Cum să faci acasă lapte vegetal din nuci sau semințe fără hidratare sau presare

Chiar dacă opțiunile pentru laptele vegetal devin din ce în ce mai variate pe piată, tot poate fi incredibil de greu să eviți aditivii precum guma guar în variantă ambalată și industrializată. Acest tip de stabilizatori pot crea daune serioase asupra florei intestinale, mai ales dacă folosești cu recurență lapte vegetal pentru smoothe-uri, prăjituri, ciocolată de casă și alte preparate vegane sau raw-vegane. Cea mai bună opțiune este laptele din două ingrediente: materia primă – nucile/semințele și… apă. Atât! Ok, poate și puțină sare de mare, însă în rest, laptele nu trebuie să conțină alte ingrediente, pe care nici nu le cunoști în majoritatea cazurilor și despre care avem puține informații la ora actuală. Ei bine, chiar dacă asta este mai bună variantă, acest tip de lapte este foarte greu de achiziționat, fiind foarte scump și nu se găsește în orice supermarket.

separator

lapte vegetal

Așadar, ce poți face în calitate de persoană care nu consumă produse lactate? Există varianta laptelui făcut în mod tradițional, un proces îndelung și anevoios care necesită pregătiri și minim 12-24 de ore în avans. Hidratat, curățat, stors, amestecat, filtrat, omogenizat cu blend-erul, etc. dar dacă nu ești o persoană care are așa de mult timp la dispoziție, îti va fi destul de greu să-ți faci propriul lapte vegetal acasă.

 

Pe www.zenivers.ro am găsit o reţetă care să-ți permită să te bucuri de lapte vegetal pentru o săptămână întreagă – rezistă până la 7 zile la frigider, ca orice alt lapte, de altfel. Dacă vrei să îl îndulcești puțin poți adăuga o linguriță/două de sirop de arțar, miere sau sirop de cocos.

  1. Lapte de migdale

Această rețetă derivă de fapt din unt de migdale, în loc de migdale crude însă vei fi uimit/ă să vezi că de fapt are același gust precum laptele vegetal de migdale și că își păstrează toate acele vitamine care îți fac pielea să strălucească.

lapte_de_migdale

Ingrediente

  • 3 linguri de unt de migdale, la alegerea ta (de preferat raw)
  • 2 măsuri de apă
  • un vârf de sare

Cum faci?

Adaugi toate ingredientele la blender ( cu îndulcitor, dacă e cazul. Mixezi până obții o consistență moale și pufoasă și…gata! Ai acum minim două căni de lapte de migdale gata să fie păstrat la frigider pentru o săptămână.

  1. Lapte de cânepă

Semințele de cânepă sunt o sursă veritabilă de omega 3 și proteine – în plus sunt mici și fine, așa că nu sunt bune de pus la hidratat (încă un motiv pentru cei care nu aleg această variantă, care necesită mult timp)

lapte-canepa-3

Ingrediente

  • ¾ cană de semințe de cânepă
  • 2 căni de apă
  • un vârf de sare

Cum faci?

La fel se procedează și în acest caz, se adaugă toate ingredientele, se mixează la blender și opțional – îndulcitor. Mixezi până obții consistența dorită. În cazul acesta poți să o filtrezi printr-un tifon sau printr-un plic de filtru de cafea, însă nu este neapărat necesar. Ai, de asemenea, minim 2 căni de lapte de cânepă pe care le poți pune la frigider.

  • Lapte de cocos

Laptele de cocos este în topul preferințelor al amatorilor de lapte vegetal, având în vedere consistența și faptul că este cremos, dulce și aromat. Mai mult decât atât este plind de acid lauric, care este antiviral, antifungic și antibacterial!

coconut milk and coconuts

Ingrediente

  • 1 cană de fulgi de cocos
  • 2 căni de apă
  • un vârf de sare

Cum faci?

Adaugăm toate ingredientele la blender, mixăm până obținem consistența dorită și strecurăm printr-o pânză foarte fină și curată, pe care nu o mai folosești și la altceva, de preferat. Reținem lichidul strecurat, adică laptele în sine și aruncăm pulpa, care nu mai  poate fi acum folosită la nimic. De asemenea, vom avea 2 căni de lapte de cocos care vor rezista la frigider timp de 7 zile.

Succes și… sănătate!

 

O rețetă numai bună de pus în cămară, pentru iarnă

Gospodinele se pregătesc deja să pună în cămară, pentru iarnă, tot felul de bunătăți. Cele mai consumate preparate pe timpul iernii, și nu numai, sunt gogoșarii în sos de bulion, care se poate adăuga într-o mulțime de rețete culinare datorită gustului său aromat, sau poate fi consumat și simplu, ca garnitură. Unde mai pui că acest preparat se păstrează foarte bine în cămară de la un an la altul.

Vă prezentăm o rețetă de gogoșari în sos de bulion. Un preparat numai bun de pus în cămară, pentru iarnă.

Ingrediente:

  • 5 kg de gogoșari,
  • 500 grame ulei;
  • 500 grame de zahăr;
  • 500 grame de oțet;
  • foi de dafin;
  • boabe de piper;
  • boabe de muștar;
  • 800 grame de bulion;
  • sare după gust;

Mod de preparare:

Se spală gogoșarii, se curăță și se taie fideluță.

Se pun într-un vas restul ingredientelor, se amestecă și se pun pe aragaz, la fiert.

Când incepe să dea în clocot, se adaugă si gogoșarii tăiați și se lasă10 minute să fiarbă împreună, se amestecă de câteva ori.

Se scot apoi gogoșarii cu o paletă și se pun într-un castron și apoi în borcanele sterilizate.

Se toarnă apoi sosul fierbinte peste gogoșarii din borcane, se închd borcanele cu capacele și apoi se pun în cuptorul rămas încins de la sterilizarea borcanelor. Se lasă apoi să se răcească lent, odată cu cuptorul. A doua zi, borcanele pot fi duse în cămară, la loc răcoros și întunecos și după o săptămână deja pot fi consumați.

sursa: www.spynews.ro

Papanașii Laurei Cosoi. Se prepară, rapid și simplu

Cea mai importantă masă a zilei este chiar desertul, după cum ar spune cei mici. Bine, asta nu înseamnă că adulții nu s-ar putea bucura și ei din când în când de o pauză dulce! Pentru a veni în ajutorul iubitorilor de preparate delicioase care vor să se răsfețe sau să le facă o surpriză gustoasă copiilor lor, minunata actriță Laura Cosoi (40 ani) a postat o nouă rețetă pe blog-ul ei: papanași cu kefir, pesmet și nucă.

Acum că așteaptă și cel de-al treilea copil, vedeta petrece tot mai mult timp în bucătărie, fiind o adevărată pasionată a gastronomiei. Mai mult, în anul 2015, aceasta a câștigat și premiul Best TV Chef Book-Europe, pentru volumul „Rămâi la masă?“, în cadrul concursului Gourmand World Cookbook Awards, din China.

Până la urmă, cine altcineva ar putea să ne destăinuie minunatele secrete ale unui preparat extraordinar, dacă nu o tânără mămică iubitoare de artă culinară? Haide să vedem cum se prepară papanașii cu kefir, pesmet și nucă!

Ingrediente pentru papanașii Laurei Cosoi

  • 150 g griș,
  • 1 gălbenuș de ou,
  • o lingură de sana sau kefir,
  • 1/2 linguriță scorțișoară,
  • 1/2 linguriță cardamon,
  • 2 linguri esență vanilie,
  • 3-4 linguri de miere (sau zahăr),
  • 1 lingură unt,
  • 1/2 cană pesmet,
  • 3 linguri nucă  măcinată,
  • un pliculeț zahăr vanilat (opțional).

Mod de preparare pentru papanașii Laurei Cosoi

  1. La foc mic, într-o oală se pune sana,
  2. Se amestecă constant și când începe să se separe se adaugă grișul treptat, în ploaie,
  3. Apoi se adaugă cardamonul, scorțișoara, vanilia, gălbenușul bătut și mierea,
  4. Se amestecă la foc mic până când compoziția devine omogenă și relativ groasă, ca pentru o mămăligă mai tare,
  5. Apoi se ia de pe foc și, într-o altă tigaie, se pune untul, apoi pesmetul, nuca și zahărul vanilat.
  6. În continuare se amestecă continuu până compoziția capătă o culoare rumenie,
  7. Imediat după, cu o lingură se ia din oală compoziția și se fac niște bile pe care le tragi în pesmet.

Și asta e tot!

De asemenea, poți adaugă și brânză de vacă în compoziție, dar în acest caz va trebui să folosești mai mult griș. După preferință, papanașii Laurei Coșoi pot fi umpluți cu fructe sau magiun.

Acum că ai aflat și tu secretele unei rețete extraordinare de papanași, cu siguranță că vrei să prepari și tu o porție! Spor la treabă și poftă bună!

sursa: www.divahair.ro

Tartă cu dovleac: rețetă de familie a interpretei Aura

Rețeta de astăzi a interpretei Aura este una mai specială și deosebită, o tartă delicioasă cu dovleac. Este fină și foarte puhavă. Cu așa rețetă la sigur îi vei uimi pe oamenii tăi dragi. Te provocăm să o încerci și să ne spui și nouă cum ți s-a părut!

Cum să slăbești natural și sigur cu cea mai bună combinație de exerciții fizice în doar 6 săptămâni
Articolul anterior
De vorbă cu Galina Tomaș sau TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII despre Unica Sport
Articolul următor