Ciorbă de perişoare pentru un prânz delicios!

Este o ciorbă foarte gustoasă şi delicioasă. O prepari foarte rapid și este perfectă pentru un prânz sățios.

separator

 

Ingrediente:

  • un morcov
  • un păstârnac
  • 80 g ţelină
  • o ceapă
  • 3-4 cartofi medii
  • 4,5 l apă
  • 300 – 400 g roşii în bulion
  • borş
  • fidea
  • leuştean verde
  • o lingură de ulei
  • sare

Pentru perişoare ai nevoie de:

  • 700 g carne tocată de vită
  • 1-2 ouă
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

Zarzavatul pentru ciorbă se toacă mărunt şi se pune la fiert în apă cu puţină sare şi o lingură de ulei. În carnea tocată se pune un ou, sare şi piper şi se omogenizează foarte bine. Iei în palmă puţin din compoziţie şi faci forma unei nuci din ea. După ce ai pregătit toate perişoarele, dacă zarzavatul este aproape fiert, le pui în ciorbă. După 30 de minute de fierbere, adaugi cartofii tăiaţi cuburi şi laşi să fiarbă 15 minute, apoi pui borşul, roşiile şi fideaua, mai adaugi sare după gust. Când ciorba este gata, pui verdeaţa tocată mărunt.

Poţi servi ciorba de perişoare cu ardei iute sau smântână. Poftă bună!

Ai probleme cu colesterolul? Alimente interzise

În cazul în care ai probleme cu colesterolul, este important să ai grijă la ceea ce mănânci. Un nivel ridicat de colesterol poate crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Prin urmare, trebuie să eviți anumite alimente care pot crește nivelul de colesterol din sânge. Totodată, e bine să știi care sunt simptomele colesterolului mărit și care sunt valorile optime de colesterol din sânge.

Alimente interzise, dacă ai colesterolul prea mare

Ouăle

Ouăle sunt bogate în colesterol, deci este important să le consumați cu moderație. Dacă aveți probleme cu colesterolul, limitați consumul de ouă la maximum trei pe săptămână. Înlocuiți ouăle cu alte surse de proteine, cum ar fi carnea slabă, nucile și leguminoasele.

Carnea roșie

Carnea roșie este bogată în grăsimi saturate, care pot crește nivelul de colesterol din sânge. Înlocuiți carnea roșie cu carnea de pui sau de curcan, pește sau alte surse de proteine, cum ar fi nucile și leguminoasele.

Produsele de patiserie

Produsele de patiserie sunt bogate în grăsimi saturate și zaharuri adăugate, care pot crește nivelul de colesterol din sânge. Înlocuiți produsele de patiserie cu fructe proaspete sau uscate, nuci sau semințe.

Untul

Untul este bogat în grăsimi saturate și colesterol, deci trebuie evitat. Înlocuiți untul cu uleiuri vegetale sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline sau uleiul de rapiță.

Brânza

Brânza este bogată în grăsimi saturate și colesterol, deci trebuie evitată. Înlocuiți brânza cu brânză de vaci slabă sau cu alte surse de proteine, cum ar fi carnea slabă, nucile și leguminoasele.

Laptele integral

Laptele integral este bogat în grăsimi saturate și colesterol, deci trebuie evitat. Înlocuiți laptele integral cu lapte degresat sau cu lapte vegetal, cum ar fi laptele de migdale sau de soia.

Carnea procesată

Carnea procesată, cum ar fi mezelurile, cârnații și baconul, este bogată în grăsimi saturate și colesterol, deci trebuie evitată. Înlocuiți carnea procesată cu carnea de pui sau de curcan, pește, gătite la cuptor sau la abur.

Mâncărurile prăjite

Mâncărurile prăjite sunt bogate în grăsimi saturate și pot crește nivelul de colesterol din sânge. Înlocuiți mâncărurile prăjite cu mâncăruri gătite la cuptor sau la aburi.

Margarina

Margarina este bogată în grăsimi trans, care sunt dăunătoare pentru sănătate și pot crește nivelul de colesterol din sânge. Înlocuiți margarina cu untul sau cu uleiurile vegetale sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline sau uleiul de rapiță.

Alimente procesate

Alimentele procesate, cum ar fi chipsurile, biscuiții și bomboanele, sunt bogate în grăsimi saturate și zaharuri adăugate, care pot crește nivelul de colesterol din sânge. Înlocuiți alimentele procesate cu fructe proaspete sau uscate, nuci sau semințe.

Colesterolul ridicat poate crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Prin urmare, este important să aveți grijă la ceea ce mâncați și să vă asigurați că obțineți nutrienții de care aveți nevoie pentru a menține sănătatea cardiovasculară. În acest sens, vitamina care poate ajuta la scăderea colesterolului este vitamina B3, cunoscută și sub numele de niacina.

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci trei ouă pe zi

Ouăle sunt unele dintre cele mai sănătoase alimente, dar și extrem de versatile. Pot fi introduse în orice dietă și se folosesc la o mulțime de feluri de mâncare. Totuși, consumul excesiv se spunea că are efecte negative asupra organsimului, dar se pare că nu este așa. Ce se întâmplă, de fapt, cu organismul tău dacă mănânci trei ouă pe zi, scrie redactia.ro.

Ce se întâmplă în organism dacă mănânci trei ouă pe zi

Ouăle sunt un aliment bogat în nutrienți, precum proteinele, grăsimile sănătoase, vitaminele și mineralele. Dacă mănânci 3 ouă pe zi, acestea pot avea un impact semnificativ asupra sănătății tale. În acest articol, vom explora ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci 3 ouă pe zi.

Cu toții știm că ouăle sunt bogate în proteine, esențiale pentru construirea și repararea țesuturilor din corpul tău. Consumul a trei ouă pe zi poate asigura un aport adecvat de proteine, ceea ce poate ajuta la menținerea masei musculare și la recuperarea mai rapidă după antrenamentele fizice. Sunt ideale pentru cei care practică sport la un nivel performant sau cei care merg la antrenamente fizice intense.

În plus, proteinele pot ajuta la menținerea senzației de sațietate mai mult timp, ceea ce poate ajuta la controlul poftei de mâncare și la menținerea greutății corporale sănătoase. După trei ouă consumate, să fii sigur că nu vei mai avea nevoie de mâncare ore întregi!

Medicii spun că ouăle conțin grăsimi sănătoase, precum acizii grași Omega-3 și Omega-6. Acestea au efecte pozitive asupra creierului, inimii și a sistemului nervos. Consumul a trei ouă pe zi poate asigura un aport adecvat de aceste grăsimi, ceea ce ne ajută să prevenim anumite boli de inimă, precum și infarctul miocardic.

Atenție mare la consumul de ouă!

Să nu uităm și că ouăle sunt bogate în vitamine și minerale esențiale, precum vitamina D, vitamina B12, fier și seleniu. Vitamina D menține nivelul optim de calciu în corp, iar vitamina B12 este esențială pentru sănătatea sistemului nervos și producția de celule roșii din sânge.

Deși ouăle au o mulțime de beneficii, trebuie să fim atenți la cantitatea pe care o consumăm, deoarece acestea conțin, de asemenea, colesterol și au și multe calorii. În general, este recomandat să limităm consumul de ouă la 1-2 pe zi, în special dacă avem un risc crescut de boli de inimă sau afecțiuni metabolice. Totuși, de evitat să le consumi zilnic, mai ales dacă nu ai o viață activă și stai mai mereu.

Greșeli de evitat când ținem post intermitent

Postul intermitent poate fi o metodă bună pentru a pierde în greutate fără înfometare, dar sunt multe greșeli pe care cei care aleg această metodă de a slăbi le pot face, potrivit unui expert în nutriție, scrie unica.ro.

Pentru a profita la maximum de post, trebuie acordată mare atenție la ceea ce mâncați, a spus dr. Paul Arciero, profesor de sănătate la Skidmore College și autor al cărții The Protein Pacing Diet. Cercetările sale au conceput o rutină specifică de post, iar dovezile sugerează că aceasta poate ajuta oamenii să ardă grăsimi mai repede decât s-ar întâmpla dacă ar număra caloriile. Descoperirile au fost publicate în decembrie 2022, în revista Obesity.

„Avem date care să arate că nu este vorba despre numărul total de calorii pe care le consumăm. Acum, totul se rezumă la calitatea aportului nutrițional”, a spus el pentru Insider. Adăugând mai multe proteine ​​și fibre în alimentație, plănuind corect mesele și reducând cantitatea de zahăr, se vor putea vedea rezultate mai bune ale postului și mai puține efecte secundare nedorite.

Înainte de a începe postul intermitent, este important să urmați deja câteva dintre obiceiurile de bază de alimentației sănătoasă, spune Arciero.

Atenție la ce puneți în farfurie!

Cea mai mare greșeală pe care o fac mulți care țin post intermitent este să creadă că pot mânca orice, atâta timp cât respectă perioadele în care se privează de hrană. Acest lucru duce la un ciclu vicios de privare și excese, care poate afecta sănătatea.

„Este o patologie alimentară dezordonată. De ce am dori vreodată să evidențiem asta ca fiind util?” a spus profesorul.

În schimb, expertul recomandă adăugarea mai multor fibre și proteine ​​în mesele zilnice, deoarece ambele contribuie la obținerea senzației de sațietate și ajută îmbunătățirea digestiei.  De asemenea, este importantă reducerea cantității de zahăr, deoarece acesta poate perturba sănătatea metabolică.

Nu vă feriți de proteine

Studiile sugerează că proteinele pot contribui la arderea mai multor calorii, deoarece este nevoie de mai multă energie pentru a le digera, în comparație energia necesară digestiei altor nutrienți precum carbohidrații sau grăsimile.

Sunt, de asemenea, cruciale pentru menținerea mușchilor, ceea ce este important pentru un metabolism sănătos. Unele diete de post au fost corelate cu  un risc mai mare de pierdere a masei musculare, așa că proteinele suplimentare pot ajuta. Postul nu înseamnă senzație continua de foame Este o concepție greșită că nu se poate consuma nimic în timpul unui post. Se pot obține rezultate și dacă în perioadele de pauză alimentară se consumă cantități mici de calorii din cafea, ceai și băuturi care conțin electroliți, a mai spus Arciero.

Potrivit cercetărilor lui Arciero, oamenii care au avut cele mai bune rezultate în timpul postului au simțit mai puțin senzația de foame.

Combinația de proteine, fibre și respectarea orelor de masa reprezintă o combinație unică pentru ca a ne bucura de beneficiile postului intermitent. Profesorul a mai observat că beneficiile postului merg chiar mai departe de arderea grăsimilor.

„Suntem cu adevărat concentrați pe beneficiile pentru sănătate”, a spus Arciero. „Efectul secundar, cum îl numim noi, este pierderea în greutate. În munca noastră, acest efect este cireașa de pe tort.”

Ionel Istrati și-a făcut noi prieteni în vacanța la munte!
Articolul anterior
Natalia Morari a vorbit în premieră despre drama care i-a marcat copilăria: ,,Avea momente în care devenea incontrolabil şi violent”
Articolul următor