Se spune că dacă primăvara vom manca urzici, cel puţin o dată, vom fi mai sănătoţi tot anul. Este o sursă bogată de fier şi minerale precum: calciu, magneziu, zinc, potasiu sau fosfor. Conţine antioxidanţi şi cantităţi importante de vitamine precum: A, C, D, E şi K şi lecitină. Datorită acestor principii active urzica este un bun energizant, vitaminizant, mineralizant, depurativ (în curăţarea sângelui de toxine) şi tonic. Pentru că nu toţi adoră mâncarea de urzici, pe diversificare.ro am găsit o modalitate ingenioasă de a introduce urzicile în meniul familie. O reţetă de clătite cu urzici pe care merită s-o încercaţi. E o gustare delicioasă şi plină de vitamine.
Foto: bucatarul.tv
Ingrediente:
- 2 ouă
- 150-200 de grame de făină de grâu sau de orez
- puțină sare
- 50 de grame de unt topit
- 150 de ml de lapte
- două linguri de iaurt mai gros
- 2-3 mâini mari de urzici proaspete
- smântână pentru servit
Mod de preparare:
- Pentru a putea folosi urzicile, acestea se fierb pentru aproximativ 5 minute în apă cu puțină sare. Apoi se scurg, se lasă la răcit și se taie cu un cuțit.
- Se amestecă (folosind un mixer) făina, sarea, laptele, ouăle și iaurtul.
- În compoziție se adaugă urzicile răcite și tocate. Se omogenizează compoziția și se fac mici clătite folosind o tigaie ceramică.
- Clătitele se așează una peste alta și se ung cu unt.
- Pentru cine dorește, clătitele cu urzici se pot servi și alături de smântână.
Sugestii: pentru perioadele în care nu se găsesc urzici, acestea se pot înlocui cu alte plante ca: spanac, ardei, morcovi, ceapă etc. Astfel, puteți oferi aceste clătite şi copiilor, de la vârsta de 1 an.
Aceste legume se dau pe răzătoarea mică sau cea mare, după preferință și se încorporează în compoziția de clătite.