Peste 1.000 de tone de cartofi infestați au fost opriți în portul Constanţa

Inspectorii fitosanitari de peste Prut au depistat 1.100 tone de cartofi de provenienţă Egipt, care au primit interdicţia de a intra în ţară prin portul Constanţa, deoarece s-a depistat prezenţa bacteriei Ralstonia solanacearum (Putregaiul brun) şi există, astfel, riscul contaminării solului şi a apelor de suprafaţă. Anunțul a fost făcut ieri de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) din România, potrivit Agerpres.

separator

Instituţia dă asigurări că nicio cantitate de cartofi contaminaţi nu a ajuns în magazinele din România, întreg transportul fiind oprit în port.

„Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Naţională Fitosanitară, manifestă un interes deosebit pentru depistarea la timp a dăunătorilor, în vederea prevenirii răspândirii acestora, astfel încât pe masa consumatorului să ajungă produse sigure consumului”, potrivit ministerului.

Măsura interdicţiei a fost luată în baza HG 563/2007 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 136/ 2000 privind măsurile de protecţie împotriva introducerii şi răspândirii organismelor de carantină dăunătoare plantelor sau produselor vegetale în România, art. 14 (19) lit. a.De asemenea, reprezentanţii ministerului au precizat că tuberculii de cartof au fost prelevaţi în baza deciziei de punere în aplicare a comisiei din data de 29 noiembrie 2011 pentru autorizarea statelor membre în vederea adoptării provizorii a unor măsuri urgente împotriva răspândirii bacteriei Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al. provenind din Egipt.

Tragedie în Capitală! O fetiță de 12 ani, lovită mortal de troleibuz

O copilă a fost lovită mortal de un troleibuz. Impactul s-a produs în jurul orei 15:30, pe bulevardul Mircea cel Bătrân, din sectorul Ciocana al Capitalei.

Potrivit Poliției, fetița avea 12 ani și a fost lovită de un troleibuz condus de o femeie.

Preliminar s-a stabilit că fata a fost lovită în timp ce traversa strada regulamentar, la o trecere nedirijată pentru pietoni.

Din imaginile video apărute în mediul online se poate observa că la fața locului au intervenit Poliția, ambulanța și pompierii. Tot din imagini se vede că persoana lovită mortal este acoperită, iar în zonă s-au format ambuteiaje, transmite www.stiri.md.

Polițiștii se află la fața locului și stabilesc toate circumstanțele. Video:

Schimbări majore anunțate în învățământ. Obiectivele Ministerului Educației

Mai multe școli, universități și colegii trec, în prezent, printr-un amplu proces de modernizare, vor fi deschise câteva specialități noi, atractive pentru tineri, iar sute de școli vor trece la catalogul electronic. În același timp, vor fi adoptate mai multe măsuri sociale și economice pentru a motiva tinerii să aleagă o carieră didactică. Anatolie Topală, ministrul Educației și Cercetării, a prezentat astăzi, 24 martie 2023, în conferința de presă, prioritățile ministerului pentru perioada imediat următoare.

Potrivit ministrului, primul obiectiv al MEC este creșterea atractivității și relevanței studiilor pentru piața muncii.

„Studiile de calitate înseamnă, în primul rând, profesori buni, conținuturi relevante și infrastructură modernă. 13 universități și colegii pedagogice trec în prezent printr-un amplu proces de transformare și modernizare. Ministerul a alocat 289 de milioane de lei pentru 20 de proiecte de îmbunătățire a infrastructurii, dar și de schimbare a conținuturilor predate în aceste instituții”, a spus Anatolie Topală.

În perioada următoare cele 13 instituții vor fi dotate  cu  52 de laboratoare și centre de cercetare; 67 de săli de curs, săli polifuncționale și alte spații de instruire; 18 centre didactice și de consiliere. 

La fel, este preconizată introducerea unor noi programe de studii, printre care „Securitatea Informațională”,  „Știința Datelor”; „Inteligența artificială”. 

Investițiile în colegiile și universitățile pedagogice vor continua și pe viitor, urmând să fie anunțat un nou concurs de proiecte investiționale în sumă de circa 210 milioane lei.

Procesul de modernizare a început și în domeniul învățământului general elevii urmând să aibă manualele noi la majoritatea disciplinelor școlare până în septembrie 2024.

Pentru prima dată după mulți ani în care nu s-a investit aproape deloc în dotarea cabinetelor pentru științele exacte, în perioada următoare, circa 300 de școli vor avea laboratoare moderne de fizică, biologie și chimie.

Totodată, va fi implementat catalogul electronic în majoritatea instituțiilor de învățământ general și în școlile profesionale. La moment, catalogul electronic este utilizat în circa 560 de instituții de învățământ. 

Ministerul lucrează la elaborarea sistemului E-Admitere pentru învățământul superior, care va permite depunerea actelor pentru admitere la universitate în regim on-line. Pe viitor, și diplomele de licență vor fi emise în format digital. 

Va continua dotarea instituțiilor de învățământ general cu echipament IT. Astfel, în circa 70 de instituții de învățământ general vor fi create laboratoare digitale, dotate cu suportul UNICEF. Cu sprijinul Băncii Mondiale în școli vor ajunge peste 5000 de laptopuri. Echipamente IT vor fi achiziționate pentru școli și în baza unui grant din partea Parteneriatului Global pentru Educație, în acest scop urmând să utilizate peste 2 milioane de dolari. De asemenea, vor fi desfășurate cursuri de instruire în domeniul tehnologiilor informaționale pentru cadrele didactice. 

Pentru a consolida resursa umană în sistemul educațional, ministerul propune extinderea perioadei de acordare a indemnizației pentru tinerii specialiști – de la 3 ani la 5 ani. Această prevedere este inclusă în proiectul de modificare a Codului Educației. 

De asemenea, vor fi perfecționate criteriile de evaluare și de stabilire a sporurilor pentru cadrele didactice, care vor fi proporționale cu efortul depus de profesor și performanța obținută de acesta.

Ministerul lucrează și la reorganizarea Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică (CRAP), astfel ca această structură să asigure calitatea și eficiența  domeniului de asistență psihopedagogică. Atât CRAP, cât și centrele de resurse pentru educația incluzivă vor fi dotate cu echipamente necesare la instruirea copiilor cu cerințe educaționale speciale.  Tot în anul curent, va fi aprobat programul de dezvoltare a educației incluzive pentru următorii patru  ani. 

În curând, va fi aprobată Strategia în domeniul tineretului, care presupune modernizarea acestui sector și diversificarea programelor pentru organizațiile de tineret.

„Înțelegem și împărtășim așteptările societății cu privire la creșterea calității educației, precum și a relevanței acesteia în contextul noilor realități socio-economice. Ne dorim oameni motivați în toate instituțiile de învățământ din țară. Ne dorim ca profesorii și elevii să vină cu plăcere la lecții, iar studenții să aleagă să învețe în țara noastră, și după absolvire să rămână să muncească în Republica Moldova”, a menționat Anatolie Topală. 

 Amintim că recent Executivul a adoptat Strategia de dezvoltare „Educația- 2030”, iar în săptămânile care urmează vor fi promovate în Guvern modificări la Codul Educației.

Salarii de până la 40 de mii de lei în Moldova. Lista locurilor vacante

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a publicat un TOP al celor mai plătite locuri de muncă vacante în Republica Moldova. Topul a fost realizat în baza ofertelor agenților economici.

Ce se intampla cu salariul tau incepand cu 1 ianuarie 2018

Cel mai plătit loc de muncă este oferit de compania ISIGHT PARTNERS S.R.L. din mun. Chişinău (până la 40 mii lei) pentru poziţia de programator. Ce interesați de acest loc de muncă au nevoie de cunoştinţe aplicabile în domeniul de operare cu privire la utilizarea sistemului Backend, crearea codurilor, programelor şi bibliotecilor, optimizarea aplicaţiilor. De asemenea, sunt necesare cunoștințe de limba engleză la nivel avansat. 

Un salariu de până la 40.000 de lei mai oferă și compania Marcodor S.R.L. din  mun. Chişinău pentru poziţia de dezvoltator software. Cerinţele angajatorului sunt atribuite utilizării limbajelor de programare  (Front-end, JS, EXT, VUE, Delphi, Php Developer).

Salarii de până la 30 mii lei oferă companiile: JT INTERNATIONAL TRADING S.R.L. din  mun. Chişinău pentru poziţiile de contabil, ANCOM-AGRO S.R.L. din or. Floreşti pentru viitorul conducător auto şi VIITOR SERVICE S.R.L. din or. Ialoveni pentru poziţia de motorist. 

Remunerări salariale până la 25 mii lei oferă companiile: MODERN SISTEM S.R.L. din mun. Chişinău pentru poziţiile de consultantîn tehnologia informației și comunicațiilor, ISIGHT PARTNERS S.R.L din mun. Chişinău reprezentant tehnico-comercial şi DANSICONS S.R.L. din mun. Chişinău pentru poziţia de dulgher.

Companiile din mun. Chişinău MADENA-CONS S.R.L. şi INOXPLUS S.R.L. oferă mai multe locuri de muncă vacante în domeniul industriei pentru poziţia de sudor cu arc electric de argon. Remunerarea salarială este de până la 20 mii de lei.

Mai multe companii din mun. Chişinău: TELLYOU S.R.L., XPLANE RESEARCH S.R.L., S.C. MAGENTA CONSULTING S.R.L. oferă locuri de muncă vacante pentru poziţiile de operatori telefonici cu o remunerare salarială de până la 15 mii de lei.

Locuri de muncă vacante sunt oferite de către PARCUL DE TROLEIBUZE NR. 3 din mun. Chişinău pentru poziţiile de conducător/conducătoare de troleibuz. Remunerarea salarială oferită de angajator este de 12000 – 13900 mii de lei.

Compania Î.C.S. LEAR CORPORATION S.R.L. din mun. Ungheni oferă cele mai multe locuri de muncă vacante pentru poziţiile de cusător, salariul oferit este de până la 12 mii de lei.

Peste 5.000 de apeluri au fost efectuate la 112, în perioada sărbătorilor de Paște
Articolul anterior
Fosta Miss Moldova, Ina Chișlaru, este mamă a 3 copii!
Articolul următor