Crăciunei ca la Puhoi. Iată rețeta!

Silvia Șchiopu este plecată cu familia peste hotare de mai bine de trei ani. Dorul de casă însă nu o lasă. Și pentru că este o mămică grijulie, Silvia le cultivă celor doi copilași ai săi, gusturile locurilor natale. Are grijă să-i hrănească ca la mama acasă. Despre aceasta ne conving postările îmbietoare cu miros culinar, pe care le afișează pe rețelele sociale. Și în acest an, Silvia se pregătește pentru Crăciunul pe stil vechi.

separator

„Famila în care m-am născut este una numeroasă. Suntem cinci copii la părinți. Am învățat singură să gătesc deserturi, dar crăciuneii sunt curat rețeta mamei mele de la Puhoi. În fiecare an, respect tradiția și coc crăciunei ca la mama acasă. Avea ea o rețetă savuroasă de ieșeau atât de frumoși, de ne minunam de ce mâini de aur avea mama. Stăteam toți cinci împrejurul ei și ardeam de nerăbdare până îi scotea rumeniți și frumoși din cuptorul cu lemne. Astăzi, sunt și eu mamă și retrăiesc cu drag alături de soț și de copiii mei momentele unice de altădată. Nu pot descrie cât de frumos miroase în casă, când sunt crăciuneii în cuptor. E o mireasmă care-ți taie răsuflarea”

Provocată de Dr. Oetker, Silvia împarte cu drag rețeta, pas cu pas și cu alte gospodine, oriunde s-ar afla.

„Da, pe vremea copilăriei mele nu existau asemenea produse. Dar mă bucur că le avem măcar acum. Dau un plus de savoare copturilor și deserturilor. Mă bucur că astăzi gospodina modernă are asemenea produse la îndemână”, mărturisește Silvia.

Nu-i așa că v-ați dori și voi să simțiți magia Crăciunului zi de zi? Atunci intrați în promoție și puteți câștiga cufărul magic cu 30.000 de euro până pe 22.01.2017. Detalii găsiți pe http://ingrediente-prajituri.promotii-oetker.ro/craciun2017/md/ro.

Mai jos, vezi rețeta celor mai gustoși Crăciunei ca la Puhoi.

Ingredientele pentru aluat:

  • 700 gr de făina (în timpul frământări putem să mai avem nevoie de puțină făină )
  • 1 plic de drojdie uscată de la Dr. Oetker
  • 125 de lapte cald (pentru varianta de post înlocuim laptele cu apă)
  • 125 ml de apă caldă
  • 150 gr de zahăr pudră de la Dr. Oetker
  • 1 ou (pentru varianta de post excludem oul din rețetă)
  • 80 gr de unt (pentru varianta de post înlocuim untul cu ulei)
  • 1 linguriță rasă de sare

Pentru uns crăciuneii înainte de a-i pune la cuptor:

  • 50 ml de lapte
  • 1 gălbenus sau un ou întreg (pentru varianta de post ungem cu pensula înmuiată în puțină apă în care am dizolvat un pliculeț de zahăr vanilinat. Dr Oetker are unul foarte aromat)

Mod de preparare
Punem făina într-un castron mai mare. În mijlocul făinii facem un mic șanț și  adăugăm plicul de drojdie uscată plus zaharul vanilat de la Dr. Oetker, sarea, oul, untul, laptele și apa. Frământăm timp de  25 – 30 minute (ca să obțineți un rezultat cât mai bun, frământați aluatul foarte bine), până obținem un aluat elastic, care să nu se lipească de mână. Lăsăm aluatul în castronul în care l-am frământat, îl acoperim cu un prosop și îl punem la dospit într-un loc călduț o oră.Dupa o oră, înfăinăm suprafața de lucru și din aluat facem 20 de biluțe de mărimi egale. Suprafața pe care formăm crăciuneii nu trebuie să fie neapărat înfăinată (mie aluatul mi-a ieșit foarte bine, nu a fost lipicios, l-am putut lucra cu foarte mare usurință).

Luăm fiecare bucățică de aluat în parte, îl rulăm între suprafața de lucru și podul palmelor până obținem un rulou lung (cam 50 de cm) și subțire.

Împletim apoi câte 2 rulorui între ele și formăm o “gâță dublă” sub forma cifrei opt neîncheiată în partea de jos. Din toată cantitatea de aluat, mi-au ieșit 5 crăciunei și am mai făcut 2 hulubi din pâine, așa cum ne făcea mama acasă. Un mic secret moștenit de la mama mea ca să iasă colacii mai frumoși: învârtim marginile una spre dreapta și alta spre stânga, apoi le împletim. Lăsăm crăciuneii la crescut încă o oră la cald. După ce au dospit, îi ungem cu pensula, dintr-o compoziție obținută din lapte și gălbenuș.

Îi lăsăm la cuptor pentru 20 minute, până se rumenesc ușor.

Poftă mare și Crăciun fericit tuturor celor care sărbătoresc pe stil vechi!

Probleme la Aeroport din cauza ceții dense
Articolul anterior
Video! Cum să-ți aranjezi părul cu ajutorul unui maiou
Articolul următor
Alte articole interesante