În premieră la Chișinău! Zeci de gurmanzi au venit la show-ul culinar al renumitului bucătar BBC, Alan Coxon, la standul Kaufland

Zeci de gurmanzi și curioși au venit sâmbătă la standul Kaufland de la Moldexpo pentru a urmări live master class-ul renumitului bucătar BBC, Alan Coxon. Acesta a gătit, cu multă iscusință, în timp record, 6 feluri de mâncare – o adevărată explozie de gusturi fine și arome savuroase. Evenimentul s-a desfășurat în perioada 10-13 mai, în cadrul Expoziţiei internaţionale specializate de produse alimentare şi materii prime „Food & Drinks”.

separator

Celebrul bucătar s-a aflat în premieră în Republica Moldova și a rămas încântat de primirea călduroasă de care a
avut parte la eveniment.
„În demonstrația de astăzi am folosit foarte multe dintre produsele Kaufland și am fost
încântat să gătesc cu ele pentru că au rezonat perfect cu rețetele pe care le-am pregătit”, a menționat Alan
Coxon.

Demonstrația a fost apreciată de către vizitatorii prezenți la eveniment, care au avut posibilitatea să guste din
aceste capodopere culinare pregătite cu grijă de bucătarul BBC. „Evenimentul „Food&Drinks”, organizat de Moldexpo, este un prilej bun de a aduna sub aceeași umbrelă, timp de patru zile, cei mai profesioniști bucătari care dezvăluie secretele lor gastronomice pentru toți gurmanzii.Tocmai din acest motiv, Kaufland a ales să-i familiarizeze pe cei prezenți la eveniment cu produsele de marcă
proprie prin intermediul show-ului culinar „Inspirația vine din tigaie” alături de celebrul Alan Coxon.
„Nu este întâmplătoare decizia bucătarului BBC de a găti cu produsele marcă proprie Kaufland pentru că aceste produse sunt certificate constant drept calitate de primă clasă de către institutele independente de control al calității. În acest fel, am reușit să le oferim tuturor o experienţă culinară deosebită și un motiv în plus de a nu lipsi la astfel de evenimente” , a menționat Cristina Aramă, manager PR și Comunicare, Kaufland Republica Moldova.

De asemenea, pe parcursul expoziției, la standul Kaufland au mai fost organizate cinci master class-uri cu unii
dintre cei mai renumiţi bucătari-şefi din Moldova (Shiverschih Maria, Elena Popa, Alexei Șișchevici, Iana Canonic,
Gabriela- mica gospodină).
Precizăm că, în perioada 10-13 mai 2018, Moldexpo a găzduit cea de-a 25-a ediție a Expoziţiei internaţionale specializate de produse alimentare şi materii prime „Food & Drinks”. La această ediție aniversară au participat peste 130 de producători și distribuitori de produse alimentare, echipamente și tehnologii pentru industria
alimentară, atât din Moldova cât și de peste hotare.Mai multe detalii vezi pe kaufland.md.

Școlile din Capitală, supraaglomerate: 43 de copii într-o clasă

În timp ce școlile din sate rămân pustii, cele din Capitală sunt suprasolicitate. 12 licee din Chișinău au în medie 34 de copii într-o clasă, iar unele, și peste 40, la primare. Autoritățile locale vor să redeschidă școlile abandonate anterior sau să construiască anexe la cele mai solicitat.

În clasa învățătoarei Maria Buruiană de la Liceul „Mihai Viteazul” din Capitală sunt 43 de elevi. Fiecare centimetru a fost calculat pentru ca toți elevii să încapă în bănci, transmite Știri.mdcu referire la europalibera.org.

„Niciodată nu mă așez la scaun. Mereu fac cercul în jurul clasei, apoi printre rânduri”, spune Maria Buruiană. 

Profesoara în vârstă de 72 de ani recunoaște că este greu să lucrezi cu un număr mare de copii și are deja unele semne de oboseală profesională. 

„Mă trădează vocea, pentru că e o boală cronică de la vorbă multă. La seria cealaltă au fost 48 de copii”, susține profesoara.

Liceul „Mihai Viteazul” are două săli de sport, bazin de înot și săli de dans, de aceea și este atractiv. An de an, numărul elevilor este în creștere, acum fiind circa 1.900 de elevi. 

„La noi e în creștere. (…) Chiar este prevăzut peste 2.000, după numărul solicitărilor și acele prognoze. Este complicat pentru cadrele didactice, îndeosebi cele tinere, care încă nu sunt obișnuite să muncească cu un număr mare de copii”, spune directorul liceului, Nelly Berezovschi. 

O situație similară este și la Liceul „Liviu Deleanu”, unde învață aproape 1.900 de elevi, deși capacitatea este de 1.200. 

„Se întâmplă să refuzăm părinți, evident. De exemplu, anii precedenți, și un an în urmă, doi, trei, numărul de solicitanți era dublu față de numărul de locuri pe care le aveam noi disponibile. Acesta este maximum. Nu putem înmatricula mai mulți elevi, noi am utilizat toate spațiile posibile”, spune directorul Liceului „Liviu Deleanu”, Ala Gherman. 

Școlile au și de câștigat, pentru că sunt finanțate în funcție de numărul elevilor. Liceul „Liviu Deleanu” are un buget de 43 de milioane de lei. Administrația și-a permis să izoleze clădirea, să instaleze panouri solare și să schimbe sistemul de ventilare. 

Potrivit Direcției Educație Chișinău, în anul de studii 2023-2024, în școlile din Capitală erau doar 102.000 de elevi, cu 5.000 mai mult decât în anul precedent. Circa 2.000 de elevi sunt refugiați ucraineni. 

„Noi avem anumite zone supraaglomerate din cauza că atunci când a fost planificată zona, orașul, nu erau atât de multe spații de locuit și o școală era de ajuns. Avem situația de pe Alba Iulia, bulevardul Moscovei, unde există mai puține școli decât solicitări”, susține Andrei Pavaloi, șef interimar al Direcției Educație Chișinău. 

Drept soluție, autoritățile încearcă să renoveze școlile abandonate. 

„Am mers pe două segmente. Primul segment este redeschiderea unor instituții care au fost abandonate. Asta ar fi una dintre soluții. De asemenea, am solicitat să fie deschise linii bugetare suplimentare pentru redeschiderea unor instituții noi”, mai spune Andrei Pavaloi. 

La Chișinău, în prezent, sunt 150 de școli. Ultima dată, o școală la Chișinău a fost construită în anul 1997. Este vorba despre Liceul „George Călinescu”. 

Cea mai bună dietă care reduce riscul de cancer și boli de inimă

Dieta care reduce riscul de cancer și boli de inimă. Dr. Walter Willett, profesor de epidemiologie și nutriție la Harvard T.H. Chan School of Public Health și profesor universitar la Harvard Medical School din Boston, vorbește despre cea mai bună dietă care reduce riscul de cancer și boli de inimă.

„Acesta este un studiu important, deoarece confirmă faptul că principiile dietei mediteraneene tradiționale (care a fost studiată cel mai intens) pot fi aplicate și altor culturi”, potrivit Dr. Walter Willett.

Dieta Atlantică, „verișoara” dietei mediteraneene, poate conține câteva indicii pentru o mai bună sănătate a inimii și un risc mai mic de a muri prematur din cauza cancerului sau bolilor de inimă.

Dieta care oferă numai beneficii

„Aceasta este o dovadă a faptului că o astfel de dietă, care pune accentul pe aprovizionarea locală în măsura în care este posibil, oferă beneficii atât oamenilor, cât și planetei. Aceasta este o concluzie bună”, a afirmat dr. Katz.

Aceasta include pește proaspăt, puțină carne roșie, lactate, leguminoase, legume proaspete, cartofi consumați în supe de legume, pâine integrală și un consum moderat de vin. Apreciata dietă mediteraneană e bazată pe plante, cu accent pe fructe și legume, cereale integrale și fasole.

Dieta bazată pe plante, conform studiului, ajută la combaterea diabetului și la creșterea în greutate. Carnea roșie este folosită doar pentru a da savoare unui fel de mâncare, iar peștele gras cu ouă, lactatele și carnea de pasăre se consumă în porții mult mai mici. În plus, se pune accentul pe mâncarea gătită în casă.

Conform unui studiu publicat în luna decembrie a anului 2023, s-a constatat că dieta Atlantică a redus riscul de deces din orice cauză pe o perioadă de 14 ani în Spania, Cehia, Polonia și Marea Britanie, în cazul persoanelor cu boli cronice severe. De asemenea, a redus riscul de deces din cauza cancerului și a bolilor cardiovasculare pentru aproape 36.000 de persoane participante la studiu cu vârste cuprinse între 18 și 96 de ani.

Consumul de mai mult pește, fasole și legume este, de asemenea, asociat cu scăderea nivelului de proteine, un semn de inflamație în organism.

sursa

Meserii de aur! Te angajezi imediat, pe bani buni. Cu mii de posturi disponibile, companiile din România încă nu reușesc să găsească oameni

Cu mii de posturi disponibile pe piața muncii, companiile din România încă nu reușesc să găsească oameni. În ciuda eforturilor depuse în procesul de recrutare, există anumite calități și competențe care rămân greu de găsit în rândul candidaților disponibili, scrie evz.ro.

Conform eJobs România, cel mai important portal de recrutare de forță de muncă din România, inginerii de construcții, reprezentanții de vânzări, contabilii și inginerii de producție sunt printre cele mai dificile poziții de ocupat pentru angajatori.

Potrivit Salario, comparatorul de salarii creat de eJobs, următoarele sunt salariile medii oferite pentru aceste poziții:

– Inginer construcții: 6.000 de lei net

– Reprezentant de vânzări: 4.000 de lei net

– Contabil: 4.200 de lei net

– Inginer producție: 5.000 de lei net

Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), câștigul salarial mediu net pe teritoriul țării a înregistrat o valoare de 4.859 de lei în luna ianuarie.

Cererea e în creștere pe piața muncii

„Cererea pentru astfel de specialiști a crescut în ultimii ani, depășind oferta disponibilă pe piață. Acest fenomen evidențiază o necesitate pentru companii de a-și adapta strategiile de recrutare, pentru a face față cererii tot mai mari de profesioniști calificați în domeniu”, spune Roxana Drăghici, șeful de vânzări al eJobs România, citat de libertatea.ro.

Cu toate acestea, Drăghici avertizează că nivelul salariilor depinde de locație, mărimea companiei și domeniul de activitate. În plus, pentru aceste poziții, candidații trebuie să aibă anumite specializări și experiență relevantă, care, în funcție de nivel, pot influența semnificativ nivelul salarial.

Peste 25.000 de locuri de muncă în sezonul angajărilor estivale și de Paște

Pe de altă parte și sezonul angajărilor estivale și de Paște aduce vești încurajatoare în ceea ce privește piața locurilor de muncă. Conform unui comunicat al platformei eJobs, în ultima lună au fost postate nu mai puțin de 25.000 de locuri de muncă.

Dintre acestea, mai mult de 3.500 sunt în domeniul turismului și HoReCa, care se clasează ca al doilea cel mai activ sector în privința angajărilor, după retail. O treime din locurile de muncă disponibile în turism și HoReCa sunt destinate străinătății, cu angajatori din afara țării în căutarea candidaților români dispuși să se mute, cel puțin până în toamnă.

Cea mai mare cerere de personal vine din partea companiilor din industria turistică din Grecia, care au anunțat peste 1.000 de poziții vacante în ultima lună pe platforma eJobs. La o distanță semnificativă de Grecia se află Germania, Italia, Finlanda, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe și Marea Britanie.

Dorina Cojocaru-Filipschi, despre experiența nașterii: ,,Venirea pe lume a lui Hector ,,a resetat” fiecare centimetru din mintea și corpul meu”!
Articolul anterior
Ce este tratamentul cu botox pentru păr
Articolul următor