Rețeta de post: humus cu sos de urzici

Este bogată în vitamina C și fier, conține un număr mare de aminoacizi, ulei volatil, provitamina A, vitamina B2 și K, acid folic, săruri de calciu și fosfați. Este vorba de urzică, planta-medicament de care organismul nostru are nevoie la început de primăvară.
Datorita vitaminei K urzica are proprietăți hemostatice, antihemoragice. În bucatarie cel mai des este consumată sub formă de piure, dar este potrivită și în ciorbe de primăvară. În combinație cu humusul, care are un conținut ridicat de fibre și proteine poți prepara o gustare sanătoasă și săracă în calorii, ideală pentru a fi consumată în perioada postului sau atunci când ții o dietă. Dacă vrei un preparat mai special care să conțină urzici și humus, am descoperit pe floricacuisine.wordpress.com o rețetă care te va face să te lingi pe degete: humus cu sos de urzici.

separator

sos

Ingredientele necesare:

  • 600 g urzici proaspete
  • 1 ceapă mare
  • 3-4 căţei de usturoi
  • 100 g smântână de 20% grăsime
  • 50 ml frişcă de 23% grăsime
  • 1 lingură rasă de făină
  • sare, piper negru proaspăt măcinat (după gust)
  • oregano (după gust)
  • ½ lămâie
  • un cubuleţ de unt
  • humus (pentru servire)
  • pătrunjel (pentru decor)

Pentru început spălăm bine urzicile sub jet de apă rece. Între timp, punem un castron cu apă la fiert. Curăţăm legumele şi le tocăm mărunt.

În momentul în care apa a început să fiarbă, punem urzicile în ea şi stoarcem sucul de lămâie, pentru a preveni schimbarea culorii urzicilor. Fierbem urzicile pentru aproximativ 7 minute, după care scurgem apa. Pînă acestea se răcoresc, încingem o tigaie la foc mediu. Cînd tigaia s-a înfierbîntat, adăugăm untul şi călim ceapa şi usturoiul. În momentul în care ceapa a devenit transparentă, adăugăm urzicile tocate mărunt. Amestecăm bine totul şi adăugăm făina. Amestecăm făina cu toate celelalte şi turnăm frişca împreună cu smântâna. Totul se amestecă, se asezonează cu sare, piper negru proaspăt măcinat şi oregano după gust şi se lasă la foc mic pentru aproximativ 10 minute.

sos1

Sosul de urzici este gata şi se serveşte imediat cu mămăligă, pîine sau humus. Se presară înainte de servire cu pătrunjel tocat mărunt.

Bon appétit!

Infecție cu rotavirus! O grădiniță a fost închisă
Articolul anterior
Pungi colectoare gratuite pentru pacienții operați pe colon!
Articolul următor