Cozonac vegan, sănătos și cu mai puține calorii!

Ai un stil de viață sănătos, dar totuși vrei să ai pe masa de sărbătoare un cozonac tradițional de Paște? Experții de la Vegis.ro, au reinventat un cozonac vegan din făină integrală, zahăr de cocos și ulei de struguri.

separator

Ingrediente pentru aluat:
– 540g făină integrală de grâu spelta;
– 60ml + 1 lingură ulei sâmburi de struguri;
– 300ml de apă;
– 70g zahar de cocos sau zahăr brun;
– zeama și coaja de la o jumătate de lămâie;
– zeama și coaja de portocală de la o jumătate de fruct;
– 1 linguriță și un sfert de drojdie uscată activă;
– 1 linguriță praf de copt;
– jumătate de linguriță de sare;
– jumătate de linguriță extract de vanilie.

Ingrediente pentru umplutură:
– 225g nuci;
– 70g zahăr de cocos sau zahăr brun;
– 2 linguri pudră de cacao;
– câteva picături de esență de rom;
– 1 lingură făină integrală de grâu spelta;
– 115ml de apă.

Mod de preparare:

1. Într-un vas mare amestecă toate ingredientele pentru aluat cu ajutorul unei linguri de lemn.
2. Acoperă vasul cu un prosop și lasă aluatul să crească până își dublează volumul (aproximativ 2 ore). Compoziția obținută trebuie să fie elastică; în cazul în care este prea umedă mai adaugă făină până când aceasta este ușor de frământat.
3. Frământă aluatul aproximativ 10 minute pe o suprafață acoperită cu făină.
4. Întinde-l cu ajutorul unui făcăleț. Atenție: aluatul nu trebuie să aibă o lungime mai mare decât tava în care va fi copt.
5. Amestecă într-un blender toate ingredientele pentru umplutură, mai puțin apa care trebuie adăugată treptat până la obținerea unei paste (este posibil să nu ai nevoie de toată cantitatea de apă).
6. Întinde umplutura pe suprafața aluatului.
7. Rulează aluatul ușor într-o formă cilindrică, așază-l în tava de cozonac acoperită cu hârtie de copt și unge-l cu un pic de ulei pe deasupra.
8. Introdu tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru aproximativ 40 de minute. Pentru a verifica dacă este copt, introdu o scobitoare în mijloc: dacă aceasta iese curată, cozonacul este gata!

Sursa

Rețetă simplă și sănătoasă de înghețată cu căpșuni

Din cateva ingrediente banale si cu un minim de efort obtii cea mai buna inghetata de capsuni. Spre deosebire de cea pe care o gasesti de cumparat, aceasta nu contine coloranti, deci e mult mai sanatoasa.

INGREDIENTE

 350 g capsune, 150 g zahar, un praf sare, esenta de vanilie, 250 ml lapte, 500 ml smantana pentru frișcă

MOD DE PREPARARE:

  1. Curata capsunele si pune-le in blender, impreuna cu zaharul si lasa-le ~10 minute. Adauga restul ingredientelor si mixeaza pana cand amestecul e omogen si ingrosat.
  2. Da inghetata de capsuni la congelator, intr-o caserola etansa. La fiecare 20-30 de minute amesteca energic inghetata, pentru a evita cristalizarea, apoi da-o din nou la congelator.

Gătim cu Lenuța Gheorghiță ruladă cu stafide și fulgi de cocos. Rețetă ușoară și delicioasă

Interpreta care adoră să își alinte oamenii dragi cu delicii culinare făcute de ea. Și deoarece are acasă doi copii dornici de gustoșenii, Lenuța Gheorghiță se străduie să le îndeplinească poftele și le gătește diverse copturi. În acest video a zis să se împartă și cu voi cu o rețetă minunată de ruladă cu stafide.

Lăsați-ne în comentarii un plus dacă ai încercat rețeta!


„Mă mândresc că gătesc dulcele moldovenesc!”

În perioada 13 martie 2023 – 28 mai 2023, cumpărând orice produs Dr. Oetker și înregistrând numărul bonului fiscal prin SMS la nr.1817 sau pe www.oetker.md poți câștiga premiul mare 50.000 MDL sau alte 11 premii săptamanale a câte 5.000 lei.

SUCCES!!!

Rețetă sănătoasă și gustoasă pentru masa de Paște: Tartine de spanac cu ou

Se apropie sărbătorile și, cu siguranță, îți dorești să îî impresionezi pe cei dragi cu delicii sănătoase și deosebite. Rețeta de spanac cu ou este un răsfăț deplin al papilelor gustative pentru cei care vor să fie surprinși cu ceva nou! Pe lângă faptul că sunt gustoase, tartinele arată spectaculos pe masa de sărbătoare. Iată cum se prepară tartinele de spanac cu ou, conform rețetei dezvăluite de nutriționista Galina Tomaș!

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Ingrediente pentru aluat:

-500 g de făină

-1 plic drojdie de pizza

-250 ml apă

-1 linguriță de sare

-60 ml ulei vegetal

Pentru umplutură:

-250 g brânză de vaci

-350 g spanac fiert

-1 ou mediu

-12 ouă de prepeliță

-2 linguri de parmezan

-un praf de nucșoară

-sare după gust

Mod de pregătire:

Puneți într-un castron făina și drojdia. Adăgați apa în care ați dizolvat o linguriță de sare și uleiul și frământați. Se lucrează câteva minute, până când aluatul este neted și elastic. Înfășurați-l în folie de plastic și lăsați-l să se odihnească 10 -15 minute la temperatura camerei.

Între timp pregătiți umplutura: Într-un bol se pune spanacul stors cu brânza, oul, un praf de sare, un praf de nucșoară rasă și parmezanul și amestecăm cu o lingură de lemn până obținem un amestec cremos. Se ia aluatul înapoi și se împarte în jumătate. Se întinde prima jumătate pe o suprafață de lucru cu făină la aproximativ 2-3 mm grosime. Din aceasta, se fac 12 discuri puțin mai mari decât formele pe care le veți folosi (eu am folosit o cană cu susul în jos pentru a le face) și se pun în interiorul formelor de brioșe unse cu ulei de măsline.

Ar putea fi o imagine cu souffle şi gălbenuş de ou

Umpleți fiecare dintre aceste forme cu 1-2 linguri de umplutură. În centrul umpluturii fiecărui coșuleț se face o gaură cu dosul unei lingurițe sau cu degetul și deschideți un ou de prepeliță în interiorul fiecărui orificiu, având grijă să nu rupeți gălbenușul.

Ar putea fi o imagine cu souffle

Întindeți aluatul rămas și tăiați 12 discuri mai mici (eu am folosit un tăietor de prăjituri pentru acestea) și folosiți-le pentru a acoperi prăjiturile. Apăsați marginile împreună pentru a le sigila și decorați cu vârfurile unei furculițe. Înțepați fiecare tartă pe margini, evitând centrul, pentru a nu deteriora oul de prepeliță. Tartinele se coc la 180°C în cuptorul static preîncălzit timp de aproximativ 35 de minute, până când tartelele sunt ușor aurii la suprafață. Se scot din cuptor și se lasă să se răcească, apoi se desfac ușor.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Astăzi se împlinesc 33 de ani de la accidentul de la Cernobîl
Articolul anterior
Cum sărbătoresc moldovenii Paștele?
Articolul următor