Merele coapte sunt un desert care încântă aproape numai prin miros. Este mirosul acela care te face să te simţi ca acasă, oriunde te-ai afla. Nu se prepară greu, doar umpluturile diferă. Merele se pot umple cu dulceaţă, cu diverse creme, cu caramel, se pot îmbrăca în aluat sau se pot coace ca atare, cu un praf de scorţişoară. Merele umplute cu fructe uscate sunt o combinaţie de moale cu crocant, iar untul şi mierea formează un sos prin care poţi trece bucăţile de fructe pentru un gust deosebit.
Ingrediente
- 4 mere mari
- 8 linguri miere
- 4 linguriţe zahăr vanilat
- 1 linguriţă esenţă vanilie
- 8 linguri fructe uscate
- 4 linguri nucă
- 2 linguriţe unt
- 4 linguri alune pădure
Nu decoji merele, spală-le bine, taie-le capacul, scoate miezul şi dă-l prin răzătoare. Unge interiorul fiecărui măr cu jumătate de linguriţă de unt. Pune merele într-o tavă mai mică, pe măsura lor, pentru a sta unite şi în picioare. Ţine merele în cuptor timp de 20 de minute, la 200 grade C până ce se înmoaie uşor. Adaugă câte două linguri de fructe uscate, una de nucă şi una de alune de pădure în fiecare măr. Toarnă deasupra o lingură de miere, acoperă cu capacul şi mai lasă în cuptor încă 5 minute, pentru ca mierea să se încălzească în interiorul mărului şi să se amestece cu untul.