Dacă eşti pregătit să renunţi anul acesta la cozonac, încearcă o variantă mai simplă pentru prăjitura de Crăciun. Iată o reţetă la fel de gustoasă şi mult mai uşor de preparat. Este plină de fructe confiate şi mirodenii şi se potriveşte şi lângă vinul fiert, şi lângă o cană cu ceai.

Ingrediente (pentru 16 porţii)
- 300g stafide aurii şi negre combinate
- 100g merişoare confiate
- 150g smochine uscate, tăiate în bucăţi mici
- 175ml votcă
- 1 linguriţă extract de vanilie
- 175g unt moale (şi ceva în plus pentru uns tava)
- 175g zahăr brun
- 3 ouă, bătute uşor
- 125g faină
- ¾ linguriţă piper negru
- 2 linguriţe amestec scorţişoară, nucşoară, cuişoare, cardamom măcinate
Mod de preparare
Pune fructele la înmuiat în votcă amestecată cu extractul de vanilie, cel puţin 24 de ore înainte să pregăteşti prăjitura. Acoperă vasul cu folie alimentară.
Încinge cuptorul la 150C . Unge şi tapetează cu hârtie de copt o tavă rotundă (20cm) cu pereţi detaşabili.
Bate cu mixerul untul moale împreună cu zahărul, până când zahărul se dizolvă. Adaugă, treptat, ouăle bătute, apoi puţin câte puţin făina, amestecată cu mirodeniile.
Scurge fructele puse la înmuiat şi adaugă-le în aluat, amestecând ca să se încorporeze.
Toarnă compoziţia în tava pregătită. Coace prăjitura 1 ora şi 40 de minute, până când trece de testul scobitorii. Lasă-o să se răcească în tavă şi abia apoi poţi să o scoţi.