Operatorii din sectorul alimentar vor fi obligați prin lege să plaseze pe piață produse alimentare care nu depășesc limita acizilor grași trans. Informația despre conținutul produselor va fi pusă la dispoziția consumatorilor direct pe ambalaj. Membrii Comisiei parlamentare pentru agricultură și industrie alimentară au dat undă verde unui proiect de lege în acest sens, elaborate de deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Dan Perciun și Ana Oglinda.
Potrivit inițiativei legislative, cantitatea acizilor grași trans în produsele alimentare nu trebuie să depășească 2%, adică 2 grame la 100 de grame.
Acizii grași trans sunt considerați cei mai nocivi pentru că ridică nivelul de colesterol „rău” în organism, având ca efect creșterea incidenței bolilor cardiovasculare și a celor oncologice.
În opinia autorilor inițiativei legislative, deputații Fracțiunii parlamentare PAS Dan Perciun și Ana Oglinda, implementarea proiectului va asigura protecția sănătății consumatorilor prin stabilirea de cerințe obligatorii cărora trebuie să se conformeze operatorii din domeniul alimentar la plasarea pe piață a produselor.
Informația despre conținutul produsului alimentar va fi pusă la dispoziția consumatorului direct pe ambalajul sau eticheta produsului alimentar, dar și prin intermediul altor instrumente de comunicare.
Autorii proiectului precizează că acizii grași trans sunt utilizați în industria alimentară deoarece prelungesc termenul de valabilitate a produsului, conferă un aspect atrăgător și prelungesc prospețimea acestuia, iar alimentele în care se regăsește un procent sporit de acizi grași trans sunt: margarina, frișca, smântâna vegetală, biscuiți, fursecuri, cartofi prăjiți, gogoși, produse semipreparate congelate etc.
Raportul la proiectul de modificare a Legii privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare a fost adoptat cu votul unanim al membrilor prezenți și va fi prezentat în plenul Parlamentului.