Chec de post cu nuci, vişine şi prune uscate

Au mai rămas două săptămâni din post şi vrem să vă împărtășim o reţetă simplă şi rapidă de pregătire a unui chec de post delicios de la Liuba Florica, bloggerița pasionată de gătit.

Acest chec se pregăteşte foarte des în perioada de post, dar poate fi pregătit şi în varianta de frupt, înlocuind unele ingrediente cu altele. Iată cum se prepară varianta de post a acestuia.

separator

chec2

Ingredientele necesare:

  • 150 ml ulei de floarea-soarelui
  • 250 ml infuzie de ceai negru
  • 250 gr zahăr
  • 350-400 g făină (aluatul urmează a fi dens precum cel de “Oladii ruseşti”)
  • 1 linguriţă rasă bicarbonat de sodiu (stins cu oţet de masă)
  • 300 g nuci
  • 250 g vişine conservate în propriul suc
  • 150 g prune uscate
  • zahăr pudră (pentru decor)
  • mentă (pentru decor)


chec

Mod de preparare

Pentru început pregătim forma pentru copt, acoperind-o cu hîrtie pergament de copt şi setăm rola la 200º.

Tocăm nucile cu cuţitul, iar prunele le tăiem astfel încît acestea să se simtă în chec. Scurgem vişinile de sucul în care acestea sînt conservate. Pregătim infuzia de ceai negru.

Acum că avem toate pregătite, ne putem apuca de aluat.

Amestecăm infuzia, uleiul şi zahărul în robotul de bucătărie timp de cîteva minute sau pînă cînd zahărul s-a topit. Apoi, adăugăm în cîteva etape făina. Eu o pun mereu la ochi, astfel încît densitatea aluatului să fie ca cea a aluatului pentru “Oladii ruseşti”. După ce am incorporat făina, adăugăm bicarbonatul de sodiu stins cu oţet de masă.

La final, adăugăm fructele şi nucile pe care le amestecăm cu aluatul cu ajutorul spatulei. O facem atent, pentru a păstra vişinile întregi.

Turnăm aluatul în forma de copt şi îl punem la rolă pentru aproximativ 35-45 minute sau pînă cînd acesta se coace şi se rumeneşte frumos.
*Eu verific dacă checul s-a copt cu ajutorul unui beţişor de lemn, pe care îl înfig în centrul checului. Dacă beţişorul iese umed şi cu aluat pe el, apoi checul nu este gata, iar dacă beţişorul iese uscat şi curat, apoi checul este gata.

După ce checul s-a copt, acesta se răcoreşte în forma de copt, după care se transferă pe o farfurie. Se presară cu zahăr pudră şi se decorează cu cîteva frunzuliţe de mentă, după care poate fi servit cu plăcere.

Bon appétit!

Sursa: floricacuisine.wordpress.com

Satele Moldovei rămân tot mai pustii! Ce arată datele recensământului
Articolul anterior
Cumplit! A născut acasă, apoi și-a pus bebelușul într-o cutie și l-a abandonat. Imagini video
Articolul următor
Alte articole interesante