Cum să faci acasă lapte vegetal din nuci sau semințe fără hidratare sau presare

Chiar dacă opțiunile pentru laptele vegetal devin din ce în ce mai variate pe piată, tot poate fi incredibil de greu să eviți aditivii precum guma guar în variantă ambalată și industrializată. Acest tip de stabilizatori pot crea daune serioase asupra florei intestinale, mai ales dacă folosești cu recurență lapte vegetal pentru smoothe-uri, prăjituri, ciocolată de casă și alte preparate vegane sau raw-vegane. Cea mai bună opțiune este laptele din două ingrediente: materia primă – nucile/semințele și… apă. Atât! Ok, poate și puțină sare de mare, însă în rest, laptele nu trebuie să conțină alte ingrediente, pe care nici nu le cunoști în majoritatea cazurilor și despre care avem puține informații la ora actuală. Ei bine, chiar dacă asta este mai bună variantă, acest tip de lapte este foarte greu de achiziționat, fiind foarte scump și nu se găsește în orice supermarket.

separator

lapte vegetal

Așadar, ce poți face în calitate de persoană care nu consumă produse lactate? Există varianta laptelui făcut în mod tradițional, un proces îndelung și anevoios care necesită pregătiri și minim 12-24 de ore în avans. Hidratat, curățat, stors, amestecat, filtrat, omogenizat cu blend-erul, etc. dar dacă nu ești o persoană care are așa de mult timp la dispoziție, îti va fi destul de greu să-ți faci propriul lapte vegetal acasă.

 

Pe www.zenivers.ro am găsit o reţetă care să-ți permită să te bucuri de lapte vegetal pentru o săptămână întreagă – rezistă până la 7 zile la frigider, ca orice alt lapte, de altfel. Dacă vrei să îl îndulcești puțin poți adăuga o linguriță/două de sirop de arțar, miere sau sirop de cocos.

 1. Lapte de migdale

Această rețetă derivă de fapt din unt de migdale, în loc de migdale crude însă vei fi uimit/ă să vezi că de fapt are același gust precum laptele vegetal de migdale și că își păstrează toate acele vitamine care îți fac pielea să strălucească.

lapte_de_migdale

Ingrediente

 • 3 linguri de unt de migdale, la alegerea ta (de preferat raw)
 • 2 măsuri de apă
 • un vârf de sare

Cum faci?

Adaugi toate ingredientele la blender ( cu îndulcitor, dacă e cazul. Mixezi până obții o consistență moale și pufoasă și…gata! Ai acum minim două căni de lapte de migdale gata să fie păstrat la frigider pentru o săptămână.

 1. Lapte de cânepă

Semințele de cânepă sunt o sursă veritabilă de omega 3 și proteine – în plus sunt mici și fine, așa că nu sunt bune de pus la hidratat (încă un motiv pentru cei care nu aleg această variantă, care necesită mult timp)

lapte-canepa-3

Ingrediente

 • ¾ cană de semințe de cânepă
 • 2 căni de apă
 • un vârf de sare

Cum faci?

La fel se procedează și în acest caz, se adaugă toate ingredientele, se mixează la blender și opțional – îndulcitor. Mixezi până obții consistența dorită. În cazul acesta poți să o filtrezi printr-un tifon sau printr-un plic de filtru de cafea, însă nu este neapărat necesar. Ai, de asemenea, minim 2 căni de lapte de cânepă pe care le poți pune la frigider.

 • Lapte de cocos

Laptele de cocos este în topul preferințelor al amatorilor de lapte vegetal, având în vedere consistența și faptul că este cremos, dulce și aromat. Mai mult decât atât este plind de acid lauric, care este antiviral, antifungic și antibacterial!

coconut milk and coconuts

Ingrediente

 • 1 cană de fulgi de cocos
 • 2 căni de apă
 • un vârf de sare

Cum faci?

Adaugăm toate ingredientele la blender, mixăm până obținem consistența dorită și strecurăm printr-o pânză foarte fină și curată, pe care nu o mai folosești și la altceva, de preferat. Reținem lichidul strecurat, adică laptele în sine și aruncăm pulpa, care nu mai  poate fi acum folosită la nimic. De asemenea, vom avea 2 căni de lapte de cocos care vor rezista la frigider timp de 7 zile.

Succes și… sănătate!

 

Cum să slăbești natural și sigur cu cea mai bună combinație de exerciții fizice în doar 6 săptămâni
Articolul anterior
De vorbă cu Galina Tomaș sau TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII despre Unica Sport
Articolul următor
Alte articole interesante