Cornulețele cu gem sunt unele dintre cele mai populare fursecuri din copilărie. Cel puțin din copilăria mea. Mama mea le făcea cu untură de porc. Eu însă, am găsit pe divainbucatrie.ro o rețetă mai specială, pentru cei care prezintă intoleranță la gluten, dar și pentru cei care nu suportă gustul de untură. Cornulețele sunt pregatite din făină specială de patiserie fără gluten, iar în loc de untură se folosește untul.
INGREDIENTE:
600 g mix C – Mix Patisserie
15 g drojdie uscată fără gluten
200-220 ml lapte
2 oua + 1 gălbenuș
60 g unt topit
120 g zahăr
1 vârf cuțit de sare
1 linguriță esență vanilie
1 linguriță coajă rasă de portocale
150 g gem de prune gros
60-100 g nuci măcinate
PREPARARE:
Amestecăm făina cu drojdia și zahărul, apoi adăugam 200 ml de lapte călduț.
Turnăm untul topit și răcit, adăugăm esența de vanilie, coaja rasă de portocale, un vârf de cuțit de sare, apoi încorporăm 2 ouă întregi și un gălbenuș.
Frământăm aluatul pînă devine neted și nu se lipește de mâini. În funcție de mărimea ouălelor există posibilitatea ca aluatul ăa mai necesite 20 ml lapte. Punem aluatul într-un bol, îl acoperim cu un prosop și îl lăsăm în loc cald să crească până își dublează volumul. întindem apoi fâșii dreptunghiulare, întindem pe latura mai lungă gem cu ajutorul unei lingurițe (avand grija să lăsăm 1 cm liber de la margine), apoi presărăm nuca măcinată. Rulăm dinspre partea cu gem, tăiem în bucăți cu o dimensiune relativ egală, le punem în tava tapetata cu hârtie de copt păstrând distanța între ele, apoi le coacem în cuptorul preîncălzit la 180°C 12-15 minute, până se rumenesc ușor. Le tăvălim imediat cum le scoatem din cuptor prin zahăr pudră. Vom repeta operatiunea până terminăm aluatul.
Să aveți poftă!