ţii au intrat la fel de pregătiţi în post ca şi creştinii dornici de purificare. Ei ne oferă o diversitate de produse menite să semene la gust şi miros cu cele de origine animalieră. Ca să nu te laşi momită de înlocuitorii produselor tale preferate, nutriţioniştii îţi recomandă să apelezi la legumele din debara, accesibile tuturor membrilor familiei.
Cu atât mai mult că îţi detoxifică organismul. Mazărea verde, ciupercile, fasolea, cartoful, nucile sunt doar câteva alimente ce ne pot împlini necesarul zilnic de proteine şi substanţe hrănitoare.
Fii atentă cum le combini şi în ce proporţii le consumi. Sunt bogate în proteine la fel ca şi carnea, dar şi mai calorice, deoarece avem tendinţa şi necesitatea să le consumăm în cantităţi mai mari.
Dar nu uita că ele îngraşă! 100 g carne de pui conţin 177 de calorii, dar 100 g de mazăre au 300 de calorii. 100 g fasole conţin 40 g carbohidraţi, 12 g proteine şi 300 de calorii.
Datorită conţinutului de Omega 3, doar 3 nuci greceşti pe zi sau un pumn de fistic îţi asigură buna funcţionare a creierului.
Ne vom potoli foamea cu fructe uscate. Acestea ne pot înlocui deserturile copioase, îmbogăţindu-ne organismul cu vitaminele A, B1,B2, calciu şi fier.
Ţinem post fără chimicale
Cum sunt mezelurile din soia sau pateul vegetal?
Pline de chimicale, acestea în niciun caz nu-ţi pot purifica organismul. E-urile care dau gustul de carne în pate sau în salam intoxică organismul, avertizează nutriţioniştii.
Produsele acceptate de nutriţionişti sunt următoarele: brânza “Tofu” şi laptele din soia indicate persoanelor care nu tolerează lactoza.
Fii atentă la etichete. Produsele de post în niciun caz nu trebuie
să conţină derivate din ouă sau lapte.
Îţi oferim şi un deliciu de post sănătos şi apetisant. În cazul în care pofteşti un desert, îţi propunem unul care se prepară în timp record din alimente la îndemână.
Desert: Tort de post cu gem de fructe
Ingrediente :
Blat:
150 g făină
150 g margarină
150 g zahăr
150 g nuci măcinate
1 lingură de apă
Puţină sare
Zahăr vanilat
Umplutura: 250 g de gem de caise sau mere.
Mod de preparare : Margarina se amestecă bine cu zahărul. După care se adaugă făina, sarea şi nucile. Conţinutul bine frământat se păstrează la rece. Fiecare formă se întinde şi se coace la cuptor. Când se răceşte, blatul îl ungem cu un strat subţire de gem şi îl presărăm cu nuci.
Poftă mare !!!
Consumul cărnii de pui. Pro și contra
Consumul regulat de care de pui poate fi benefic. Totuși, el prezintă și unele riscuri pentru sănătate, scrie evz.ro.
Carnea de pasăre este un produs de bază la nivel mondial, apreciat pentru accesibilitatea, ușurința cu care se prepară și gustul său. Dar dincolo de atractivitatea sa culinară, carnea de pui oferă un beneficiu nutrițional semnificativ: este o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate.
Inițial, păsările de curte au fost apreciate pentru ouăle lor, consumul de carne devenind mai răspândit în timp. Înregistrările istorice indică faptul că egiptenii și romanii antici au crescut păsări, apreciindu-le atât pentru ouă, cât și pentru carne.
Industrializarea creșterii de păsări în secolul al XX-lea a transformat carnea de pui într-un aliment de bază în multe gospodării. Inovațiile în tehnicile de creștere, hrănire și agricultură au condus la o creștere rapidă a producției de pui. Dezvoltarea puiului de carne, crescut special pentru producția de carne, a revoluționat industria, făcând puiul mai accesibil pentru consumatori.
Proteine de înaltă calitate: Puiul este o sursă excelentă de proteine, esențiale pentru creșterea și întreținerea masei musculare.
Scăzut în grăsimi saturate: Puiul are un conținut relativ scăzut de grăsimi saturate, ceea ce îl face o alegere sănătoasă pentru inimă.
Bogată în nutrienți: Puiul este o sursă bună de diverse vitamine și minerale, cum ar fi niacina, vitamina B6 și seleniul.
Sprijină gestionarea greutății: Puiul este sărac în calorii și bogat în proteine, făcându-l o opțiune potrivită pentru gestionarea greutății.
Riscuri
Rezistența la antibiotice: Puiul poate conține antibiotice, contribuind la rezistența la antibiotice la oameni.
Salmonella și Campylobacter: Puiul poate fi contaminat cu aceste bacterii, ducând la intoxicații alimentare.
Colesterol: Deși puiul are un conținut scăzut de grăsimi saturate, poate totuși crește nivelul de colesterol din cauza conținutului său relativ ridicat de colesterol.
Metode de procesare și gătit: Produsele din pui prăjite sau procesate pot fi bogate în calorii, sare și grăsimi nesănătoase.
Pentru a maximiza beneficiile
Alege pui organic sau de crescătorie liberă atunci când este posibil.
Gătește puiul în siguranță: Asigură-te că îl manipulezi, depozitezi și gătești corespunzător pentru a preveni bolile alimentare.
Optează pentru pui la grătar, copt sau fiert în locul celui prăjit.
Consumă-l cu moderație: Echilibrează-ți dieta cu o varietate de surse de proteine.
Care este cel mai bun mod de a pierde în greutate?
Profesioniștii din domeniul medical, cercetătorii și oamenii obișnuiți au lăudat medicamente precum Ozempic și Wegovy pentru beneficiile lor. Printre acestea se numără sprijinul oferit în gestionarea zahărului din sânge și pierderea în greutate. Dar aceste medicamente sunt doar un pas. O dietă bazată pe fibre te poate ajuta să-ți atingi obiectivele de sănătate, scrie evz.ro.
Într-adevăr, medicamentele au fost supuse unor studii clinice. Acestea au indicat că sunt incredibil de eficiente, ajutând oamenii să piardă în medie 15% din greutatea lor corporală. Cu toate acestea, experții și cercetătorii sugerează că aceste medicamente sunt mai eficiente atunci când sunt combinate cu modificări ale stilului de viață. Cel mai important lucru este dieta. Rezultatele unui studiu recent din Journal of Nutrition evidențiază rolul dietei în pierderea în greutate. Mai exact, poți slăbi mai ușor consumând un tip specific de fibre numit beta-glucan.
Dietă bazată pe fibre
Cercetătorii au descoperit că suplimentele de beta-glucan au fost singurele fibre testate care au redus conținutul de grăsime și greutatea corporală la șoareci în 18 săptămâni. Un dietetician spune că studiul servește ca o demonstrația. Se demonstrează că nimic nu te va ajuta să slăbești fără efort- nici măcar medicamente anti-obezitate.
„Aportul de fibre influențează microbiota intestinală, care ajută sănătatea metabolică. Este important să ne concentrăm pe dietă, exerciții fizice și abordări farmaceutice pentru a rezolva obezitatea în mod sigur și eficient”, spune Dr. Chris Moh. Acesta este consilier de fitness și nutriție la Fortune Recomands Health.
Cu toate acestea, se pare că ar putea exista multe beneficii în ceea ce privește consumul de fibre. Acest tip de dietă a devenit foarte populară pe rețelele sociale datorită impactului bun asupra sănătății intestinale. Vestea bună? Fibrele beta-glucan se află într-un aliment preferat pentru micul dejun. În cadrul studiului, experții au evidențiat modalități de a obține fibre beta-glucan. Acestea ar putea avea unele beneficii de pierdere în greutate similare cu cele ale Ozempic.
Tipuri de fibre și beneficiile lor
Există mai multe tipuri de fibre. Să începem cu cele solubile în apă. Fibrele beta-glucan sunt solubile în apă. „Fibrele solubile în apă se dizolvă pentru a forma o substanță asemănătoare gelului. Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și promovează un intestin sănătos”, spune Michelle Routhenstein, dietetician. Tipurile de fibre solubile studiate sunt:
Beta-glucan. (Ovăz, orz, orez, ciuperci și alge marine)
Pectină (Portocale, lămâi, lime, grapefruit, fasole și roșii)
Dextrină de grâu (Adăugată la alimentele procesate, cum ar fi supele și sosurile, pentru a le îngroșa și a crește conținutul de fibre)
Fibrele care sunt mai puțin solubile sau insolubile nu sunt la fel de ușor de digerat. Ele se atașează de alte materiale din stomac și ies mai greu din organism. Asta nu înseamnă că sunt „rele”, totuși. Să luăm de exemplu fibrele de amidon. „Rezistă digestiei în intestinul subțire și fermentează în intestinul gros, producând acizi grași”, spune Dr. Mohr. Routhenstein spune că leguminoasele și cerealele integrale au fibre de amidon. Fibra de celuloză este o altă fibră insolubilă inclusă în cercetare. Dr. Mohr spune că se găsește în fructe, legume, nuci și cereale integrale.
Fibre și pierderea în greutate
Dr. Mohr explică faptul că cercetătorii au hrănit șoarecii cu diete bogate în grăsimi cu diverse fibre pe bază de plante:
Beta-glucan
Pectină
Dextrină de grâu
Amidon
Celuloză
Experimentul a durat 18 săptămâni, iar Dr. Mohr spune că cercetătorii au măsurat:
Greutatea corporală
Adipozitatea (grăsimea)
Cheltuielile energetice
Toleranța la glucoză
Modificări ale microbiotei intestinale
Cum au afectat diferitele tipuri de fibre organismul
Lena Bakovic, nutriționist, spune că rezultatele sugerează că beta-glucanul ar putea ajuta la gestionarea greutății și la controlul glicemiei. „S-a constatat că scade procentul de grăsime și greutatea corporală la șoareci. Rezultatele au fost comparate cu alte tipuri de fibre, care nu au produs efecte similare. Beta-glucanul, în comparație cu alte fibre, este ușor utilizat sau fermentat de bacteriile din intestinul nostru, crescând concentrațiile de butirat. Butiratul crește atunci când bacteriile descompun fibrele”, spune Bakovic.
De ce beneficiile acestei fibre au fost comparate cu Ozempic? „Butiratul, pe cont propriu, crește eliberarea peptidei GLP-1, care promovează eliberarea insulinei și ajută la gestionarea greutății”, spune Bakovic.
Cu toate acestea, studiul a avut limitări, începând cu faptul că cercetătorii au folosit șoareci. „Studiile pe șoareci de multe ori nu se traduc perfect la rezultatele umane din cauza diferențelor în fiziologie și metabolism. Dietele umane sunt mai complexe, iar răspunsurile individuale la fibre pot varia foarte mult”, spune Routhenstein.
Totuși, Routhenstein spune că studiile pe șoareci pot oferi un punct de plecare. În timp ce rezultatele sunt promițătoare, sunt necesare studii pe oameni pentru a confirma dacă aceste constatări sunt aplicabile.
Consumul de fibre la micul dejun
Poți consuma la micul dejun un aliment delicios, care îți va oferi aportul de fibre de care ai nevoie. „Ovăzul este o sursă excelentă de beta-glucan, care nu numai că ajută la reglarea colesterolului, dar ajută și la menținerea nivelului stabil de zahăr din sânge. Completați cu fructe de pădure proaspete, un strop de scorțișoară și o mână de nuci pentru un plus de proteine și grăsimi sănătoase”, sugerează Dr. Mohr.
Ciocolata din Dubai: Ce conține rețeta celui mai inedit desert care a ”înnebunit” rețelele sociale
De mai multe luni, ciocolata Dubai a devenit un desert extrem de căutat pe glob, grație combinației unice de ingrediente: ciocolată topită, cataif și pastă de fistic.
Ciocolata din Dubai
Un desert ciocolatos cu fistic, ulei de cocos și aluat crocant.
Timp de preparare: 15 minute
Porții: 4
Ingrediente
Pentru stratul de ciocolată:
Ciocolată neagră: 300 g
Ciocolată cu lapte: 100 g
Ulei de cocos: 1 linguriță
Ciocolată albă: 50 g
Pentru umplutura de fistic:
Aluat gata preparat (kunafa sau similar): 150 g
Pastă de fistic: 75 g
Fistic mărunțit: 15 g
Sare (de orice tip): 1 vârf de cuțit
Mod de preparare
1. Pregătirea aluatului crocant
Taie aluatul kunafa în bucăți mici și prăjește-l într-o tigaie, la foc mic, până devine auriu (aproximativ 5 minute). Amestecă constant pentru a evita arderea. După ce este gata, transferă aluatul într-un bol și lasă-l deoparte.
2. Topirea ciocolatei cu lapte și a ciocolatei negre
Pune ciocolata cu lapte și ciocolata neagră într-un bol și topește-le la microunde, amestecând la fiecare 10 secunde. Procesul ar trebui să dureze aproximativ un minut. După ce s-au topit complet, adaugă uleiul de cocos și amestecă bine până la omogenizare. Lasă compoziția deoparte.
3. Prepararea umpluturii de fistic
Dacă pasta de fistic este prea tare, încălzește-o timp de 20 de secunde la microunde. Adaug-o peste aluatul crocant, presară un vârf de cuțit de sare și pudra de fistic (poți mărunți fisticul într-un mojar, dacă nu ai pudră gata pregătită). Amestecă bine totul.
4. Asamblarea desertului
Într-un alt bol, topește ciocolata albă folosind aceeași tehnică. Toarn-o la baza formei în care vei pune desertul. Peste stratul de ciocolată albă, adaugă amestecul de ciocolată cu lapte și ciocolată neagră, nivelând cu dosul unei linguri.
Umple fiecare formă de desert cu umplutura de fistic, apoi nivelează din nou.
5. Sigilarea desertului cu ciocolată
Toarnă restul de ciocolată cu lapte și ciocolată neagră deasupra umpluturii, netezind cu grijă. Îndepărtează excesul și pune formele în congelator pentru 2 ore.
6. Servire
Scoate batoanele de ciocolată din congelator și din forme. Servește desertul cu o cafea aromată sau un ceai fără zahăr pentru a echilibra dulceața.