„Nu mănânc nimic, dar oricum mă îngraş”. Explicaţia specialiştilor de ce nu slăbim…

Genele obezității: explicația științifică de ce nu slăbim.

Studio shot of a young woman choosing between a healthy and unhealthy diet

„Nu mănînc nimic, dar oricum mă îngraș”, „numai m-am uitat la dulciuri, dar cîntarul imediat a arătat +2 kg” – sînt fraze pe care le auzim adesea de la prietene care slăbesc mereu cu oase grele și, uneori, de la noi înșine. De ce unii oameni pot mînca totul și rămîn într-o formă excelentă, în timp ce alții, în ciuda restricțiilor și efortului fizic, se despart încet de kilograme în plus, nu slăbesc? Potrivit Marinei Smirnova, nutriționist și specialist în testele ADN, răspunsul la întrebare trebuie căutat în așa-numitele gene ale obezității care contribuie la adăugarea în greutate, scrie noi.md.

Gena obezității sau „FTO” (fat mass and obesity associated), are legătură cu producerea hormonilor de sațietate — leptină și ghrelin. Cu o cantitate mare de acest hormon în organism, senzația de saturație apare rapid, iar cu o lipsă a acestuia, s-ar putea să nu vă simțiți sătui încă 30-40 de minute și, în consecință, veți continua să mîncați.

MC4R Gena MC4R este responsabilă de pofta de mîncare. Prin acest receptor, creierul primește semnalul despre suprimarea foamei și oprirea consumului de alimente. Dacă există o întrerupere a acestor gene, atunci probabilitatea de a dezvolta obezitate crește. Cînd sentimentul de sațietate nu vine mult timp, omul poate mînca mult timp și mult, ceea ce duce ulterior nu numai la un sentiment de greutate, ci și la exces de greutate. Dorința de a satisface foamea va crește, va apărea înainte de timp, veți dori întotdeauna să mîncați. Dacă consumați calorii suplimentare și nu aveți timp să le cheltuiți în timp, adăugarea în greutate este inevitabilă.

Pentru a nu vă îngrășa, încercați să mîncați încet, mestecați bine mîncarea și savurați-o. FABP2 Gena FABP2 (fatty acid binding protein 2) este responsabilă de asimilarea grăsimilor animale (carne, unt, produse lactate, brînză de vaci, cașcaval, smîntînă). Se întîmplă că ați mîncat o porție foarte mică de mîncare, iar oricum adăugați repede în greutate. În acest caz, merită acordată atenție genei FABP2. În mod normal, noi ar trebui să absorbim doar jumătate din grăsimi, astfel încît, în medie, din 100 g de brînză de vaci de 5%, în organism vor fi absorbite aproximativ 2,5% din grăsime. Dacă există un defect al genei, atunci pot fi absorbite toate cele 5%. Respectiv, pentru a fi zvelt, trebuie să mîncați de aproape 2 ori mai puține grăsimi animale. De asemenea, este important să controlați cantitatea de grăsimi consumate, deoarece produsele de origine animală sînt bogate în colesterol CD36 Cuiva iubește mîncarea grasă, cineva nu. Relațiile cauză-efect aici trebuie căutate în activitatea receptorului CD36. El este responsabil de susceptibilitatea, atracția pentru grăsimi în alimentație: o întrerupere în CD36 va fi exprimată prin atracția puternică față de alimentele grase, contribuind la adăugarea de kilograme.

La urma urmei, cu cît sînt mai multe nereguli în genele responsabile de creșterea în greutate, cu atît este mai mare riscul de supraalimentare și obezitate. ADRB3 Gena ADRB3 (β3-adrenoreceptor) este responsabilă de consumul de grăsimi ca răspuns la activitatea fizică. Se întîmplă că, chiar dacă faci sport regulat, kilogramele în plus dispar încet. De ce se întîmplă asta? Nu antrenorul este rău sau lipsă de motivație, ci activitatea genei ADRB3, care împiedică pierderea în greutate în cazul în care are loc vreo modificare în ea. Dacă din muschi se consumă lent glicogenul (rezerva de glucoză), atunci cel mai probabil ai probleme cu gena ADRB2: pentru a nu lua în greutate, va trebui să incluzi antrenamente intense în rutina zilnică și să controlezi cantitatea de glucide consumate seara. După cum puteți vedea, există o predispoziție genetică la obezitate. Dar chiar și cu aceste caracteristici, modificări, puteți învăța să vă păstrați în formă bună. Principalul lucru este să știm cum funcționează organismul nostru, asupra ce și cum putem influența, și începe să aplicăm aceste reguli. Rezultatele pozitive nu se vor lăsa așteptate mult timp.

Un gigant românesc, apărut pe piață, se bate direct cu McDonald’s și KFC!

Lanțul românesc de fast food FRYDAY, condus de antreprenorul sucevean Lucian Florea, își continuă ascensiunea rapidă pe piața alimentară locală, confruntându-se direct cu giganții mondiali KFC și McDonald’s, scrie mesajul.ro.

Cu o investiție de peste 1,5 milioane de euro, FRYDAY a inaugurat cel mai recent restaurant în Vaslui, o unitate de tip drivethru specializată în burgers și fries, conform informațiilor furnizate de BussinesMagazin.

Lucian Florea, fondatorul lanțului, a declarat că acesta este doar începutul unei extinderi agresive. În următoarele două luni, FRYDAY va deschide alte trei restaurante în Pitești, Sibiu și Galați, urmând ca până la finalul anului să mai fie inaugurate încă trei unități.

„Până în iunie, planificăm să deschidem alte trei restaurante în Pitești, Galați și Sibiu, investind peste 1,3 milioane de euro. Scopul nostru este să ajungem la 15 unități până la finalul acestui an, consolidându-ne prezența în orașe noi, precum Galați, Pitești și Sibiu, dar și extinzându-ne în orașele în care deja suntem prezenți, cum ar fi Timișoara și București”, a declarat Florea.

FRYDAY, care are în prezent unități în mall-urile din București, Iași, Timișoara, Târgu Mureș, Oradea, Alba Iulia, Craiova și Arad, își propune să accelereze ritmul de expansiune și să își crească cifra de afaceri de peste trei ori față de anul precedent, estimând un bilanț de peste 70 de milioane de lei pentru acest an.

„Anul 2024 este un an în care vom apăsa pedala accelerației și pe care îl proiectăm cu o creștere a cifrei de afaceri de peste trei ori față de 2023. Avem un forecast de peste 70 de milioane de lei pe bilanțul din acest an”, a adăugat Florea.

Pentru a susține această expansiune rapidă, FRYDAY își propune să-și consolideze resursele de middle și top management, iar recrutarea va fi făcută prin intermediul unui proces de headhunting, pentru a asigura succesul planurilor extrem de agresive pentru 2025, care vizează deschiderea unei locații noi în fiecare lună, totalizând 12 noi locații în acel an.

Cea mai bună dietă care reduce riscul de cancer și boli de inimă

Dieta care reduce riscul de cancer și boli de inimă. Dr. Walter Willett, profesor de epidemiologie și nutriție la Harvard T.H. Chan School of Public Health și profesor universitar la Harvard Medical School din Boston, vorbește despre cea mai bună dietă care reduce riscul de cancer și boli de inimă.

„Acesta este un studiu important, deoarece confirmă faptul că principiile dietei mediteraneene tradiționale (care a fost studiată cel mai intens) pot fi aplicate și altor culturi”, potrivit Dr. Walter Willett.

Dieta Atlantică, „verișoara” dietei mediteraneene, poate conține câteva indicii pentru o mai bună sănătate a inimii și un risc mai mic de a muri prematur din cauza cancerului sau bolilor de inimă.

Dieta care oferă numai beneficii

„Aceasta este o dovadă a faptului că o astfel de dietă, care pune accentul pe aprovizionarea locală în măsura în care este posibil, oferă beneficii atât oamenilor, cât și planetei. Aceasta este o concluzie bună”, a afirmat dr. Katz.

Aceasta include pește proaspăt, puțină carne roșie, lactate, leguminoase, legume proaspete, cartofi consumați în supe de legume, pâine integrală și un consum moderat de vin. Apreciata dietă mediteraneană e bazată pe plante, cu accent pe fructe și legume, cereale integrale și fasole.

Dieta bazată pe plante, conform studiului, ajută la combaterea diabetului și la creșterea în greutate. Carnea roșie este folosită doar pentru a da savoare unui fel de mâncare, iar peștele gras cu ouă, lactatele și carnea de pasăre se consumă în porții mult mai mici. În plus, se pune accentul pe mâncarea gătită în casă.

Conform unui studiu publicat în luna decembrie a anului 2023, s-a constatat că dieta Atlantică a redus riscul de deces din orice cauză pe o perioadă de 14 ani în Spania, Cehia, Polonia și Marea Britanie, în cazul persoanelor cu boli cronice severe. De asemenea, a redus riscul de deces din cauza cancerului și a bolilor cardiovasculare pentru aproape 36.000 de persoane participante la studiu cu vârste cuprinse între 18 și 96 de ani.

Consumul de mai mult pește, fasole și legume este, de asemenea, asociat cu scăderea nivelului de proteine, un semn de inflamație în organism.

sursa

Medicamentul primăverii! Una dintre cele mai importante plante care ajută organismul să curețe toxinele

Pentru că primăvara a sosit, vorbim astăzi despre o plantă cu multiple beneficii pentru organismul nostru. Aceasta este considerată o minune a naturii și este de un real ajutor și în tratamentul hepatitei. E o plantă care se apropie la gust de usturoi, de aceea mai este cunoscută și sub denumirea de usturoiul ursului.

Sezonul leurdei, plantă supranumită „medicamentul primăverii”, a reînceput. Are numeroase avantaje pentru organism și poate fi folosită în diverse combinații alimentare. Virtuțile terapeutice derivă din vitaminele, proteinele și sărurile din compoziția sa, care îi conferă un caracter tonic.

„Medicamentul primăverii” se găsește în piețe la prețul de 20 de lei, însă poate fi găsită și în zonele cu sol bogat în azot, cum ar fi parcul demografic Gurghiu. Leurda este la mare căutate în această perioadă, mulți beneficiind de efectele sale benefice pentru organism, mai ales pentru cei care suferă de hepatită.

Leurda fortifică sistemul nostru imunitar cu acțiuni antivirale și antibacteriene. De asemenea, este folosită la scară largă în cure de detoxifiere. De asemenea, specialiștii îl recomandă și persoanelor cu probleme la ficat sau pancreas.

În această perioadă pădurea este plină de leurdă, drept pentru care recomand să profităm din plin. Leurda este una dintre cele mai importante plante care ajută organismul să curețe toxinele.”, a spus Simona Carniciu, expert în boli metabolice şi de nutriţie la Antena 3.

Remediul primăverii” contribuie la scăderea colesterolului și a insuficienței biliare. Este eficientă pentru ameliorarea unor afecțiuni ale căilor respiratorii superioare, a insomniei, a amețelilor și chiar a depresiei. Totodată, este un produs benefic în bolile gastrointestinale, dizenterie sau paraziți intestinali.

Leurda nu poate fi folosită doar în salate sau în diverse mâncăruri, ci poate fi făcută și suc. Acesta poate combate reumatismul degenerativ și se obține prin macerarea frunzelor de leurdă, tăiate și puse într-un borcan peste care se pune apă caldă. Este nevoie de patru ore pentru macerarea frunzelor de leurdă, iar sucul astfel obținut se strecoară și se bea imediat, scrie evz.ro.

Haos urbanistic în Chişinău
Articolul anterior
Povestea cailor abandonați care s-au sălbăticit în munţi
Articolul următor