Garnitură din bulgur cu năut

Bulgurul este un produs din boabe de grâu opărite şi măcinate grosier, a cărui denumire provine din limba turcă. Se vede că în bucătăria noastră bulgurul a pătruns încă în timpul Imperiului Otoman.

separator
1450709_10151744229316567_706771996_n
Tamara Șchiopu,
nutriționist,
EtnoGastronomica

Această salată este extrem de nutritivă şi săţioasă datorită proteinelor din bulgur şi din năut şi vitaminelor din pătrunjel şi din ceapă. Iar aromele proaspete şi îmbătătoare ale pătrunjelului, cepei verzi şi ardeilor copţi vor face să vă simţiţi ca în mijlocul verii.

Ingrediente pentru 8-10 persoane:

  • 300 g bulgur uscat
  • 250 g năut fiert
  • 1,5 litri apă sau bulion vegetal
  • 7-8 ardei sau gogoşari conservaţi
  • 4 fire de ceapă verde
  • 3-4 linguri porumb zaharat conservat
  • 1 mănunchi de pătrunjel
  • Ulei presat la rece, de măsline sau floarea-soarelui
  • Sucul unei lămâi stoarse, după dorinţă
  • Sare şi piper, după gust
Fără titlu-1-Recovered

Mod de preparare

  1. Bulgurul se spală bine în apă rece, după care se scurge şi se pune într-o cratiţă spaţioasă, adăugându-se apa sau bulionul rece.
  2. Cratiţa se pune la foc şi, când începe să clocotească, se dă focul foarte încet, se acoperă cu un capac şi se fierbe exact 15 minute, după care se dă deoparte până se răceşte complet bulgurul.
  3. Între timp, se toacă mărunt ceapa verde şi pătrunjelul, iar ardeii conservaţi se taie în felii de 1 cm lăţime.
  4. Când bulgurul s-a răcit, se amestecă uşor cu o lingură de lemn, astfel încât să devină o masă uscată, pufoasă şi uşoară.
  5. Se adaugă celelalte ingrediente, împreună cu năutul şi porumbul zaharat.
  6. Înainte de a servi garnitura, se adaugă uleiul, sucul de lămâie (opţional), sare şi piper după gustul gospodinei.
  7. Salata se serveşte într-un platou mare şi adânc, iar restul neconsumat poate fi păstrat în frigider până a doua zi, când salata va fi tot atât de gustoasă.

De post! FASOLE VERDE LA TIGAIE

Fasole verde la tigaie, o rețetă sănătoasă, extrem de gustoasă și ușor de făcut acasă. Fie că o consideri o mâncărică rapidă de post sau o garnitură sănătoasă pentru friptură, cu siguranță faci alegerea ideală! Citește rețeta pas cu pas pentru fasole verde la tigaie!

INGREDIENTE

  •  600 g fasole verde
  •  5 roșii medii
  •  6 căței de usturoi tocați
  •  3-4 cepe medii
  •  sare, piper, mărar și pătrunjel tocat – după gust

Mod de preparare:

Așadar, fasolea verde se taie în bucăţi de 2-3 cm şi se opăreşte un pic în apă cu sare. Se dă sub un jet de apă rece şi se lasă la scurs. Ceapa se toacă mărunt şi se aruncă în tigaia cu ulei încins, amestecând continuu.

Când devine transparentă, se adaugă în tigaie fasolea şi jumătate din cantitatea de roşii. Se lasă 5 minute pe foc, până se sting roşiile.
Se adaugă şi restul de roşii, verdeaţa şi usturoiul şi se lasă sub capac până când fasolea e fiartă. Se mai prăjeşte fără capac încă un minut şi se serveşte fierbinte.

Fasolea verde poate fi garnitura ideală pentru un fel principa de mâncare ori poate fi consumată simplă, la masa de seară. Gustul este delicios, iar beneficiile consumului de fasole verde nu vor întârzia să apară!

TIRAMISU PAS CU PAS

Un desert savuros ce poate fi pregătit în doar câțiva pași într-0 seară când vrei să îți impresionezi prietenii. Secretele ți le spunem mai jos. Iată ce ai de făcut pentru a obține cel mai bun tiramisu.

INGREDIENTE
200 ml cafea tare
40 ml coniac
4 ouă
50 g zahăr
500 g mascarpone
150 g pişcoturi
2-3 linguri cacao

Mod de preparare:

Se face cafeaua şi se lasă la răcit, apoi se pregătesc celelalte ingrediente. Între timp, se separă gălbenuşurile de albuşuri în două vase și se pune zahărul peste gălbenuşuri. Cu ajutorul unui mixer, reglat la o viteză medie, se amestecă gălbenuşurile cu zahărul.

Se mixează gălbenuşurile cu zahărul circa 2 minute, până ce zahărul se dizolvă complet. Mascarpone se freacă până se înmoaie puţin şi se pune peste crema de gălbenuşuri. Cu ajutorul mixerului, se amestecă brânza mascarpone cu crema de gălbenuşuri. Amestecul se mixează 1 minut, până ce se obţine o cremă omogenă, cu aspect lucios.

Se mixează albuşurile circa 2 minute, până ce se obţine o spumă care se desprinde de vas. Peste crema de mascarpone şi gălbenuşuri se adaugă albuşurile bătute spumă şi se amestecă. Pişcoturile se înmoaie în siropul de cafea cu coniac şi se aşază într-o tavă, ca în imagine. Peste pişcoturi, se pune 1/2 din crema de mascarpone. Se adaugă încă un strat de pişcoturi.

Se întinde restul de cremă, iar deasupra se pre­sară cacao. Se pune la frigider cel puţin 3 ore.

Tiramisu este gata!

TURTĂ DULCE DE CASĂ

Cel mai bun desert care ne aduce aminte de copilărie se poate face foarte ușor și acasă. Iată cum faci turtă dulce de casă, după rețeta clasică!

INGREDIENTE
500 g făină
4 ouă
9 linguri miere
200 g zahăr pudră
1 linguriță mix de condimente: scorțisoară, nucșoară, cuișoare, ghimbir, anason.
1 linguriță bicarbonat
1 lingură zeamă de lămâie

Rețetă clasică de turtă dulce:

Amestecă untul topit cu mierea, zeama de lămâie și zahărul, într-o crăticioară, pe focul mic. Dă de pe foc după ce s-a omogenizat compoziția și lasă la răcit. Între timp, amestecă ingredientele uscate (tot ce a rămas, cu excepția ouălor). Combină amestecul de unt topit cu ingredientele uscate. Bate ouăle și adaugă-le peste.

Frământă lent, dar ferm aluatul de turtă dulce, până vei obține o pastă omogenă. Dacă încă ți se lipește de mâini, înseamnă că îi mai trebuie făină. Adaugă făină puțin câte puțin până ajungi la consistența dorită – aluatul final trebuie să fie elastic și nelipicios. Acoperă vasul în care e aluatul cu un prosop curat și lasă să crească cel puțin 30 de minute.

Preîncălzește cuptorul și tapetează o tavă cu foaie de copt. Formează biluțe de turtă dulce din aluat și pune-le pe tavă, păstrând distanță de 1-2 cm între ele ca să aibă loc să crească fără să se lipească.
Dă-le la cuptor 10-15-20 de minute (în funcție de cât de mari ai format turtele), verificând din când în când să nu se ardă.
Turta dulce de casă este gata și numai bună de mâncat. Îți dorim poftă bună!

La 101 ani viața abia începe! Vezi cât de bine arată Valentina Chirsanova!
Articolul anterior
Ce nu știai despre sâni
Articolul următor