaţi, aceşti lăstari nu scapă de bacterie deoarece acestea trăiesc în interiorul vegetalelor. În cazul persoanelor cu un sistem imunitar scăzut, la varstici sau copii, pot apărea probleme de sănătate. dacă te-ai obișnuit să-i consumi mănâncă maxim  4-5 Lg/zi. Consumate în cantități mai mari, induc o stare de greață. Ca să eviţi riscurile, este bine să-ţi cumperi chiar tu seminţe organice de vlăstari şi să le plantezi acasă. În acest fel, vei evita posibila contaminare cu bacterii.

Sursa: www.realitatea.net

Preotul, despre Paștele Blajinilor: ,,La cimitir se duce doar cu ouă roşii, lumânări şi cozonac”!
Articolul anterior
Natalia Știrbul a lansat o colecție pentru cei mici inspirată din povestea ” Punguța cu doi bani”!
Articolul următor
Alte articole interesante