Pastele îngrașă sau nu?

Până nu demult pastele erau interzise în curele de slăbire, ba mai mult se considerau o bombă calorică. Nutriționiștii specifică că nu pastele propriu-zis îngrașă, ci cantitatea de paste consumată și combinarea greșită a lor cu alte alimente.

separator

Sfaturi privind consumul de paste făinoase

  1. Cele mai bune paste sunt din făină integrală, ele conțin tărâțe și germeni de cereale, oferind o cantitate ridicată de fibre, minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc) și vitamine (B1, B2, B3, B5, K și E).  Sunt o sursă de proteine vegetale și glucide (carbohidrați) necesare organismului nostru. Desigur, sunt puțin mai scumpe decât pastele obișnuite, dar ce este mai scump decât sănătatea ta. Or, regula de aur spune că: profilaxia costă mult mai puțin decât vindecarea unei boli!
  2. Modul cel mai sănătos de pregătire a pastelor este ”al dente” (se fierb cu un minut două mai puțin decât este specificat pe ambalaj, pentru a rămâne mijlocul elastic). Astfel, devin ușoare pentru digestie și nu eliberează tot amidonul conținut.
  3. Adaugă pastele în momentul când apa începe să clocotească și nu le clăti după ce au fiert, pentru a păstra nutrienții.
  4. Consumă-le în prima parte a zilei pentru a fi sigură că au fost metabolizate deplin.

Cu ce poți combina pastele?

Tradiția gastronomică la noi privind pregătirea pastelor este oarecum greșită, pentru că ne propune combinarea pastelor cu carne sau brânză. Or, din această combinație derivă mitul de ”bombă calorică”. Desigur carnea conține proteine, esențiale pentru organism, iar pastele (integrale) conțin carbohidrați la fel de necesari (furnizori de energie), separat consumate sunt produse benefice organismului nostru, în combinație însă, îngreunează digestia și oferă un surplus de calorii care se transformă în grăsimi.

Află că în comerț există paste ”bune”  (integrale) care conțin:

100 gr. paste integrale de secară au 328 kcal, 66,6 gr.– glucide (carbohidrați), 9,3 gr. – proteine și 1,7 – grăsimi.

Cea mai reușită combinație – paste integrale cu legume (roșii, usturoi, dovlecei etc.) pot fi un prânz excelent!

Text: Snejana Țugui

Ivan Dorn se însoară!
Articolul anterior
Modelul Xenia Deli, prietenă cu fiica Lenuței Burghilă
Articolul următor
Alte articole interesante