Nutriționist: ,,Fructoza obosește ficatul și crește colesterolul. Fructele se consumă cu măsură”

Sunt delicioase și sănătoase, însă, în pofida acestui fapt, nu e bine să exagerăm cu mâncatul fructelor, și asta pentru că fructele abundă în fructoză, un carbohidrat care, în organism, se poate transforma în glucoză. Ei bine, dacă nu sunt consumate cu măsură, este bine să știm că fructele pot conduce la îngrășare și alte aspecte mai puțin dorite.

separator
Ce este potrivit să cunoaștem despre fructe? Nutriționista Mihaela Bilic atenționează:

,,Fructoza obosește ficatul. Toata lumea știe că alcoolul e un produs care se metabolizează exclusiv în ficat și ca urmare, consumat în exces, poate duce la steatoză hepatică (ficat gras), colesterol și trigliceride crescute și grăsime pe/în abdomen. Adică acea grăsime care se infiltrează printre organele interne, le sufocă și le îmbolnăvește, chiar dacă pe cântar nu avem o greutate de speriat.

Dar el alcoolul, din ce se obtine, de unde provine? Alcoolul este un zahăr fermentat și provine din…fructe și cereale. Da, etanolul este un carbohidrat ce are la bază molecula de fructoză. O moleculă considerată până nu demult benigna că doar, nu-i așa, zahărul din fructe e sănătos!

Ei bine, spre deosebire de molecula de glucoză care poate fi folosită drept combustibil de orice celulă, de la creier până la inima și muschi, pe fructoză nu o vrea nimeni. Cu alte cuvinte, când mâncăm pâine, paste, mămăliga, orez sau fasole boabe, toate celulele se hrănesc din amidonul ce conține glucoză. Când mâncăm fructe, toata fructoza se duce în ficat. Atenție, fructoza se metabolizează exclusiv în ficat, iar capacitatea lui enzimatica e limitată (maxim 10-15g/zi). Consumată în exces (peste 500g fructe/zi), fructoza ia calea metabolizării alcoolului și duce la grăsime abdominală, ficat steatozic și colesterol crescut.

Concluzia: fructele sunt un desert și se mănâncă cu măsură. Mestecate! Pentru că un pahar de suc conține apă și fructoză din 3 fructe, adică materie primă pentru grăsimea de pe burtă”.

sursa

Plaja de pe litoralul românesc unde nu este recomandat să mergeți cu copiii
Articolul anterior
Descoperire uimitoare despre boala Parkinson: începe în intestine și ajunge la creier, iar calea ar putea fi întreruptă
Articolul următor
Alte articole interesante