În sfârșit magazile și piețile sunt inundate cu portocale și lămâie. Iar pentru că suntem în apropierea sărbătorilor de iarnă, vă îndemnăm să încearcați această rețetă. Va merge foarte bine cu o cană de ceai sau cafea la micul dejun. Rețeta de astăzi este propusă de blogul culinar: gusturi și culori.
Ingrediente:
- 175 g unt moale
- 175 ml lapte
- 180 g zahăr
- 3 ouă
- 225 g făină
- 1 1/2 praf de copt
- 1/2 linguriță de sare
- coajă rasă a unei portocale (sau lămâi)
- 50 ml suc de portocale ( sau lămâie)
Pentru sirop:
- 50 ml suc de lămâie
- 50 ml suc de portocale neîndulcit
- 2 linguri de zahăr
- 3 linguri de apă
Metoda de preparare:
- Amestecăm ingredientele uscate: făina, praful de copt, sarea și coaja de portocale.
- Mixăm untul și zahărul pentru a obține o cremă. Adăugăm oualele unul câte unul, continuând să mixăm.
- Apoi adaugăm jumătate de compoziția uscată, mixăm și adăugăm jumătate din cantitatea de lapte, mixăm. Repetăm procedura cu compoziția uscată și laptele rămas.
- La sfârșit încorporăm sucul de portocale și turnăm aluatul în tavă (24cm diametru) tapetată cu hârtie pentru copt.
- Coacem checul în cuptorul preîncălzit la 160°C timp de 1 oră 10 minute.
- Cât timp se coace checul pregătim siropul. Amestecăm ingredientele și fierbem 5 minute siropul, timp în care se topește zahărul.
- Checul copt lăsăm să se răcească și apoi îi facem multe găuri mici cu scobitoarea. Încălzim siropul și îl turnăm uniform peste chec.
Nota: Pentru o aromă mai intensă pune atât coaja de portocală, cât și de lămâie. Siropul fă-l doar cu suc de lămâie și dublează cantitatea de zahăr. Checul este mai parfumat a doua zi.