Rapid și simplu. Rețete de murături de la gospodine de excepție

Un vechi proverb spune: Omul gospodar îşi face vara sanie şi iarna car. Când vine însă vorba de gospodinele adevărate, ele știu că cele mai gustoase murături se fac vara și neapărat în casă. Căci, nimic nu se compară cu rețeta și gustul murăturilor de casă. Conțin pro-biotice, atât de necesare sistemului nostru digestiv, mai ales pentru perioada iernii, când nu putem beneficia de fibrele și mineralele legumelor proaspete.

separator

Așadar, am rugat două gospodine cunoscute în mediul on-line să ne recomande și chiar să realizeze două rețete simple și delicioase pentru cititoarele care vor să-și pună conserve pentru perioada rece a anului. Ambele au apelat la o variantă modernă de conservare a murăturilor: Pikant Fix dulce-acrișor de la Dr. Oetker. Ajută legumele să îşi păstreze forma, consistenţa şi vitaminele.

Diana Conea, Dia’s Kitchen blog:

„Practic mi-a luat mai puțin de 30 de minute să pun castraveți la murat. Ce mi-a plăcut în compoziția acestui produs este că, pe lângă mirodenii, precum: boabe de muștar, mărar uscat și frunze de dafin etc., mai conține o cantitate de sare deja bine ajustată, așa că nu e nevoie să vă faceți griji dacă vă ies castraveții prea sărați sau invers”.

Întoarsă din Italia acasă în concediu și Lidia Iliescu-Vlas a pus murăturile pentru iarnă.

„Eu folosesc rețeta mamei mele, care era o mare gospodină și de la care am moștenit abilitățile culinare. Nu era Pikant Fix pe vremea copilăriei mele, dar nu renunț la ceva nou și atât de aromat. Acum mă întorc cu inima împăcată în Italia. Știu că am lăsat cămara plină cu bunătăți conservate. Iar la iarnă, așezată la gura sobei, voi savura alături de cei dragi aceste bunătăți”.

Mai jos vă prezentăm rețetele celor două gospodine. Precizăm că un pliculeț de Pikant Fix (Dulce-Acrișor) de la Dr. Oetker, vă ajunge pentru aproximativ 6-7 borcane de murături de 0,7 l.

Ingrediente:

  • castraveți
  • 1 pliculeț de Pikant Fix
  • 1,75 l apă
  • 300 ml oțet de 9 %
  • 5-6 linguri cu zahăr
  • 2-3 boabe de piper mășcat aromat pentru fiecare borcănaș de murături
  • cam 4-5 căței de usturoi pentru fiecare borcănaș de murături
  • diferite ierburi pentru murături: crenguțe de mărar, de vișin, hrean, frunze de hrean, leuștean, etc.

Cum se prepară:

  • Începe cu spălatul legumelor. Este recomandat ca legumele pe care vrei să le pui la murat să fie proaspete și bine spălate în mai multe ape reci, pentru a fi sigură că ai îndepărtat eventualele substanțe chimice cu care au fost stropite.
  • Alege legume sănătoase, care nu au defecte (pete negre, zone mucegăite sau moi). O singură legumă stricată îți poate afecta întregul borcănaș cu legume.
  • Sterilizează bine borcanele și capacele. Pune în borcane ierburile aromate, castraveții, cățeii de usturoi, întregi sau tăiați și câteva boabe de piper aromat. Aranjează totul după propria dorință și străduie-te ca borcanele să fie pline cu castraveți.
  • 4. Mai departe pune într-o cratiță la fiert 1,75 l de apă, conținutul unui pliculeț Pikant Fix de la Dr. Oetker, 300 ml oțet de 9 % și 5-6 linguri cu zahăr. Când începe a clocoti, mai lasă pe foc 3-5 minute, amestecând continuu. Apoi toarnă această compoziție aromată peste legumele din borcane. Vedeți cât de frumoasă e? … dar cum miroase!!!
  • 5. Pune capacul peste borcan și dacă vrei leagă niște bucăți de sac deasupra, ele nu doar vor înfrumuseța aspectul borcanelor și vor bucura ochiul tău și al trecătorilor prin cămara ta, dar vei fi și tu lăudată cu aprecieri de gospodină adevărată!
  • 6. Lasă borcanele să se răcească, apoi depozitează-le într-o cămară uscată și răcoroasă. Este foarte important faptul cum le depozitezi, fiindcă într-o ambianță caldă și/sau umedă murăturile vor fermenta și/sau vor mucegăi.
  • 7. În decurs de 2-3 săptămâni vei putea deja gusta din castraveciorii crocanți.

Să aveți poftă! Cu Pikantul Fix de la Dr. Oetker conservatul poate fi foarte plăcut și vă poate aduce multee premii și surprize!

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lâng rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

În mijlocul vacanței estivale, învață să-ți redecorezi casa în ton cu vara!
Articolul anterior
Un moldovean va parcurge 170 de km cu un rucsac de 30 de kg în spate, pentru a ajuta la achiziționarea a 5 fotolii ginecologice adaptate femeilor cu nevoi speciale
Articolul următor