Pâinea indianului se prepară uşor, fără drojdie, din făină integrală

Chapati este pâinea cea de toate zilele a indianului. Este o lipie fără drojdie, fără praf de copt, făcută doar din făină integrală, apă şi sare. Chapati este simplu de făcut şi delicioasă la gust. 

separator
chapati_new_

INGREDIENTE:

  • 1 cană făină integrală de grâu (sau 6 linguri pline, cu varf)
  • 1/4 linguriţă sare
  • 1 ceaşcă apă calduţă (mai mult sau mai puţin, în funcţie de calitatea făinii)
  • 1 linguriţă ulei

Mod de preparare

Într-un castron amestecă făina cu sarea. Toarnă apa câte puţin, atât cât să iasă un aluat moale dar ferm, nu foarte lipicios. Frământă şi eventual mai adaugă puţină făină sau apă, în funcţie de cum simţi aluatul la mână. Trebuie să fie elastic şi ferm, dar nu tare. Când deja aluatul are o formă, unge-ţi mâna cu 1 linguriţă ulei şi mai framântă 10-20 secunde. Toata operaţiunea de frământare durează maxim 5 minute. Acoperă-l şi lasă-l să stea minim 10 minute.

După ce a stat suficient, ia aluatul la frământat încă câteva secunde după care îl împarţi în 6 bile egale.

chapati2

Pune o tigaia de fontă pe foc mediu ca să se încălzească. Ia o bilă de aluat, trece-o bine prin făină, presară şi suprafaţa de lucru cu puţină făină şi începe să intinzi cu sucitorul.

Intinde aluatul sub forma unui disc cu diametrul de cam 12-15 cm. Chapati trebuie să fie intinse într-un strat uniform şi subţire, cam cât o clătită, dar nu atât de subţire încât aluatul să se rupă şi nici nu trebuie să aibă găuri.

chapati6

În această etapă nu folosi ulei. Lasă pâiniţa în tigaie cam 40 secunde sau mai mult până vezi că începe să se închidă la culoare şi să aibă umflături.

Atunci e momentul să o întorci. După câteva secunde va începe să se umfle. Preseaz-o uşor cu spatula, fără să o spargi, pe toată suprafaţa ei.

Îl consumi şi tu. Alimentul care îţi distruge ficatul mai tare decât alcoolul
Articolul anterior
Lucia Roşca: „Viaţa are sens… Aşteptăm cu sufletul la gură…”
Articolul următor