Cui nu-i plac deserturile delicioase? Cu siguranță, sunt puține persoane care nu preferă dulciurile. Deși nouă, femeilor, pe lângă plăcere, ne oferă și câțiva centimetri la talie, oricum le adorăm. Bine, dacă avem grijă să moderăm cantitatea dulciurilor, nu vom fi afectate în niciun fel. Drept urmare, putem fără grijă să începem a prepara deserturile recomadate de bloggerița ValeriaȚurcan.
CLAFOUTIS CU CIREȘE
Ingrediente:
- 4 ouă
- 300 gr. – făină albă
- 250 ml. – lapte
- 100 gr. – zahăr
- 60 gr. – unt topit și încă puțin pentru uns
- 1 praf de sare
- 1 linguriță – esență de vanilie
- 700 gr. – cireșe
Pentru decor:
- zahăr pudră
Mod de preparare:
- Mai întâi de toate scoate sâmburii din cireșe.
- Aranjează cireșele într-o tavă rotundă de 28 cm. unsă cu unt.
- Între timp ocupă-te de aluat: pune ouăle într-un bol încăpător, toarnă zahărul, esența de vanilie și amestecă totul bine cu ajutorul unui tel.
- Toarnă deasupra laptele, untul topit și mai amestecă puțin.
- După care adaugă făina, un praf de sare, încorporează-le și pe ele bine, până nu vei avea cocoloașe.
- Toarnă mixtura de aluat în mijlocul formei peste cireșe.
- Pune tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru 50-55 de minute sau până se rumenește frumos.
- Lasă clafoutis-ul să se răcească 20-25 de minute înainte să îl servești.
GALETĂ (TARTĂ) CU CAISE
Ingrediente:
- 1 gălbenuş de ou
- 1 lingură – fulgi de migdale (opţional)
- 1 lingură – zahăr brun
Pentru aluat:
- 300 gr. – făină albă
- 150 gr. – unt (rece)
- 100 gr. – zahăr pudră
- 1 ou mare
- 1 linguriţă – esenţă de vanilie
- 1/3 linguriţă – sare
Pentru umplutură:
- 500 gr. – caise (de mărimi mici spre medii)
- 200 gr. – brânză moale de vaci
- 50 gr. – stafide
- 50 gr. – zahăr pudră
- 1 albuş de ou
Pentru decor:
- Zahăr pudră
- Mentă
Mod de preparare:
- Toarnă făina, zahărul pudră şi untul într-un robot de bucătărie şi mixează bine (circa 15 secunde) până se încorporează ambele ingrediente, după care adaugă oul, sarea şi vanilia, mai mixează circa 30 de secunde până se leagă aluatul (fii atent(ă), în caz că amesteci mai mult, aluatul se întăreşte). Scoate aluatul din robotul de bucătărie şi dă-i forma unei bile sau a unui disc, după care înveleşte-l în folie alimentară şi pune-l la frigider pentru o oră.
- Cu puţin timp înainte de a scoate aluatul din frigider, începe să te ocupi de umplutură: Pune brânza de vaci împreună cu albuşul de ou într-un bol, amestecă bine cu o spatulă până primeşti o consistenţă cremoasă, după care adaugă zahărul pudră şi mai amestecă puţin. Pe final încorporează stafidele şi lasă crema de brânză puţin deoparte.
- Încinge cuptorul la 200 de grade C.
- Taie o jumătate din cantitatea de caise felii, iar cealaltă jumătate în două, scoate sâmburii pe parcurs.
- Scoate aluatul din frigider. Pudrează masa de lucru cu făină, taie aluatul în două (cât lucrezi cu o jumătate, pune-o pe cealaltă înapoi la frigider). Formează o bilă şi începe să o întinzi în formă de cerc de circa 30-35 cm. Transferă aluatul întins pe o tavă de copt tapetată cu foaie de copt. În mijlocul cercului întinde ½ din cantiatea de cremă de brânză, lăsând o margine de aproximativ 7-8 cm., după care aranjează ½ din cantitatea de caise tăiate, pe toată suprafaţa cremei de brânză (pe la margini caisele tăiate felii şi la mijloc cele tăiate în jumătate). Ulterior trage marginile peste umplutură, dar în aşa fel încât mijlocul cu caise să rămână neacoperit.
- Unge marginile cu gălbenuş de ou, presară deasupra câţiva fulgi de migdale şi zahăr brun (fă acelaşi lucru cu cealaltă bucată de aluat şi cu ingredientele rămase).
- Pune tarta la cuptor pentru 35 de minute sau până ce totul se rumeneşte frumos.
- Scoate tarta din cuptor şi las-o să se răcească cel puţin 20 de minute, apoi transfer-o atent pe o farfurie şi serveşte-o puţin călduţă sau chiar rece cu îngheţată sau cu un ceai sau o cafea.
ÎNGHEȚATĂ DIN SUC DE PORTOCALE CU CĂPȘUNI ȘI MENTĂ
Ingrediente:
- 400 gr. – suc de portocale
- 10-12 căpșuni
- 12 frunze de mentă
Mod de preparare:
- Spală și taie felii căpșunile.
- Ai nevoie de forme pentru înghețată sau orice alte forme (poți folosi chiar și pahare de plastic), ai nevoie de bețe speciale pentru înghețată (poți folosi și pe cele salvate de la înghețata de la magazin).
- Umple formele cu suc de portocală lăsând cam 2 cm. de la margini, pune feliile de căpșuni (4-5 felii la o formă) și câte 4 frunze de mentă.
- Pune mai întâi recipientele la congelator până se face textura puțin solidă (30 minute) apoi înfinge bețișoarele, după care mai ai nevoie de 2-3 ore pentru ca înghețata să fie congelată.
- Ca să poți scoate înghețata din recipiente, scufundă pentru câteva secunde baza în apă fierbinte.