Această împletitură de pește se prepară foarte ușor, iar rezultatul este uimitor!!! Poți folosi și alte fâșii de pește, tot ce contează e să obții un contrast apetisant.
Ingrediente:
– 4 bucăți lungi de file de cod;
– 2 bucăți late de file de somon;
– 30 g. stafide;
– 2 cepe;
– 400 ml. smântână proaspătă;
– 50 ml. vermut alb;
– 75 g. unt;
– ceapă verde;
– sare, piper.
Modul de preparare:
Spală stafidele, apoi lasă-le să se înmoaie într-un bol cu apă călduță timp de 30 minute. Scurge-le dar nu arunca lichidul în care s-au rehidratat.
Topește 30 g.unt într-o cratiță. Adaugă stafidele, calește-le 5 minute, apoi pune sare și piper după gust.
Toarnă puţin câte puţin apa în care au stat la înmuiat stafidele, inclusive treptat – 200 ml. smăntână.
Lasă amestecul să fiarbă 20 de minute la foc mic, într-un vas acoperit.
Între timp, taie bucățile de file de somon în lungime. Fă patru împletituri folosind pentru fiecare un file de cod și două bucăți de file de somon.
Încălzește cuptorul. Unge cu unt o tavă, curăță ceapă și tai-o solzișori. Presară ceapă în tavă, apoi pune împletiturile de pește.
Toarnă deasupra vermutul și restul de smântână. Pune tava la cuptor pentru 15-20 de minute.
Scoate cu atenție peștele pe un platou.
Scurge sosul din tava în care s-au copt împletiturile și strecoară-l. Pune-l pe foc și lasă-l să clocotească 5 minute.
Răstoarnă-l apoi peste sosul cu stafide. Adaugă sare și piper.
Toarnă sosul peste pește (deși nu arată prea bine, fiindcă acoperă exact farmecul împletiturii).
Poți servi sosul separat într-o sosieră (unde împletiturile nu mai apar ca fiind înnecate în sos, astfel păstrându-și imaginea festivă).
Poftă bună!