Buna Vestire în zi de vineri. Avem sau nu dezlegare la pește?

Mâine, pe 7 aprilie, creștinii ortodocși de rit vechi sărbătoresc Buna Vestire. Acestă sărbătoare sfântă mai este numită și Blagoveştenia, ziua în care Fecioara Maria a primit vestea de la Arhanghelul Gavriil că-l va naşte pe Hristos. Este prima sărbătoare din calendarul ortodox, închinată Maicii Domnului.  Dezlegarea la peşte în acestă zi este amintită din vechime. Apare întrebarea: dacă zilele de vineri din Postul mare sunt considerate zile de post aspru, avem sau nu dezlegare la pește în acest an? Părintele Maxim Melinti ne-a dat un răspuns duhovnicesc:

separator
În Postul Mare, ca regulă, de Buna Vestire se mănâncă pește. Doar atunci, când sărbătoarea cade în Săptămâna Patimilor, cum a fost anul trecut, pește nu se permite. Este sarbatoare mare și are loc încurajarea creștinilor care postesc.

Tradiţia creştină spune că de Buna Vestire se mănâncă peşte, deoarece este alimentul pe care Iisus Mântuitorul a ales să-l mănânce. „După Înviere, Iisus a mâncat peşte fript şi fagure de miere ca să-şi încredinţeze ucenicii că a Înviat. Peştele are o simbolistică aparte în lumea creştină. În tradiţia bisericii, în primul secol, atunci când creştinii erau prigoniţi, ei puneau simbolul peştelui pe case sau porţi pentru a se recunoaşte unii pe alţii”, spune părintele Paul Tudorache, potrivit Adevărul.ro.

Și pentru că avem dezlegare la pește, vă propun două rețete delicioase cu care merită să vă stăpâniți pofta până la Florii.

Dorada cu lămâie, rozmarin şi legume

Dorada reprezintă un peşte răpitor de apă sărată. Are carne albă, nu prea grasă, cu o textură inconfundabilă și gust cu totul aparte. Este un peşte arătos, ceea ce este important dacă vreţi să pregătiţi o masă pentru nişte invitaţi speciali. Anume dorada este unul din peştii nepretenţioşi la asocieri din cele mai diverse, cu condimente mai comune sau cu ingrediente mai neobişnuite. Poate fi pregătit la aburi, pe grătar sau copt în cuptor. Este bine să se aleagă metoda prin care rămîne suculent, căci prin prelucrare termică excesivă, se usucă şi îşi pierde savoarea.

dorada

Pe floricacuisine.wordpress.com am găsit varianata cu lămâie, rozmarin şi legume, împachetat în folie de aluminiu şi copt în cuptor, care este una delicioasă. Vedeţi mai jos cum puteți obține gustoșenia din imagine.

Ingredientele necesare:

 • 2 peşti dorada
 • 1 lămâie
 • 3 crenguţe de rozmarin proaspăt
 • 4 căţei de usturoi
 • 1 ceapă
 • 1 morcov
 • cîteva roşii cherry
 • oregano, cimbru şi busuioc uscat (cîte 1 linguriţă de fiecare)
 • sare, piper negru proaspăt măcinat (după gust)
 • 1 praf de zahăr
 • ulei de măsline

Pentru început setăm rola la 200º.

Mod de preparare:

Curăţăm peştele şi legumele. Ceapa şi morcovul le tăiem rondele, roşiile cherry le înjumătăţim.

Căţeii de usturoi îi tăiem în jumătate şi îi călim pentru cîteva secunde în ulei de măsline. În acest timp uleiul se aromatizează, iar usturoiul capătă o nuanţă aurie.

Într-o tavă de copt se aşează folia de aluminiu, suficientă pentru a putea ulterior acoperi peştele. Dorada se asezonează pe ambele părţi cu sare şi piper negru proaspăt măcinat după gust, după care se presară cu ierburi aromatice. Partea interioară se umple cu usturoiul călit şi crenguţele de rozmarin.

Dorada astfel pregătită se aşează deasupra legumelor tăiate. Apoi, perpendicular coloanei vertebrale se fac 3 tăieturi adînci în care se aşează cîte o felie de lămâie.

La final, totul se stropeşte cu uleiul de măsline aromatizat. Împachetăm peştele în folia de aluminiu şi îl punem la cuptor pentru aproximativ 15 minute. După expirarea timpului, scoatem tava şi înlăturăm partea de deasupra a foliei de aluminiu.
*aceasta va permite rumenirea peştelui şi căpătarea unui aspect plăcut.

1 dorasda

Presărăm peştele cu un praf de zahăr şi îl punem înapoi la cuptor pentru încă aproximativ 10-15 minute.

Dorada cu lămâie, rozmarin şi legume este gata şi se serveşte imediat alături de un pahar de vin alb.

Ciorbă de pește

Dacă dorești să te laude toată familia pentru talentul tău de gospodină, pe culinare.ro am găsit o rețetă de ciorbă de pește cu care îi vei încânta pe toți.

ciorba-de-peste

Ingrediente:

 • 1 pește crap sau știucă
 • 4 roșii
 • 2 ardei
 • 2 morcovi
 • 2 cepe
 • 1 păstărnac
 • 2 cartofi
 • oțet și sare

Mod de preparare:

Curățăm legumele și le spălăm, apoi le tocăm mărunt și le punem la fiert, într-o oală mai mare. Când au fiert, adăugăm peștele porționat în bucăți mai mari, turnăm 2 linguri de oțet și lăsăm în continuare pe foc. Când e gata, se preasară pătrunjelul, punem sare, după gust și se servește.

Bon appétit!

 

Tany Vander și iubitul ei au sădit primul copac împreună!
Articolul anterior
4 moldoveni au încins o horă la Hollywood!
Articolul următor
Alte articole interesante