Izolarea la domiciliu este inclusiv un factor de stres, pe lângă schimbarea rutinei zilnice și a stilului de viață. Însă, trebuie să ne conformăm cu toții acestei măsuri în scopul opririi pandemiei. Totuși, un lucru benefic pe care îl putem face în carantină este să ne abținem de la obiceuri nocive care ar putea să ne pună în pericol sănătate.
Potrivit experților, regimul de izolare poate duce la o alimentație în exces și sporirea consumului de alimente nesănătoase. Un astfel de comportament alimentar, asociat cu sedentarismul, au un efect negativ de durată pentru sănătatea fizică și mentală.Află câteva recomandări privind alimentația sănătoasă în condițiile de izolare la domiciliu:
1. Fiți conștienți de mărimea porțiilor.
2. Respectați regimul: 3 mese principale la aceeași oră, porții moderate, și 2 gustări între mese. Includeți în meniu salate proaspete din legume, pește, carne la grătar sau coaptă, deserturi din fructe etc.
3. Optați pentru alimente bogate în fibre: fructe, legume, cereale, paste și produse din făină integrală.
4. Evitați gustările și alimentele procesate: napolitane, biscuți, chips-uri, chifle, prăjituri, cereale zaharoase.
5. Limitați consumul de sare. Maxim 5 grame de sare pe zi. Înlocuiți sarea cu condimente aromatice.
6. Limitați consumul de zahăr. Înlocuiți zahărul cu fructe proaspete, uscate sau congelate.
7. Limitați consumul excesiv de grăsimi. Optați pentru grăsimi bogate în Omega-3 din pește, uleiuri vegetale, semințe, nuci, ouă etc.
8. Hidratați-vă regulat, consumați până la 1,5-2 litri de apă pe zi, în funcție de nivelul activității fizice.
9. Evitați consumul de alcool.