Răsfață-ți copilul cu delicii dulci!

Vara este anotimpul preferat al copiilor, din mai multe motive. Unul dintre ele ar fi vacanța mult așteptată, cea în care cei mici pot să facă aproape tot ce își doresc, inclusiv să își alinte papilele gustative cu orice le poftește inima. Dacă ești mămică și vrei să îi faci vara mai frumoasă copilului tău, nu ezita să prepari rețetele delicioase recomandate de food bloggerița Liuba Florica.

separator

liuba

 

Tiramisu cu zmeură și ciocolată

tiramisu

Ingredientele necesare:

  • 125 g biscuiți Savoiardi
  • 500 g mascarpone
  • 2-3 portocale
  • 1 lingură whisky
  • 3-4 linguri zahăr pudră
  • 50-100 ml lapte
  • ½ linguriță esență de vanilie
  • 150 g zmeură
  • 1 tabletă ciocolată neagră
  • mentă (pentru decor)

 Mod de preparare:

Într-o tavă de aproximativ 20 x 30 cm, așezăm biscuiții. Apoi, stoarcem sucul portocalelor și îl turnăm deasupra biscuiților, după care îi stropim cu whisky.

Separat, într-un bol amestecăm cu un tel brînza mascarpone, zahărul pudră și esența de vanilie. Dăm prin răzătoare coaja unei portocale și o adăugăm la amestecul de mai sus. Adăugăm treptat laptele pînă cînd obținem o textură cremoasă a amestecului de mascarpone.
*textura amestecului de mascarpone urmează a fi ca a unei smîntîne cu procent înalt de grăsime. 

Acoperim cu această cremă biscuiții înmuiați. După care, așezăm zmeura.

Punem tableta de ciocolată neagră, care a stat la frigider, pe un tocător cu partea netedă în sus. Luăm un cuțit lat și îl tragem cu ambele mîini de-a lungul tabletei de ciocolată, formînd astfel fîșiile de ciocolată. Luăm atent fîșiile de ciocolată cu cuțitul și le presărăm peste zmeură.
ne străduim să evităm presărarea fîșiilor de ciocolată cu mîna, deoarece acestea se topesc imediat.

Decorăm desertul cu frunzulițe de mentă și îl punem la frigider pentru cel puțin 2 ore. Tiramisu cu zmeură și ciocolată este gata.


Mule moldovenești

mule

Ingredientele necesare:

  • clătite
  • 500 g brânză de vaci de 9% grăsime
  • 2 ouă
  • 3 linguri zahăr
  • 1 pliculeț zahăr vanilat
  • 1 praf de sare
  • stafide (după gust)
  • 70 g unt
  • smântână (pentru servire)

Mod de preparare:

Pentru început setăm rola la 180º.

Într-un bol amestecăm brânza de vaci, zahărul, sarea și ouăle. Adăugăm stafidele, dacă le preferăm.

Apoi, tăiem câteva cubulețe de unt și le punem pe fundul tavei de copt. Tăiem fiecare din clătite în 4 părți egale și le umplem cu amestecul din brânză de vaci. Apoi, le așezăm în tava de copt. La fiecare 2 straturi de mule tăiem câteva cubulețe de unt, pentru ca acestea să nu se lipească în timpul coacerii. Ultimul strat de mule, la fel, îl acoperim cu câteva cubulețe de unt și un strat de clătite întregi. Acestea din urmă nu vor permite rumenirea excesivă a stratului extern de mule. Acoperim tava cu folie de alumiu și o punem într-o tavă mai mare ca aceasta, în care turnăm puțină apă. După care punem tava la rolă pentru 25-30 minute sau până când mulele capătă o culoare auriu-maronie.

Mulele sânt gata și pot fi servite imediat cu smântână.

Fondant de ciocolată

fondant de ciocolata

Ingedientele necesare:

  • 100g ciocolată neagră
  • 10g cacao
  • 100g unt nesărat, tº camerei
  • 2 ouă, tº camerei
  • 70g zahăr pudră
  • 50g făină de grîu
  • ½ linguriţă praf de copt
  • îngheţată  (pentru decor)
  • câteva frunzuliţe de mentă (pentru decor)
  • zahăr pudră (pentru decor)

Mod de preparare:

Este nevoie să pregătim 6 forme de copt. Eu utilizez forme speciale pentru fondant de ciocolată, fabricate din folie de aluminiu. Ungem formele cu unt pe toată suprafaţa interioară. Apoi, pudrăm fiecare din ele cu cacao.

În timp ce pregătim formele de copt, punem la foc un castron mic cu apă. În momentul în care apa începe să fiarbă, micşorăm focul la minimum şi aşezăm deasupra un bol din sticlă.
*important ca fundul bolului să nu atingă nivelul apei. Noi avem drept scop crearea unei băi de aburi pentru a stimula topirea ciocolatei.

Ciocolata o rupem bucăţi şi o punem în bol. În momentul în care aceasta începe să se topească, o amestecăm cu telul pentru a intensifica procesul de topire. Când ciocolata s-a topit complet, adăugăm untul tăiat cubuleţe şi luăm bolul de pe castronul cu aburi. Amestecăm bine totul cu telul, pînă cînd untul se topeşte, iar compoziţia capătă o textură cremoasă şi lucioasă.

Separat, într-un bol, mixăm bine ouăle şi zahărul pudră. În momentul în care amestecul devine pal, cremos şi pufos, adăugăm în jet subţire compoziţia de ciocolată. După care, cernem deasupra ingredientele solide, şi anume făina, cacao şi praful de copt. Mixăm totul bine şi turnăm aluatul în cantitate egală în formele de copt, pregătite anterior.

Punem formele cu aluat la frigider pentru aproximativ 1 oră.

Cu 15 minute înainte de coacerea desertului, preâncălzim rola la 210º.

Apoi, punem desertul în rolă pentru cel mult 6-8 minute. Vom observa că acesta va creşte în volum şi va începe să crape la suprafaţă. Anume acum e momentul să scoatem fondantul de ciocolată din rolă.

Fondantul de ciocolată este gata şi se serveşte imediat presărat cu zahăr pudră şi decorat cu mentă, alături de o biluţă de îngheţată. Anume acest contrast între fondantul fierbinte şi îngheţata rece te cucereşte.

 

Poftă bună!

 

Carne cu gripă aviară în Moldova. Consumatorii sunt îndemnați să returneze marfa

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor anunță că a fost inițiată procedura de retragere din rețeaua de comerț și rechemare de la clienți a cărnii de curcan în asortiment, carnea fiind suspectă la gripa aviară.

Carnea din Ungaria, unde e alertă de gripă aviară, a fost distribuită în 26  de judeţe în România - Stirileprotv.ro

Este vorba despre carnea de curcan de la operatorul din domeniul alimentar SRL „STS Trading”.

Potrivit ANSA, motivul rechemării este focarul de gripă aviară la o fermă de curcani din România.

Produsul a fost plasat în comerţ în perioada 24-27 ianuarie 2023.

Lotul expiră în data de 1 februarie 2023.

Persoanele care au achiziționat produse din lotul dat sunt rugate să se abțină de a le consuma și sunt în drept să le returneze magazinului de unde au fost procurate în baza bonului fiscal. 

În conformitate cu legislația în vigoare, operatorii care comercializează produse neconforme sunt responsabili de retragerea acestora de pe piață și cooperează cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor privind acțiunile întreprinse pentru evitarea sau reducerea riscurilor prezentate de un produs alimentar introdus pe piață.  

Acțiunea este în desfășurare.

Ce se întâmplă cu corpul tău când mănânci mai puțin zahăr

Consumul excesiv de zahăr îți poate afecta serios sănătatea. Te îngrași, îți crește pofta de mâncare, ai schimbări bruște de dispoziție și devii dependent de tot mai mult dulce.

Află, mai jos, cum te vei simți după ce vei reduce consumul de zahăr la normă zilnică recomandată sau îl vei exclude total din dietă!

Ce se întâmplă după 2 zile de renunțare la zahăr

Schimbările de dispoziție vor dispărea, iar sistemul digestiv va digera mai bine hrana.

Ce se întâmplă după 6 zile

Vei fi mai puternică și mai energică, va dispărea senzația accentuată de foame, somnul va fi mai odihnitor.

Ce se întâmplă după 10 zile

Vei slabi 1-2 kg, presiunea arterială va scădea și va începe să scadă nivelul de colesterol în vasele de sânge.

Ce se întâmplă după o lună

Tenul tău va arată mai bine, nu vei mai avea pofte nesănătoase, vei simți mai bine gustul mâncării.

Ce se întâmplă după un an

Te vei simți mai puternică și mai energică. Vei slabi, iar imunitatea ți se va îmbunătăți.

După 5 ani

Vei arată mai tânăra decât anii din calendar și te vei îmbolnăvi mai rar.

Cum putem mânca paste fără să ne îngrășăm. Regula simplă de care să ții cont

Carmen Brumă vine mereu cu sfaturi noi și utile în materie de nutriție. Prezentatoarea emisiunii de sănătate Medicool a dezvăluit cum trebuie mâncate pastele făinoase pentru a nu ne afecta silueta. Știm că pastele se numără printre cele mai populare, ușor de preparat și la îndemână feluri de mâncare și sunt și foarte gustoase în orice combinație. Dar ce facem cu numărul caloriilor pe care le conțin și la modul în care ne pot afecta silueta?

Cum putem mânca paste fără să ne îngrășăm

V-ați întrebat vreodată cum reușesc italienii să mănânce aproape zilnic paste fără să se îngrașe? Ei bine aflați că secretul stă în modul de fierbere.

Experta în nutriție Carmen Brumă a explicat, în mediul online, că pastele făinoase trebuie fierte al dente. Doar gătite exact așa cum le plac italienilor pot fi benefice pentru organism. Explicația este foarte simplă. Cu cât timpul de fierbere al pastelor este mai mare, cu atât se eliberează mai mult amidon. Acesta, în organism, duce la creșterea nivelului zahărului din sânge.

„Ideal să le asociezi cu o sursă bună de grăsime!”

„Știi de ce e bine pentru sănătate și pentru siluetă să mănânci pastele fierte al dente, adică moi la exterior și un pic mai tari în interior? Deoarece, cu cât fierb mai mult alimentele care au amidon, cum au pastele, spre exemplu, cu atât crește indicele lor glicemic, adică nivelul zahărului din sânge. Pentru a scădea și mai tare indicele glicemic, este ideal să le asociezi cu o sursă bună de grăsime, cum ar fi uleiul de măsline și cu niște sos de roșii și condimente”, a specificat Carmen Brumă pe rețelele de socializare, citată de okmagazine.ro.

Care sunt cele mai periculoase grăsimi

Așadar pastele fierte al dente cu ulei de măsline și sos de roșii nu fac rău siluetei. Uleiul de măsline este preferat și recomandat de nutriționiști, pentru că este mai sănătos. La polul opus stau grăsimile hidrogenate de care trebuie să ne ferim pe cât posibil. Pentru a afla ce procent de grăsime hidrogenată are un produs, trebuie doar să consultăm eticheta.

„Cel mai periculos tip de grăsime pe care îl găsești în alimentele din comerț este grăsimea hidrogenată, așa că ai grijă data viitoare când te duci la cumpărături să cauți pe eticheta produsului pe care vrei să-l cumperi conținutul de grăsime hidrogenată sau parțial hidrogenată sau grăsime trans. El nu trebuie să fie mai mare de două grame pe suta de grame de produs, conform legislației”, a adăugat Carmen Brumă.

Tatuajele florale temporare pe care să le porți în această vară. Și miresele optează pentru ele
Articolul anterior
Femeia în viziunea lui Eugen Doga
Articolul următor