Pentru că sărbătorile au trecut, iar mesele copioase nu sunt parte a meniului nostru, îți prezentăm o salată ușoară, bogată în nutrienți și o mulțime de mirodenii sănătoase, care îți vor încânta papilele gustative, pe lângă aroma seducătoare de bostan și ardei copți. O rețetă sănătoasă și gustoasă, pe care, cu siguranță, vei dori să o prepari de nenumărate ori!
Ingrediente:
- 100 gr de cuscus
- 120 ml de apă clocotită
- 2 linguri mari de ulei de măsline
- sare
- piper proastăt măcinat
- 350 gr de bostan curățat și tăiat în cubulețe de 2,5×2,5 cm.
- 4 ardei dulci
- rozmarin
- usturoi (opțional)
- 2 linguri mari de muștar boabe
- 2 linguri mari de suc de lamâie
- 2 linguri mari de miere de albini
- 1 linguriță de ghimbir proaspăt ras
- ½ din ceapă rosie medie
- mix de frunze de salată.
Mod de preparare:
1. Într-un castron se pune cuscus, sare și piper, se toarnă uleiul de măsline și apa fiartă. Se acoperă și se lasă să stea timp de 15 minute. Apoi, se amestecă.
2. Dovleacul, tăiat în cubulețe, se sărează, se presară rozmarin (se poate și fără) și se coace 25 de minute la 200 de grade, așa încât acesta să devină moale, dar să nu își piardă forma, după care îl punem la răcit.
3. Ardeii se spală și se coc întregi la rolă, stropiți cu ulei de măsline, până devin moi. Apoi, îi punem la răcit, într-o pungă de plastic. După ce am curățat pelița și semințele, ardeii se taie în felii de 2 cm.
4. Într-un castron amestecăm ardeii copți, ghimbirul ras și doi căței de usturoi zdrobiți. Se sărează, se stropesc cu ulei de măsline și miere. Lăsăm să se marineze 10-15 minute.
Pregătim sosul pentru salată:
Amestecăm muștarul, mierea de albine, sucul de lamâie și uleiul de măsline.
Pe mijlocul platoului așezăm 2 linguri de cuscus, felii subțiri de ceapă roșie, bostanul preparat și ardeii copți, iar deasupra – un mix de frunze de salată. La final, stropim abundent cu sosul pregătit.
Salata este gata! E delicioasă, serviți cu plăcere!
Rețetă: Julia Rodnițchi
Foto: Mariana Petrenco