O rețetă foarte colorată și sănătoasă, unde bostanul și-a găsit locul de frunte

Pentru că sărbătorile au trecut, iar mesele copioase nu sunt parte a meniului nostru, îți prezentăm o salată ușoară, bogată în nutrienți și o mulțime de mirodenii sănătoase, care îți vor încânta papilele gustative, pe lângă aroma seducătoare de bostan și ardei copți. O rețetă sănătoasă și gustoasă, pe care, cu siguranță, vei dori să o prepari de nenumărate ori!

separator
15870876_1063224553803429_755015736_n

Ingrediente:

  • 100 gr de cuscus
  • 120 ml de apă clocotită
  • 2 linguri mari de ulei de măsline
  • sare
  • piper proastăt măcinat
  • 350 gr de bostan curățat și tăiat în cubulețe de 2,5×2,5 cm.
  • 4 ardei dulci
  • rozmarin
  • usturoi (opțional)
  • 2 linguri mari de muștar boabe
  • 2 linguri mari de suc de lamâie
  • 2 linguri mari de miere de albini
  • 1 linguriță de ghimbir proaspăt ras
  • ½ din ceapă rosie medie
  • mix de frunze de salată.

Mod de preparare:

1. Într-un castron se pune cuscus, sare și piper, se toarnă uleiul de măsline și apa fiartă. Se acoperă și se lasă să stea timp de 15 minute. Apoi, se amestecă.

2. Dovleacul, tăiat în cubulețe, se sărează, se presară rozmarin (se poate și fără) și se coace 25 de minute la 200 de grade, așa încât acesta să devină moale, dar să nu își piardă forma, după care îl punem la răcit.

3. Ardeii se spală și se coc întregi la rolă, stropiți cu ulei de măsline, până devin moi. Apoi, îi punem la răcit, într-o pungă de plastic. După ce am curățat pelița și semințele, ardeii se taie în felii de 2 cm.

4. Într-un castron amestecăm ardeii copți, ghimbirul ras și doi căței de usturoi zdrobiți. Se sărează, se stropesc cu ulei de măsline și miere. Lăsăm să se marineze 10-15 minute.

Pregătim sosul pentru salată:

Amestecăm muștarul, mierea de albine, sucul de lamâie și uleiul de măsline.

Pe mijlocul platoului așezăm 2 linguri de cuscus, felii subțiri de ceapă roșie, bostanul preparat și ardeii copți, iar deasupra – un mix de frunze de salată. La final, stropim  abundent cu sosul  pregătit.

Salata este gata! E delicioasă, serviți cu plăcere!

Rețetă: Julia Rodnițchi

Foto: Mariana Petrenco

Olade. Trei secrete pentru a le găti

Oladiile sunt un fel de combinatie între clătite și pancakes-uri.

Ingrediente:

  • ouă – 2 buc.
  • chefir – 300 ml.
  • zahăr – 1 lingură.
  • ulei de floarea soarelui – 1 lingura.
  • sare – 1/4 linguriță.
  • sifon – 0,5 linguriță.
  • făină – 220 gr. (+ 2-3 linguri)

Iată cele 3 secrete

  1. Încălzește chefirul.
  2. Ordinea ingredientelor (în special sifon).
  3. Puteți lăsa să stea 5-10 minute pentru ca sifonul să aibă timp să reacționeze.

Mod de preparare

  • Combinați chefirul, ouăle, zahărul și sarea.
  • Pune tigaia la foc mediu.
    Este necesar să-l încălziți astfel încât degetul coborât să fie fierbinte, dar tolerabil (se amestecă în mod constant și asigurați-vă că ouăle nu se coagulează)
  • Adăugați făina, bateți până se omogenizează. Cantitatea de făină depinde de grosimea chefirului.
  • Dacă este lichid, aveți nevoie de 3 linguri în plus. Aluatul trebuie să curgă foarte încet din lingură
  • Adăugați sifon, amestecați, apoi turnați ulei.
  • Nu mai puteți amesteca și mai amestecați aluatul.
  • Turnați ulei într-o tigaie încălzită și puneți 1 lingură.
  • Se prăjește până se rumenește.

Gogoșari în oțet – o rețetă delicioasă care se gătește rapid

Vă prezentăm o rețetă de gogoșari gustosi ce se gatesc destul de repede. Acesti gogosari sunt foarte populari la mesele noastre de sarbatoare. E o reteta de pe gatesceu.ro verificata si experimentata in timp, nu am dat gres niciodata, sunt crocanti si au un gust dulce-acrisor. E un aperitiv apreciat de toti.

Se spala gogosarii, se scoate semintele si cotorul si se taie felii in 4-5 bucati.

Preparam marinada: punem intr-un vas mai adinc la fiert apa, uleiul, otetul, zaharul, piperul negru boabe, frunza de dafin, amestecam totul si saram dupa gust.

Cand incepe sa fiarba punem si usturoiul feliat.

Si o parte din gogosarii taiati.

Dupa ce incepe sa fiarba mai lasati la foc mediu pentru inca 6-8 minute la fiert toate ingredientele, amestecand uneori. Apoi luam un borcan, din timp spalat si sterilizat, punem la fundul borcanului o frunza de telina si cu o lingura luam cate 2-3 bucati de gogosar si umplem borcanul, punem si un pic din marinada.

Punem capacul la borcan, le intoarcem cu capacul in jos si le astupam cu ceva cald, asa procedam si cu partea de gogosari ramasa.

Dupa ce au stat borcanele o zi sub o plapuma calda, le depozitam in camera pentru conservatii. Sunt gata marinati cam peste o luna.
Pofta Buna!

Rețetă de cartofi prăjiți fără ulei. Delicioși și nu fac rău organismului

Rețeta de e cartofi prăjiți în albuș de ou este ideală pentru cei care țin dietă, pentru copii, dar și pentru cei care vor să evite uleiul. Pentru a face această mîncare avem nevoie de doar 5-7 cartofi medii și două albușuri de ou. Nu uita de sare, piper și boia dulce.

Primul pas este să curătăm cartofii, îi spălăm și îi tăiem felii subțiri. Într-un bol punem albușurile de ou și condimentele, după gust, iar apoi amestecăm. Cartofii tăiați se trec apoi prin compoziția obținută.

Într-o tavă în care punem hârtie de copt vom așeza cartofii, lâsând preparatul la cuptor timp de 15 minute, la 200-220 de grade. Asta este tot. Poftă bună!

Greșelile pe care le facem când gătim cartofii prăjiți

Mare atenție la cartofii pe care îi alegi. Când mergi la cumpărături, verifică fiecare cartof să nu fie moale sau să nu prezinte lovituri. Dacă vrei să faci cartofi prăjiți este indicat să-i alegi pe cei albi. Cartofii nu trebuie aruncați direct în tigaie! Înainte, ei trebuie puși într-o oală cu apă rece timp de o oră pentru a îndepărta amidonul, care poate fi periculos.

Alege o tigaie subțire, cu acoperire non-aderentă sau o tigaie din oțel sau fontă cu fundul gros. Dacă faci cartofi prăjiți în ulei, încinge tigaia și apoi pune cartofii. Condimentele trebuie adăugate la sfârșit. Dacă pui sare peste cartofi în timp ce sunt pe foc, sarea va scoate apa din cartofi, iar aceștia nu vor mai face crustă.

Cartofii sunt o sursă bună de vitamine și minerale, în special vitamina C, vitamina B6, potasiu și magneziu. Cartofii au foarte puține grăsimi și 0% colesterol. Ei reglează digestia și ne pot ajuta să slăbim. Aceștia conțin multe fibre. Acestea normalizează tranzitul intestinal, reduc simptomele indigestiei, constipației sau diareei și pot calma balonarea și flatulența.

sursa

Atenție la buzunare! Poliția avertizează că se fură în piețele din Chișinău
Articolul anterior
Bianca Drăgușanu s-a pozat nemachiată! Vezi cum arată
Articolul următor